Skúška sirén nebude – Axis uvádza prvú IP sirénu so stroboskopom

Svetovou novinkou v oblasti IP zariadení je nová stroboskopická siréna AXIS D4100-E, umožňujúca vysielať svetelné i zvukové výstražné signály. Siréna je postavená na otvorených štandardoch, takže môže byť ľahko pripojená k akémukoľvek zariadeniu Axis, prípadne k VMS spoločnosti Axis alebo VMS tretích strán. Farebné svetlo a/alebo výstražné zvuky sirény možno konfigurovať podľa potreby pre účely varovania, či upozornenia.

Spoločnosť Axis Communications, svetový líder v oblasti IP kamier, predstavuje prvú sieťovú stroboskopickú sirénu AXIS D4100-E, prvú sieťovú zábleskovú sirénu na svete, ktorá pomáha odradiť narušiteľov, zaistiť bezpečnosť a navyše pomocou silného svetla a zvukových signálov dokáže zlepšiť efektivitu premávky. Toto zariadenie dokáže komunikovať cez protokoly VAPIX, alebo MQTT a SIP so systémami tretích strán. Prichádza s rôznymi svetelnými a zvukovými efektmi pre tú správnu efektivitu nasadenia v špecifickom prostredí.

Použitie sirény je veľmi všestranné. Môžete ju použiť ako výstražné zariadenie na ochranu perimetra spolu s IP radarom, termálnymi kamerami, alebo IP kamerami s video analytikou. Využiť sa však dá aj ako farebný semafor napríklad pre lepšie premávky pri vjazde na parkovisko v kombinácii s IP kamerou a aplikáciou na rozpoznávanie EČV (ŠPZ), alebo na svetelnú (aj zvukovú) signalizáciu pri neoprávnenom vstupe u nejakých dverí. Siréna dokáže vysielať prispôsobiteľné biele, alebo farebné RGB svetelné signály, čo značne rozširuje možnosti jej nasadenia ako môžete vidieť aj v tomto krátkom videu:

Siréna má vysoké krytie a odolnosť voči prachu alebo vode, takže ju možno inštalovať nielen do interiérov, ale aj do exteriéru (v doplnkovom príslušenstve nájdete okrem montážnych pomôcok aj poveternostný kryt/slnečný štít). Treba zdôrazniť, že nejde o ďalší sieťový reproduktor. Je to zvuková siréna, ktorá dokáže vydávať rôzne zvuky, ale nie je určená na reprodukciu hlasu. V prípade potreby však môžete do siete veľmi ľahko pripojiť ďalšie audio zariadenia Axis a prepojiť sirénu aj s hlasovým zariadením alebo megafónom.

Hoci v prípade prvej IP sirény ide vo svojej podstate o dve rôzne zariadenia, z pohľadu siete sa siréna správa ako jedno plne konfigurovateľné IP zariadenie. Napájanie je možné vyriešiť priamo prostredníctvom sieťového ethernet káblu (PoE), čo zjednoduší proces jej inštalácie. Siréna umožňuje vytvárať a nasadzovať vlastné používateľské profily, na nastavovanie využíva štandardné AXIS rozhranie a jej funkčnosť môžete v prípade potreby otestovať aj na diaľku.

Medzi kľúčové vlastnosti AXIS D4100-E patria:

  • svetelná a zvuková signalizácia v jedinom zariadení
  • profily s rôznymi úrovňami priority
  • integrácia VAPIX, MQTT a SIP
  • kryt s krytím IP66, IK10, NEMA-4X
  • 5-ročná záruka

Stroboskopická siréna AXIS D4100-E bude k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov a siete partnerov spoločnosti Axis v 2. štvrťroku 2022 za odporúčanú koncovú cenu 399€.