Tešíte sa na leto a na čas strávený na vašej terase? A markízu máte?

Jednou z najväčších výhod rodinných domov je, že môžete mať vlastnú terasu pre chvíle (nielen) letnej pohody. Veď prečo teplé počasie tráviť vnútri, keď si môžete každý deň užívať čerstvý vzduch? A to  bez toho, aby ste niekam chodili.

Ochrana pre slnkom a v niektorých prípadoch aj pred slabším dažďom

Terasa, gril, pohodlné dámske tričká s potlačou a žiadny stres. Znie to ako idylka a pritom sa to môže odohrávať u vás doma. Len čo s tým priam nebezpečne ostrým a horúcim slnkom (najmä) počas leta? Aj na to je riešenie.

Tým riešením je namontovať si na terasu markízu. Ide o štýlové a pritom účinné tienenie, o ktorom by sa dalo povedať, že je akýmsi symbolom letnej pohody. Markíza vás dokonale ochráni pred slnkom a v závislosti od toho, akú látku si zvolíte, môže markíza slúžiť aj ako ochrana pred jemnejším dažďom.

Po dizajnovej stránke markíza očarí hlavne ľudí, ktorí majú radi nenápadné minimalistické riešenia. Markízy totižto nemajú predné stĺpiky a v stiahnutom stave sú prakticky neviditeľné. Z hľadiska dizajnu je toto ich hlavný rozdiel oproti pergolám.

Dizajnové aj funkčné riešenie podľa vašich predstáv 

Pri dizajne ešte chvíľu ostaňme. Moderné markízy ponúkajú širokú škálu látok rôznych farieb a vzorov. Môžete si tak vybrať, či chcete markízu s decentnou a nenápadnou látkou, alebo si vyberiete látku, ktorá hneď upúta pozornosť svojimi žiarivými farbami. Nech sa rozhodnete akokoľvek, môžete sa spoľahnúť na to, že látka bude odolná voči nečistotám.

Markízy sa však čiastočne líšia aj svojimi funkčnými vlastnosťami. Na menšie terasy vám postačí markíza zo základnej kategórie. Markízy o kategóriu vyššie už ponúkajú napríklad aj predný výsuvný volán, ktorý využijete pri západe slnka, ktoré je vtedy nízko a tým pádom by vašu terasu osvetľovalo zboku. Markízy najvyššej kategórie ponúkajú zvýšenú odolnosť voči vetru a taktiež najdlhšiu životnosť.

 

Zdroj obrázka:
Autor: U. J. Alexander / Shutterstock.com