Alternatívna strava. Čo to znamená a čím nahradiť napríklad cukor?

Viete, čo sa pod pojmom alternatívne stravovanie skrýva? Je to spôsob stravy, ktorý je odlišný od bežného jedálničkapredovšetkým tým, že vynechávate niektoré druhy bežných potravín. Patria medzi nich najčastejšie potraviny živočíšneho pôvodu. Mnoho ľudí si tento druh stravovania vyberá hneď z niekoľkých dôvodov. Medzi najčastejšie dôvody patrí život v súlade s prírodou a vyjadrenie nesúhlasu so zabíjaním zvierat, či už kvôli módnemu priemyslu alebo kozmetike testovanej na zvieratách. Ďalším impulzom môže byť zníženie váhy a zdravý životný štýl, rôzne ochorenia, alebo dokonca aj tlak spoločnosti.

Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Pri alternatívne výžive je dôležitá opatrnosť. Vynechaním niektorých živočíšnych produktov nedostanete do tela potrebné vitamíny, ktoré potom musíte dopĺňať inou formou. Ak budete mať nedostatok niektorých vitamínov v tele, môžete si vyrobiť vážne zdravotné ťažkosti. Najväčším nebezpečenstvom je v tomto prípade nevedomosť a nepravdivé informácie zdieľané ľuďmi, ktorí nie sú odborníci na výživu.

Rada! Vždy čerpajte informácie z overených zdrojov.

Aké alternatívne výživové smery stoja za zmienku?

  • Nízkosacharidové stravovanie – sem radíme keto diétu, low carb diétu, LCHF, whole 30 a GASP diétu.
  • Rastlinná strava – sem patria druhy stravovania ako je vegánstvo a vegetariánstvo.
  • Prerušované hladovanie – inak povedané pôsty. Striedanie fáz jedenia a hladovania.
  • Raw strava – pri tomto druhu stravovania konzumujete tepelne upravené potraviny.
  • IIFYM – skratka z anglického „if it fits your macros“. Sledujete vopred stanovený denný príjem kalórií a živín.
  • Delená strava – rozdelenie stravy do 3 skupín, ktoré by sa medzi sebou nemali kombinovať (bielkovinová, sacharidová a neutrálna skupina).
  • Výživa podľa hodnoty pH – jete stravu bohatú na zásadité potraviny, ale chudobnú na kyseliny.
  • Strava 80/20 – to znamená, že 80 % energetického príjmu sa skladá z nutrične bohatých potravín a zvyšných 20 % môžete využiť na sladkosti, alebo napríklad na malú dávku alkoholu.
  • Jedlo v prášku – skvelá a rýchla náhrada jedla. Ide napríklad o KetoMixDailyMix.

Tip! Vyskúšajte ochutnávkový týždenný balíček KetoMix.

Klady a zápory alternatívnej stravy

Pozitív, ktoré tento štýl stravovania má, je hneď niekoľko. Budete jesť viac ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a celozrnných obilnín. Je pravdepodobné, že prídete na chuť potravinám, po ktorých by ste predtým ani nesiahli. Zaistíte si väčší príjem vlákniny a zároveň obmedzíte príjem nasýtených tukov. Každá diéta prináša aj nejaké to riziko. To môže byť napríklad málo informácií o danom druhu stravovania, prípadne zlá skladba stravy.

Rada! Niektoré druhy diét nemusia byť vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy, športovcov a seniorov.

Aké potraviny možno vymeniť za zdravé?

Ak radi pečiete alebo máte veľmi radi sladké, dáme vám tipy, čím nahradiť cukor, múku alebo mliečne výrobky, aby ste si svoje obľúbené jedlá a dezerty dosýta vychutnali.

Cukor

Neviete si predstaviť nesladený čaj alebo kávu? Máme pre vás dobrú správu. Skvelé sladidlo, ktoré dokáže nahradiť cukor je rozhodne čakankový sirup. Môžete si ním dochutiť svoj obľúbený ranný nápoj alebo ho využiť na pečenie. Vhodným sladidlom aj pre vegánov je trstinový cukor KetoMix, ktorý je takmer na nerozoznanie od klasického medu. Ako ďalšiu náhradu za cukor môžete použiť melasu, stéviu a ďalšie druhy sirupov, ako je ryžový, javorový alebo agávový.

Rada! Pri sirupoch dávajte pozor na konzumované množstvo. Niektoré sirupy totiž obsahujú veľké množstvo sacharózy a fruktózy.

Múka

Existuje mnoho druhov, ktorými je možné nahradiť bielu múku. Pečenie je s nimi rovnako ľahké, múčniky chutia výborne a doma to nikto nespozná. Nie je preto vôbec potrebné, aby ste sa počas diéty vyhýbali dezertom alebo prestali jesť pečivo. Vyskúšajte napríklad ľanovú múku. Je bez lepku a ocenia ju vegáni aj športovci. Skvelou náhradou za pšeničnú múku je tapioková. Ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková napríklad kokosová múka. Pri pečení, do torty, sladkého pečiva alebo dezertov môžete využiť mandľovú múku. Pripravte si z nej napríklad aj chutné mandľové mlieko. V kuchyni by nemala chýbať ani pšenová múka. Je bohatá na zinok, vitamín B a železo. Pre svoju špecifickú chuť je dobré ju miešať pri pečení aj s inými múkami.

Tip! Vyskúšajte tieto mandľové tortičky. Príprava je jednoduchá a pečú sa len 10 minút.

Mliečne výrobky

Aj tieto potraviny sa dajú vymeniť za zdravšie varianty. Mlieko môžete nahradiť rastlinnými nápojmi, ktoré sú bohaté na vápnik. Namiesto masla siahnite radšej po GHÍ. Je síce drahšie, ale pri varení ho môžete využiť aj namiesto oleja alebo masti. Ak máte radi nátierky, dnes už sa dajú zohnať alternatívy v podobe orechových či semienkových nátierok. Namiesto smotany do omáčky použite kokosovú alebo ryžovú smotanu. Taktiež sa dajú zohnať aj rastlinné šľahačky. Syr skvelo nahradí tofu či tempeh, čo uvítajú predovšetkým vegáni.

Tip! Domáci pribináčik? Vyskúšajte tento recept. Stačí vám len 6 surovín.

Diétu si užívajte

Každému z nás môže vyhovovať niečo iné. Niektoré druhy alternatívneho stravovania nemusia byť vhodné pre každého. Dôležité je, aby sa človek pri diéte netrápil, netrpel a mohol si dopriať jedlo, ktoré má rád bez toho, aby porušil diétu. Dnešná doba ponúka veľa možností. Aj počas diéty si totiž môžete skvelo pochutiť. Napríklad proteínový kokteil KetoMix s príchuťou čokolády je skvelou náhradou jedla. Je navyše bezlaktózový a vegánsky. Stačí len naliať vodu do šejkra a premiešať. Také jednoduché. Majte však na pamäti, že zdravý životný štýl zahŕňa vyváženú stravu, dostatok spánku a pohyb. Naozaj nie je také ťažké tieto tri veci skĺbiť dohromady. Musíte mať len pevnú vôľu a vydržať. Nájdite si taký druh stravovania, aký vám bude vyhovovať. To spoznáte vo chvíli, keď budete držať diétu, ale nebudete si to v podstate uvedomovať.