Streamujte hudbu do elektrickej zásuvky!

Chytrá krabička D-Link MUSIC EVERYWHERE sľubuje veľké veci – umožní prehrávať hudbu na každé reproduktovy bezdrôtovo cez wi-fi pomocou ľubovoľnej elektrickej zásuvky a zároveň rozšíri pokrytie domácej bezdrôtovej siete. Stačí ju pripojiť do elektrickej siete a pripojiť sa z mobiných zariadení.

Počítačové siete sú niečo, čomu až tak dobre nerozumiem. Viem sa pripojiť na wi-fi, alebo zapojiť kábel, ale konfigurovať IP adresy a nastavovať brány, masky podsiete a neviem čo ešte je na mňa už trochu moc. S maličkou dušičkou som otváral záhadný balíček od D-Link a dúfal, že to nebude náročné. A  nebolo. Je to skutočne tak jednoduché, že to musí vedieť snáď každý, kto sa dokáže pripojiť mobilom k wifine.

041716_2114_VKOCKEStrea1.jpg

V balení sa nachádzal malý adaptér do elektrickej zásuvky, ktorý vyzerá ako malá mobilná nabíjačka a audio kábel s 3,5 mm jack konektormi do reproduktorov. Na test som použil malé PC reproduktory, takže som tento kábel pri prvom teste ani nepotreboval. Mám pomerne drahé reproduktory Logitech, ktoré hrajú slušne a premeniť ich na bezdrôtové mi prišlo ako zaujímavý nápad. Logitech síce má v ponuke aj vlastný audio adaptér (pre bluetooth), no v mojom okolí je už toľko „modrozubých“ zariadení, že som túžil skúsiť niečo iné. D-Link komunikuje cez wi-fi, čo znamená lepší dosah. Navyše sľubuje zlepšiť wi-fi pokrytie, čo tiež nie je na zahodenie.

Pribalená bola malá kartička, na ktorej bol napísaný názov bezdrôtovej siete a prihlasovacie heslo. V mobile som preto zvolil prihlásenie pomocou hesla a okamžite som bol pripojený. Prihlasoval som sa cez iPhone a ten okamžite detekoval AirPlay a presmeroval zvuk do adaprétu. Stačilo pustiť nejakú pesničku.

041716_2114_VKOCKEStrea2.jpg

S kolegom sme vyskúšali jeho telefón Samsung s Androidom. Prihlásenie bolo rovnako jednoduché, no nie každá aplikácia dokázala prehrávať zvuky bezdrôtovo. To je žiaľ chyba systému, ktorý túto možnosť prenecháva na samotných aplikáciách a nie na systéme. D-Link sa teda dá použiť aj s Android, no je možné, že pre niektoré aplikácie budete musieť nájsť v Google Play alternatívu. S Apple AirPlay tento problém nie je. Mobil potom slúžil ako diaľkové ovládanie, ktorým sa dajú vyberať pesničky, obsluhovať prehrávanie a nastavovať hlasitosť.

041716_2114_VKOCKEStrea3.jpg

Ak by sa naraz pokúšali prihlásiť dvaja ľudia, tak môžu, ale vždy hrá iba jeden – ten, ktorý spustil prehrávanie ako prvý. Až keď pozastavíte hudbu na prvom zariadení, môže sa spustiť hudba z druhého a naopak. Celkom zaujímavé riešenie napr. na párty, kde si môžu hostia púšťať vlastnú muziku na veľkých reprákoch, len sa samozrejme musia dohodnúť na poradí.

S Music Everywhere sa na router možno pripojiť pomocou WPS, čo je zabezpečené Wi-Fi pripojenie. Stačí stlačiť malé tlačítko WPS, ktorým sa odblokuje na minútu wifina a počas tejto minúty sa (po stlačení WPS tlačidla) D-Link adaptér pripojí sám priamo na vašu bezdrôtovú sieť – bez zadávania hesiel alebo nastavovania. Adaptér následne funguje ako zosilňovač signálu, čím zlepší pokrytie wifi siete. Skvelá funkcia, ktorá vám pomôže získať signál v dome o ďalšie desiatky metrov.

041716_2114_VKOCKEStrea4.jpg

Pohľad na cenovku hovorí jasne. Je to šikovné zariadenie s rozumnou cenou, takže ho aj na základe mojich testov môžem len odporúčať.