Nepodceňujte jarnú vertikutáciu trávnika. Budete z nej profitovať celé leto!

Čochvíľa je tu jar a s ňou sa okrem prvých jarných kvetov začne po zime prebúdzať aj záhrada a naša najväčšia pýcha – trávnik. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, starostlivosť po zime predpovie, ako bude trávnik vyzerať po celý rok. Preto by sme ho nemali zanedbávať a nepodceniť starostlivosť oň!

Pomocník aj škodca

Snehová pokrývka doslova a do písmena zavalí trávnik svojou hmotnosťou a aj keď ho do istej miery chráni pred premrznutím, niekedy dokáže narobiť aj poriadne škody. Ak pôda nie je dostatočne premrznutá, pod snehom sa tvorí ideálne prostredie pre vznik plesňových ochorení, ktoré na trávniku vytvárajú nepekné akoby vypálené miesta. Práve pri spomínanej plesni je veľmi dôležité prevzdušnenie, aby sa ku koreňom dostali prvé jarné lúče slnka a najmä dostatok vzduchu a živín. Práve tu by mala nastúpiť vertikutácia.

HyperFocal: 0

Ako na vertikutáciu?

Chôdzou po trávniku sa zhutňuje vrchná vrstva pôdy a na povrchu sa tak vytvára pre vzduch a vodu nepriepustná vrstva. Vertikutátorom ju narušíte, zaistíte prísun vody, vzduchu aj svetla a podporíte koreňový systém, čím obmedzíte tvorbu machu a buriny. Hlavnou úlohou vertikutácie je vyhrabanie machu a suchej trávy a prerezanie koreňov. Ak naviac zvolíte správny stroj, bude to hračka. Vyskúšajte napríklad model VA 346 E z radu elektrických vertikutátorov od spoločnosti WOLF-Garten. Ten je vybavený silným motorom s príkonom 1600 W, nastaviteľnou hĺbkou kosenia v 5 stupňoch, výškovo nastaviteľnou rukoväťou a systémom 3v1, vďaka ktorému zvládnete vertikutáciu, prevzdušnenie aj zbieranie.

Nezabúdajte na živiny

Po prevzdušnení pôdy je dobré použiť na trávnik vertikutačnú zmes, ktorá podporí jeho regeneráciu. Vyskúšajte Vertikutačnú zmes 4v1 od Wolf-Garten z vysoko kvalitných prírodných surovín, ktorá je určená na trávnu plochu až 125 m2. Obsahuje osivo, ktoré extrémne rýchlo klíči a organické minerálne dlhodobé hnojivo, ktoré podporí rast trávnych korienkov. Vertikutácia a zmes Wolf-Garten 4v1 účinne bojuje proti trávnej plsti a zabraňuje šíreniu húb a machu. Trávnik bude schopný lepšie akumulovať vodu, rýchlejšie obnovovať trávne výhonky a celkovo sa predĺži jeho životnosť. Trávniku sa tak odvďačíte za skrášľovanie vášho pozemku.

Viac sa https://www.wolf-garten.com/sk/