Chiptuning je vhodný aj pre motorky. Toto sú dôvody

Každý zarytý motorkár chce pre svoju lásku to najlepšie. A teraz dámy odpustia, že tým myslíme práve motorky. Dôkladná starostlivosť o motorku je samozrejmosťou ak má vydržať dlhé roky a množstvo bezpečne prejdených kilometrov.

Ak ste doteraz neabsolvovali s vašou motorkou chiptuning, nevyužívate ju naplno

A čo takto svojej mašine dopriať vyšší výkon, lepšiu spotrebu a skrátka efektívnejší chod? Ako? Vďaka účinnému chiptuningu. Ten totižto nie je záležitosťou len upravených automobilov, ale „načipovať“ si môžete aj svoju motorku.

Ak vôbec netušíte, čo je chiptuning, tak v skratke ho môžeme opísať ako optimalizáciu parametrov softvéru riadiacej jednotky motora. V sériovom nastavení totižto motory nevyužívajú svoj potenciál kvôli rôznym kompromisom, ktoré sú výrobcovia nútení robiť. Dôvody na tieto kompromisy sú rôzne, od rozdielnej kvality palív v rôznych krajinách až po poistné trendy.

Vyšší výkon, nižšia spotreba a v určitom zmysle aj vyššia bezpečnosť

Chiptuning je tak legálny spôsob, ako sa týchto kompromisov zbaviť a využívať motor vo svojej mašine naplno. Pozor však na to, aby ste si nechali chiptuning robiť zásadne tam, kde môžete na tieto zmeny získať homologizáciu.

Rovnako tak neberte chiptuning ako cestu k tomu, aby ste so svojou motorkou mohli porušovať dopravné predpisy a riskovať zranenie nebezpečnou jazdou. Vyšší výkon znamená ešte viac dôvodov na opatrnosť a nosenie kvalitných prilieb HJC.

Čo po chiptuningu svojej motorky pocítite? Spomínané zvýšenie výkonu a to až o 35%, či krútiaceho momentu o 40%. To znamená pružnejší chod motora s rýchlejšími odozvami. Spotreba sa pritom môže znížiť až o 15%. A šetriť budete aj prevodovku, keďže zmenou chodu motora vám vznikne menšia nutnosť radenia rýchlostí. Vyšší výkon naviac v určitých situáciach môže znamenať aj vyššiu bezpečnosť, keďže motorka tak dokáže rýchlejšie reagovať na vaše „pokyny“ v kritických situáciach.

 

Zdroj obrázka:
Autor: m.mphoto / Shutterstock.com