Takto v Prešove približujú seniorom ekológiu

Pokiaľ si myslíte, že seniorov už otázka udržateľnosti nezaujíma, vyvedieme vás z omylu. Jedným z najväčších zariadení pre seniorov v Prešovskom kraji je prešovské Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis. „Máme 155 klientov, ktorým dokopy 113 zamestnancov zabezpečuje služby na špecializovanom oddelení, v domove sociálnych služieb a poskytujeme aj ambulantnú formu DSS. Život väčšiny našich klientov je neraz obmedzený na jednu izbu a my sa snažíme čo najviac im zlepšiť jeho kvalitu s ohľadom na stav každého jedného nášho klienta,“ hovorí riaditeľka Centra Mgr. Terézia Sisáková.

Rovnako ako v každom inom zariadení sociálnych služieb pre seniorov, aj tu je práca okolo klientov náročná, predovšetkým psychicky. „My vítame každú pomoc zvonka. Či už sú to dobrovoľníci, ktorí prejavujú záujem o starkých a rozprávajú sa s nimi, alebo sú to dary z rôznych firiem. Pomoc je však spravidla nárazová, obmedzená na október, ako Mesiac úcty k starším, a december, keď idú Vianoce. Počas roka záujem o seniorov v domovoch prudko upadá, akoby oni pomoc ani nepotrebovali. Pritom ako by to tu vyzeralo bez nich?“, zamýšľa sa riaditeľka Mgr. Terézia Sisáková.

„Seniorom nie je životné prostredie ľahostajné,“ tvrdí inštruktorka sociálnej rehabilitácie Mgr. Lenka Sakáčová

Foto: Patrik Muszka

Súčasťou sociálnej rehabilitácie sú okrem bežných praktických činností na rozvoj a udržanie fyzického a mentálneho zdravia aj ekologicky zamerané aktivity. „Sú to rôzne vzdelávacie aktivity, výlety, upcyklácia predmetov, ktoré už doslúžili, naša ekologická nástenka, máme tu nádoby na triedený odpad a každý vie, čo kam patrí,“ vymenúva inštruktorka sociálnej rehabilitácie Mgr. Lenka Sakáčová, pre ktorú je ekológia srdcovou záležitosťou. Podľa nej treba o ekológii hovoriť bez ohľadu na vek. „Osveta o udržateľnom správaní je súčasťou školského vyučovania, prečo by sme ju nemali robiť aj seniorom? Podľa mňa orientácia v tejto oblasti patrí k všeobecnému rozhľadu,“ myslí si mladá inštruktorka, ktorá sa aj napriek obmedzeným finančným zdrojom snaží nájsť možnosti, ako seniorom čo najpútavejšie priblížiť tému udržateľnosti a postupne tak zmeniť ich myslenie a prístup.

VIDEO: Takto v Prešove približujú ekológiu seniorom

Stačí sa pozrieť okolo seba a vidno, že sa jej to darí. Či už upcyklovanými zaváracími pohármi, z ktorých sú stojany na perá a farbičky alebo trebárs starou nástenkou v riaditeľni, z ktorej sa stal nový moderný obraz a márne by ste v ňom hľadali jeho starú podobu ešte z čias socializmu.  „Pri príležitosti Dňa Zeme sme boli na exkurzii v Zbernom dvore a naši klienti boli ohúrení množstvom odpadu, ktorý tam videli. Šokovalo ich najmä množstvo plastu. Doteraz poznali takéto obrázky len z televízie, ani jeden z nich nič také vo svojom živote ešte nevidel, a to veru za tie roky videli už všeličo,“spomína Lenka a dodáva, že ochrana životného prostredia nepočká. „Nemáme žiadnu druhú planétu, žiaden plán B neexistuje.“

Ekologická nástenka vo Vita Vitalis. Foto: Patrik Muszka

Lenka spolu s našou druhou inštruktorkou sociálnej rehabilitácie bc. Veronikou Juščákovou triedia odpad a sú natoľko vytrvalé, že sa nenechajú odradiť ani tým, že naše zariadenie nemá zberné smetné koše a ani vonkajšie kontajnery napr. na plast či sklo. Keď s klientami nahromadia isté množstvo napr. plastu a skla, odnesú ich v rámci sídliska do na to určeného kontajnera a teraz sa snažia už aj aktívne zálohovať. Taktiež cez klientov edukujú aj ich rodinných príslušníkov a snažia sa, aby svojim blízkym nekupovali vodu v plastových obaloch, ale aby radšej skúsili ekologickejšiu alternatívu,“ prezrádza o svojich „ekologických“ kolegyniach manažérka kvality Mgr. Mária Smereková.

Seniori vo Vita Vitalis dostali prístroje SodaStream Crystal a fľašky Fuse. Foto: Patrik Muszka

Práve prechod z plastových fliaš na ekologickejšiu alternatívu je jednou z možností, ako môžu aj seniori prispievať k udržateľnosti životného prostredia. „Pani Smereková nás oslovila s prosbou o pomoc pri ich ekologicky zameranom úsilí a my sme jej v rámci projektu „Vzácnejší než influenceri“ vyhoveli. Týmto projektom sa snažíme aspoň trocha skvalitniť život seniorov v domovoch sociálnych služieb a vybrané domovy obdarúvame prístrojom SodaStream Crystal alebo Spirit a fľašami Fuse. Prostredníctvom našej PR agentúry 10/10 Communications sme prešovskému centru Vita Vitalis venovali dva prístroje SodaStream Crystal so sklenenou fľašou a ďalšie fľaše Fuse bez BPA, ktoré sú určené až na 3-ročné používanie. S nimi sa seniorom bude jednoduchšie dodržiavať pitný režim a ich používaním tak aj seniori prispejú k čistejšiemu životnému prostrediu,“ vysvetľuje  produktový manažér SodaStream na Slovensku Attila Forgon.

„Pre SodaStream vekové obmedzenie neexistuje,“ podotýka Attila Forgon. Foto: Zuzana Dudášová

Zamestnanci a klienti Centra Vita Vitalis v Prešove neskrývali svoju vďačnosť. „Sme vďační za každú materiálnu pomoc, aj za vzdelávacie aktivity. Plánujeme osloviť spoločnosti, ktoré sa venujú či už bezobalovej alebo zero waste problematike, aby prišli edukovať našich seniorov. Uvedomujeme si, že doba je ťažká a zvlášť teraz nie je ľahké pomáhať. Zažili sme veľa odmietnutí, no nevzdávame sa,“ dodala Mária Smereková.

Prečítajte si aj:

Je neskutočná! Pani Milada (80) búra svojou básničkou internety, pobavte sa aj vy!

Viete, ako sa hrá hudobné bingo? Zabaví mladých aj najstarších