Plánujete jarný detox? Riskujete stratu svalovej hmoty či libida…

Popularita detoxikačných diét, nazývaných aj ako „jarné upratovanie v tele“, sa zvyšuje. Ženy im často prepadajú bez toho, aby si boli vedomé ich rizík. Očistné diéty totiž môžu znížiť svalovú hmotu, naštartovať jojo efekt, priniesť únavu a stres, či prerušiť menštruáciu alebo znížiť libido.

Detoxikačnou sa zvyčajne označuje krátkodobá diéta, ktorá sa spája s pôstnym hladovaním. Po ňom nasleduje prísna diéta, keď sa „očisťujeme“ konzumáciou ovocia, zeleniny, vybraných bylín a pitím vody, detoxikačných čajov alebo ovocných a zeleninových štiav. Koncept detoxikácie je založený na teórii, že počas života sa toxíny dostávajú do nášho tela zvonku, alebo ich samotné telo vytvára v dôsledku nesprávnej stravy. Tieto toxíny sa potom musia neustále rozkladať a vylučovať, inak poškodzujú pokožku, črevá a celkové zdravie. Medzi výhody detoxikácie patrí aj chudnutie, čistenie krvi, stimulácia pečene, a najmä zbavenie sa toxínov. Vedecký výskum, ktorý by dokázal tieto účinky však chýba, a mnohí odborníci s detoxikáciou nesúhlasia.

Ide o to, že hladovanie a prechod z bežného jedálnička na rastlinné šťavy a nízkokalorickú stravu naozaj znižuje príjem kalórií. Môžete tak teda rýchlo schudnúť, ale nespaľujete tuky. Ďalším dôsledkom je, že strácate z tela vodu, a často aj svalovú hmotu. Dochádza tak k jojo efektu, nehovoriac o ďalších rizikách. V dôsledku detoxikačnej diéty môže telo zápasiť aj s nedostatkom dôležitých živín, vitamínov a minerálov, či nedostatkom energie a únavou. Zvyčajne dochádza k nadmernému prejedaniu sa a črevným problémom, pretože je ovplyvnený črevný mikrobióm. Detoxikácia tak znamená výrazný stres pre celé telo.

Telo si s očistou poradí aj samo

Pojem detoxikácia pôvodne znamená neutralizáciu jedov pri otrave. Až donedávna sa detoxikačné procesy vykonávali iba u ľudí s ťažkou otravou alkoholom alebo drogami na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V súčasnosti je detoxikácia vnímaná ako niečo, čo je podľa niektorých odborníkov na výživu, neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy moderného človeka. „Pravdou však je, že naše telo sa s týmto detoxom dokáže vyrovnať samo, prostredníctvom úplne prirodzených, fyziologických procesov. Tie prebiehajú v pečeni, a všetko zbytočné sa v tele vylučuje pomocou čriev, a tiež aj obličiek a pľúc. Ak teda chcete týmto očistným procesom naozaj pomôcť, obmedzte konzumáciu alkoholu, dbajte na pestrú a vyváženú stravu, sledujte svoj pitný režim a pravidelne cvičte,“ vysvetľuje Jitka Dokoupilová, výživová poradkyňa z NutritionPro, ktorá v súčasnosti dodáva ľuďom najlepšie hodnotenú krabičkovú diétu.

Ženy pozor: Detox môže priniesť problémy s plodnosťou i sexuálnou túžbou

Detoxikačné diéty sú obzvlášť obľúbené u žien, a môžu spôsobiť špecifické problémy: napríklad zamávať s ich intímnym životom, konkrétne znížením alebo stratou ich sexuálnej túžby alebo libida. „U žien ide o silné spojenie s menštruačným cyklom, a samozrejme s ich hormónmi. Detox ich môže ešte naviac negatívne ovplyvniť. Zároveň, podľa odborníkov, jednou z príčin nízkej sexuálnej túžby môže byť nízky stav bielkovín. Menej kalórií znamená menej energie, a tým aj menej energie na sex. Slabý sexuálny apetít potom môže mať negatívny vplyv na spolužitie a psychickú pohodu samotnej ženy,“ hovorí Veronika Kubíčková, expertka z e-shopu Ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

Ovplyvnenie hormonálneho systému sa môže prejaviť výkyvmi menštruačného cyklu alebo problémami s ovuláciou. „Ak sa žena zameriava hlavne na chudnutie, mala by mať na pamäti, že tuk je okrem iného jedným z dôležitých zdrojov estrogénu, takže žena sa s poruchami cyklu môže stretnúť aj po ukončení diéty. Pri dlhodobo nízkej zásobe tuku sa ovulácia alebo menštruácia vôbec nemusia vrátiť do normálu, čo výrazne ovplyvní plodnosť ženy,“ hovorí Kamila Žižková, lekárka v odbore gynekológia a pôrodníctvo. Vo všeobecnosti platí, že kalorický deficit – ktorý nastáva aj v súvislosti s detoxikáciou – môže tiež spôsobiť únavu, ospalosť alebo stratu koncentrácie. Žena tak môže trpieť vypadávaním vlasov, lámavými nechtami, zhoršením stavu pokožky a podobne. „Diéty a detoxikácie by nemali byť naším experimentom, ale mali by byť vždy nastavené odborníkom,“ uzatvára lekárka.