Zázračné účinky voňavých olejov, poznáte, ktoré sú naj?

Rastlinné, prírodné oleje sa používajú celé tisícročia naprieč celým svetom. Už staré civilizácie vedeli oceniť ich pozitívne účinky. Používali ich na ochranu, hydratáciu a najmä výživu pokožky. Prírodné oleje sú vynikajúcim prirodzeným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, vitamínov, minerálov, či antioxidantov. Kvalitný prírodný olej na tvár je aj skvelou alternatívou k pleťovým krémom. Hoci prírodných olejov existuje veľké množstvo medzi najznámejšie patrí olivový, mandľový, jojobový, nechtíkový a levanduľový.

Olivový olej-zelené zlato

Olivový olej je pre ľudskú pokožku doslova zázračný. V Stredomorí nazývaný ako zelené zlato, olivový olej sa stal súčasťou rituálov krásy už od staroveku. Ukrýva v sebe cenné látky, je bohatým zdrojom vitamínu E a mastných kyselín, ktoré účinne chránia, vyživujú a hydratujú pleť. Zloženie mastných kyselín je veľmi podobné ľudskému mazu a preto je vhodný pre suchú, pokožku so sklonom k zapáleniu, alergickú, podráždenú, poranenú alebo inak poškodenú. Vitamín E zase podporuje elasticitu pokožky, vyhladzuje vrásky a zvyšuje jej odolnosť. Hodí sa obzvlášť pre suchú a citlivú pleť, osvedčil sa aj na ošetrovanie pokožky postihnutej ekzémom. Pokožku premastí, hydratuje a vyživí a pokožka po ňom ostane hebká, jemná a hladká.

Luxusný mandľový olej

Mandľový olej patrí medzi tie najluxusnejšie oleje. Používali ho už lekári v starovekej Číne, Egypte a Indii pre ošetrovanie suchej, drsnej a podráždenej pokožky. Obsahuje totiž lipidy, ktoré posilňujú jej obrannú funkciu. Preto ho aj dnes používame v kozmetike, v prípravkoch, ktoré ošetrujú pleť. Nespôsobuje alergické reakcie, obsahuje množstvo dôležitých minerálov ako je vápnik, draslík a horčík, nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny A a E. Intenzívne sa stará o suchú a citlivú pokožku celého tela, chráni ju pred dehydratáciou. Mandľový olej je vhodný pre všetky typy pokožky – od suchej cez citlivú so sklonom k začervenaniu až po zrelú a detskú pokožku. Môžete ho pokojne použiť aj na pleť namiesto pleťového krému. Vďaka vysokému podielu vitamínu E zjemňuje vrásky a navracia pleti mladosť. Pleť je po použití mandľového oleja vypnutá, hebkejšia a mladšia. Je výborným pomocníkom aj na spálenú pokožku či na podráždenú pokožku po holení, pretože má silné upokojujúce účinky a dokáže utíšiť svrbenie. Ak máte podráždenú pleť, mandľový olej jej určite pomôže.

Nechtíkový olej aj pre najmenšie deti

Nechtíkový olej má v kozmetike viacero účinkov, vďaka ktorým je veľmi vyhľadávaný a obľúbený. Vyznačuje sa svojimi regeneračnými, protizápalovými, antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami. Hodí sa na ošetrenie a skrášlenie všetkých typov pokožky, avšak najviac na precitlivenú, podráždenú až mierne začervenanú pokožku. Ako pleťový olej na tvár pôsobí nechtíkový olej omladzujúco a navracia pokožke vitalitu a zdravý vzhľad. Pre svoje upokojujúce  a regeneračné účinky je dokonca vhodný aj na pokožku novorodeniatok a detí.

Všestranný jojobový olej

Jojobový olej je taký malý zázrak, ktorý používali už Indiáni, hlavne indiánske ženy, na hojenie rán a jaziev po pôrode. Tento olej patrí medzi najkvalitnejšie a najvšestrannejšie oleje pri starostlivosti o pokožku tela a vlasov. Obsahuje vitamín E, ktorý prispieva k ochrane kožných buniek a jeho protizápalový účinok je ideálny na ošetrenie pleti s akné, na hojenie rán a jaziev a vyhladenie pleti. Zmierňuje začervenanie a je výrazne pomáha pri pigmentových škvrnách.

Jojobový olej ma taktiež silné dezinfekčné aj protizápalové vlastnosti a je účinný pri liečbe mnohých kožných ochorení. Vyskúšať by ho mali osoby, ktoré trápia aj ekzémy. Skrýva v sebe nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky aj stopové prvky, dokonca má prirodzený UV filter 2 – 4. Jojobový olej môžeme zaradiť medzi najkvalitnejšie oleje, ktoré majú zároveň všestranné použitie pri starostlivosti o pokožku, vlasy aj nechty.

Upokojujúci levanduľový olej

Levanduľový olej je považovaný za jeden z najvšestrannejších a najbezpečnejších olejov. Má veľa prospešných účinkov a je vhodný aj pre deti aj pre dospelých.

Jeho priaznivé účinky objavili ľudia už pred viac ako 2500 rokmi. Vďaka tomu, že patrí medzi silné antioxidanty a zároveň má antimikrobiálne a upokojujúce vlastnosti, je levanduľový olej využívaný ako v kozmetike, tak aj vo farmakológii.

Už stáročia sa používa na prevenciu rôznych infekcií a v boji proti bakteriálnym a plesňovým ochoreniam. Vďaka týmto schopnostiam levanduľový olej urýchľuje hojenie popálenín, škrabancov a rôznych rán. Priaznivé účinky levanduľového oleja sa preukázali aj pri bolestiach kĺbov či na alergické reakcie, akné a starecké škvrny.

Ďalším problémom, ktorý levanduľový olej môže vyriešiť, je nespavosť. Jeho sedatívne a upokojujúce vlastnosti skvalitňujú spánok a liečia tak aj samotnú nespavosť.

 

 

 

 

Il. fotografia: pinterest.com
Galéria: BiOrganica.sk
Produkty:
biorganica,sk, Inlight Bio detský olej do kúpeľa, s levanduľovým olejom
biorganica.sk, Inlight bio pleťový olej pre mužov s olivovym olejom
biorganica.sk, Inlight bio vyživujúci olej na vlasy a bradu s jojobovým olejom
biorganica.sk, Inlight Bio denný olej na tvár s jojobovým olejom
biorganica.sk, Inlight Bio spevňujúci olej s levandulovým a jojobovym olejomj
biorganica.sk, Inlight Bio telový olej s arnikou,levandulovým, jojobovým a olivovým olejom