Alkoholové riziko je tu!

Nadchádzajúce vianočné sviatky a oslavy Nového roka so sebou už tradične prinášajú zvýšené riziko kontaktu mladistvých s alkoholom.

Rovnako ako dospelých, ktorí si neváhajú sadnúť za volant opití. Slovensko má pritom v poslednej dobe viacero smutných prípadov, prečo to nerobiť.

Ako však upozorňuje Fórum Pi s rozumom Slovensko, najzávažnejším problémom je najmä to, že pivo či víno nepovažuje slovenská verejnosť za skutočné alkoholické nápoje.

Alkohol je pritom vždy len jeden a je potrebné pristupovať k nemu zodpovedne.

Ako hovorí Tomáš Huba z FPSR o jednom z najrozšírenejších mýtov o alkohole: V takmer 70 % prípadoch ponúkajú rodičia deťom pivo, mysliac si, že je rozdiel medzi mäkkým a tvrdým alkoholom. Je to však iba najrozšírenejší mýtus o alkohole. Pivo a víno nie sú lepšie a menej škodlivé alkoholické nápoje. Naopak – podporuje sa tým rizikové správanie a neprimerané až nadmerné pitie našej mládeže.“

Pivo je tiež najpredávanejším alkoholickým nápojom na Slovensku vôbec. Ako uvádza Štatistický úrad SR, za rok ho Slováci vypijú neuveriteľných takmer 374 miliónov (!) litrov. Druhým v poradí je víno, ktorého sa vypije 87 miliónov litrov a na koniec sú to destiláty, ktorých ročne skonzumujeme 52 miliónov litrov. Ako uvádzajú prieskumy, hlavným problémom je u nás pritom vysoká miera spoločenskej akceptácie fenoménu popíjania alkoholu u adolescentov, najmä z hľadiska piva a vína, ktoré ani väčšina z dospelých nepovažuje za skutočný alkohol.

Zmeniť treba neférový prístup v zdanení aj cenu najpredávanejších alkoholov

Pivo, víno aj destiláty skrátka obsahujú rovnaký alkohol – etanol, a preto nie je rozhodujúci druh alkoholického nápoja, ale jeho množstvo. Ukazujú to aj viaceré výskumy a štúdie, napríklad WHO. Alkohol obsiahnutý vo víne a pive tak predstavuje rovnaké zdravotné riziko a spôsobuje rovnakú ujmu. Pritom práve tieto druhy sú najľahšie dostupné pre vodičov aj pre tínedžerov, a to aj z finančného hľadiska.

Ako uvádza Inštitút finančnej politiky SR, najvyššiu daň majú destiláty, ako whisky, vodka či likéry. Výrazne nižšiu daň majú šumivé vína, vermuty a pivá a nulovú daň, teda nezdanené, sú tiché vína, ovocné vína, ale tiež medovina, cider, perry či zázvorové alebo sladové pivo. Odvod spotrebnej dane z liehu je však 43x vyšší, ako odvod z vína, pričom spotreba vína a piva je výrazne vyššia. Práve nízka cena, kvôli neférovému zdaneniu, zvyšuje ich dostupnosť, atraktivitu, no tiež ich konzumáciu.

Medzinárodné skúsenosti pritom jasne ukazujú, že najúčinnejším nástrojom na zníženie konzumácie alkoholu a aj jeho negatívnych dopadov u detí a mladistvých je cielené obmedzovanie jeho dostupnosti tejto vekovej skupine. U dospelých je to dlhotrvajúca osveta, zvyšovanie spoločenskej zodpovednosti, no najmä striktné dodržiavanie zákona a jeho uplatňovanie v praxi, vrátane zvýšenia postihov za zneužívanie alkoholu.