Štyri rady pre firmy, ktoré chcú ušetriť

Zrejme najväčšia starosť pre firmy sú v posledných mesiacoch zvýšené náklady na energie. Aj predtým však mnohých podnikateľov zamestnávali snahy o optimalizovanie nákladov na chod firmy, keďže vedieť, kde sa oplatí (a kde nie) šetriť, je jedným zo základných kameňov úspešného podnikania. Preto vám teraz dáme štyri rady práve k tejto problematike.

Ekologickejšie správanie a rozumné investície vedú z dlhodobého hľadiska k šetreniu

Prvá rada znie: myslite ekologicky a využite na to moderné technológie. Čo naozaj nutne netreba tlačiť, netlačte. Papier a tonery do tlačiarne sa môžu javiť ako drobnosť v porovnaní s inými výdavkami, ale z dlhodobého hľadiska sa vie z neustáleho dokupovania spotrebného materiálu do firemných tlačiarní nazbierať slušná sumička. Naviac, tie hromady papierov treba ešte niekde skladovať. A pritom moderné riešenia v oblasti zálohovania, zdieľania, či zverejňovania elektronických dokumentov vás týchto starostí môžu zbaviť a ešte vám aj čo to ušetriť.

Druhá rada sa týka investícii. Áno aj investícia môže z dlhodobého hľadiska viesť k šetreniu. Tak napríklad modernizovanie osvetlenia výrobných hál. To síce bude niečo stáť, ale v závislosti od stavu aktuálneho osvetlenia môže byť návratnosť veľmi rýchla a následne budete za osvetlenie výrazne šetriť.

Neplaťte viac, keď to nemá zmysel

Tretia rada bude o niečo všeobecnejšia. Pozrite sa, ktoré pravidelné náklady môžete (takmer) okamžite znížiť. Napríklad povinné zmluvné poistenie (PZP) firemných automobilov. S využitím PZP kalkulačky môžete ľahko a rýchlo zistiť, ktorá poisťovňa ponúka pre váš vozový park to najlacnejšie PZP. A ak toto poistenie bude spĺňať požiadavky, nemá zmysel platiť viac.

Naša posledná rada je: využite všetko, čo môžete mať zadarmo. To sa týka hlavne rôzneho softvéru potrebného na prácu. Napríklad rôzne kancelárske balíky sú aj voľne dostupné a ak vám vystačia ich funkcie, zbytočne by ste platili za drahý softvér kvôli funkcionalite naviac, ktorú nevyužijete.

 

Zdroj obrázka:
Autor: nito / Shutterstock.com