Záhradku plnú vitamínov môžete mať aj bez pozemku

Chcete si dopriať megaporciu vitamínov a minerálnych látok? Založte si doma svoju vlastnú minizáhradku, vypestujte si mikrobylinky. Obsahujú vyššie množstvo vitamínov C, E, K a beta-karoténov ako klasická zelenina. Navyše vyzerajú a chutia úžasne. Samozrejme, nezabúdajte v zime aj na podporu činnosti pečene, obličiek a čriev.

Dôležité je telo efektívne detoxikovať, napríklad bylinnou kúrou na podporu chudnutia, prípadne doplniť zinok, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému či vitamín D, ktorý prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu v tele a v tomto „covidovom“ období je obzvlášť dôležitý.  

Čo sú to mikrobylinky?

Ide o mladé výhonky zelenín a byliniek ktoré dosiahli fázu prvého lístku. Pri raste sa ako prvé objavia klíčne lístky ktoré spolu so stonkou obsahujú veľký pomer živín. Na svoj rast čerpajú iba vodu a minerály z pôdy. Pre tento jav sa z nich stali moderné super potraviny. Vyvinú sa jednoducho sami. Za pomoci vody, pôdy, kyslíku a neskôr aj vďaka slnečnému svetlu. Môžeme ich nazvať aj priesadami. Sú koncentrované a plné živín. Mikrobylinky majú v porovnaní s klíčkami silnejšiu príchuť a majú široký výber tvarov, textúr a farieb stoniek a listov. Za ich vznik vďačíme práve gastronómii, pretože kuchári pri svojich gastronomických výtvoroch potrebujú neustále inovovať a posúvať sa vpred aby svojim klientom predstavili ich dielo na tanieri v podobe gastronomického zážitku. Práve z tohoto dôvodu sa začalo označenie mikrobylinky objavovať vo svete gastronómie. Takýmto spôsobom začali testovať všetky možné druhy zelenín, byliniek a vôbec všetkého čo je jedlé. Ukázalo sa, že výhonky rastlín zeleniny a byliniek obsahujú niekoľko násobné množstvo vitamínov a minerálov ako dospelá zelenina, bylinka. Je to práve tým, že koncentrácia a pomer vitamínov v mladých rastlinkách je vyšší. Mikrobylinky sú svieže, chutné, chrumkavé, ale predovšetkým plné antioxidantov, minerálov a výživných látok, ktoré potrebujeme dopĺňať predovšetkým v zimnom období. Výživová hodnota sa môže síce trochu líšiť, ale všeobecne väčšina druhov mikrozeleniny obsahuje vysoké dávky draslíku, železa, zinku či horčíka. Pomáhajú pri vysokom tlaku, znižujú cholesterol a množstvo cukru v krvi, bojujú proti rakovine, zlepšujú zrak, zvyšujú imunitu i kvalitu vlasov.

Ako pestovať mikrobylinky?

Mikrobylinky robia obyvateľom mesta a nováčikom prístup k zážitkom z pestovania vlastných potravín, pretože vyžadujú len veľmi malý priestor a údržbu. Rastie záujem o trvalú udržateľnosť a mikrobylinky sú dobrým spôsobom, ako zabezpečiť rodinám obývajúcim mestá sezónnu zeleninu miestnej produkcie za nízku cenu. Keďže každý z nás nemá  možnosť pestovať si svoju vlastnú zeleninu na záhradke, sú práve mikrobylinky tou správnou možnosťou, ako si zabezpečiť si čerstvú zeleninku aj v byte. Skvelé je, že si ich pomerne jednoducho môžeme dopestovať i v domácich podmienkach. Zvlášť počas dlhých zimných mesiacov tak dodáme nášmu telu potrebné čerstvé vitamíny. Stačí málo, len semená vhodných rastlín, misky, vata a čistá voda. A, samozrejme, trocha času. Bylinky sú všestranné a vhodné na experimentovanie. Môžete ich použiť ako čerstvú oblohu na každé jedlo. Výborne sa hodia na doplnenie zdravých nízkokalorických jedál či šalátov. Máte radi mexickú kuchyňu? Nemusíte sa jej vzdať, ani keď držíte diétu KetoMix. Pripravte si tieto vynikajúce rýchle šalátové wrapy – zdravú a chutnú alternatívu mexických tacos. Každé jedlo, ozdobené mikrobylinkami, je o poznanie krajšie a zdravšie. Bylinky dodajú jedlu šmrnc a kopu potrebných vitamínov.

Aké druhy pestovať?

Pripomína vám to prípravu klíčkov? Nemýlite sa. Ak ich skonzumujete ešte v klíčiacom stave, sú to klíčky. Ak ich necháte podrásť až do prvých lístkov a niekoľkých centimetrov, hovorí sa im mikrobylinky. Porasty mikrobyliniek si môžeme priebežne zakladať počas celej zimy. Týmto spôsobom môžeme pestovať viaceré druhy bežne dostupných rastlín, okrem tradičnej žeruchy aj roketu, reďkovku, ľan, pohánku, chia semená, horčicu, brokolicu, šošovicu, hrach, kapucínku, senovku, šalát, cviklu alebo aj cesnak. Nebojte sa, nejde o žiadne špeciálne zázračné super byliny či geneticky modifikované rastlinky tak, aby nevyrástli viac.  Chuť mikrobyliniek je výrazná a závisí od odrody. Môže byť neutrálna, korenistá až kyslastá. Jemnou chuťou, orieškovou až sladkou, sa vyznačujú mikrobylinky vypestované zo semienok hrášku, lucerny, adzuky. Ako mikrozeleninu možno pestovať aj bylinky. Majú krátku dobu zberu, jemnú chuť a hodia sa ako ozdoba dezertov a kokteilov.

Zo dva recepty, kde sa mikrobylinky určite hodia:

Žemle s tvarohovou nátierkou – chystáte sa na posedenie s priateľmi alebo jednoducho iba potrebujete tip na rýchlu desiatu? Vsaďte na náš recept – žemličky s tvarohovou nátierkou.

Čo budete potrebovať (1 porcia):

  • 1 odmerku KetoMix žemlí,
  • vodu,
  • soľ a mleté čierne korenie,
  • jarnú cibuľku,
  • pažítku,
  • nízkotučný tvaroh.

Postup

Odmerku KetoMix žemlí rozmiešajte s vodou. Z tuhého cesta vytvarujte guličky a osoľte. Pečte na plechu s papierom na pečenie 20 minút pri teplote 170 °C. Nakrájajte jarnú cibuľku. Tvaroh osoľte a zmiešajte s nakrájanou jarnou cibuľkou. Pridajte čerstvo zomleté čierne korenie. Pripravte si nakrájanú pažítku. Žemľu si nakrájajte na plátky a potrite ju tvarohovou nátierkou, posypte nakrájanou vypestovanými mikrobylinkami.

Konjakové tagliatele s avokádovým pestom, zdobené mikrobylinkami – recept pre milovníkov avokáda a sviežej zelenej farby. Príprava je jednoduchá a rýchla. A ešte si aj skvelo pochutíte. K tomuto pestu sa hodí akýkoľvek druh KetoMix cestovín. Vyberte si tie, ktoré mate radi.

Čo budete potrebovať:

  • KetoMix konjakové tagliatele,
  • avokádo,
  • kel alebo špenát,
  • bazalku,
  • tymian,
  • 5 lyžíc olivového oleja,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • vodu,
  • šťavu z citróna,
  • soľ, čierne korenie.

Postup

Avokádo očistite, zbavte kôstky. Z kelových listov odstráňte tvrdé stredy. Všetky ingrediencie s pomocou robota rozmixujte do hladkej a krémovej omáčky. KetoMix konjakové tagliatele pripravte podľa návodu, pridajte avokádové pesto a ihneď podávajte. V druhej fáze diéty si môžete pridať trošku parmezánu. Mikrobylinky pridávajte k jedlu až v záverečnej fáze, prípadne na tanieri, aby neprešli tepelnou úpravou a nestratili svoje zdravotné benefity.