Ako prebieha sublimačná tlač?

Keď sa povie tlač, väčšinou si predstavíme tlač dokumentov, či fotografií. Skrátka tlač na papier. Tlačiť sa však dá aj na rôzne iné povrchy. Najčastejšie sa mimo „papierovej“ tlače stretávame s tlačou na rôzne druhy textilu.

Pamätáte sa ešte na školské učivo?

Zrejme každý má doma hneď niekoľko obľúbených tričiek s potlačou. Nemusí ísť pritom len o rôzne vtipné tričká, ale napríklad aj o tričká s logom značky. Často sa stretávame aj s tým, že si tričká s vlastnou potlačou dávajú vyrábať rôzne firmy buď pre svojich zamestnancov, alebo ako darčeky pre svojich obchodných partnerov.

Často sa pri takejto potlači tričiek, ale aj iného textilu a povrchov využíva princíp sublimácie. Ak si ešte pamätáte učivo z fyziky, určite viete, že sublimácia je premena z pevného skupenstva na plynné bez predchádzajúceho topenia sa, takže kvapalné skupenstvo je „preskočené“.

Jednoduchý a efektívny princíp

Ako je princíp sublimácie využívaný pri potlači rôznych povrchov? Požadovaný motív sa najskôr vytlačí na prenosové médium. Použitý je pritom špeciálny sublimačný atrament. Následne prichádza na rad kvalitný termolis na potlač.

Do termolisu sa vloží potláčaný povrch a prenosové médium s motívom. Pôsobením stanovenej teploty a tlaku častice atramentu sublimujú, póry (napríklad) na tričku sa otvárajú a častice atramentu v plynnom skupenstve prenikajú do týchto pórov. Po ochladení atrament zmení svoje skupenstvo naspäť na pevné a póry sa uzavrú, čiže častice atramentu v nich ostanú „zavreté“.

Takáto tlač je kvalitná a trvácna, ale možno už tušíte jedno obmedzenie. Je totižto dôležité, aby povrch, na ktorý sa má tlačiť, nejaké póry mal. Preto sa aj pri spomínaných tričkách používajú tričká z umelých vlákien, bavlna takéto póry nemá. Dá sa to však „obísť“ tým, že sa pred sublimáciou na materiál nanesie špeciálna sublimačná vrstva, ktorá proces sublimácie umožní aj na materiáloch, na ktorých by to inak možné nebolo.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Djavan Rodriguez / Shutterstock.com