K domácemu komfortu prispieva aj odhlučnenie vašej domácnosti

Pod pojmom komfortné bývanie si môžeme predstaviť všeličo. Pre niekoho je synonymom komfortu pohodlná sedačka v obývačke, z ktorej môže pozerať najnovšie filmy, či čítať zaujímavé knihy.

O hlučných susedoch by množstvo obyvateľov bytov vedelo rozprávať hodiny

Pre niekoho sú zas znakom komfortu šikovní pomocníci v podobe užitočných spotrebičov, ktoré nám uľahčujú starostlivosť o domácnosť. To môžu byť rokmi overené umývačky riadu alebo stále relatívne mladé technológie v podobe robotických vysávačov.

Avšak k domácemu komfortu výrazným spôsobom prispieva aj dobré odhlučnenie domácnosti. Kvalitná akustická izolácia je „témou“ hlavne pre obyvateľov bytových domov, keďže tí sú k svojim susedom podstatne bližšie a zvyčajne ich aj majú viac, keďže sú prakticky z každej strany. Riešiť odhlučnenie bytu sa tak rozhodne oplatí. A nielen kvôli pokojnému spánku.

Dôležité nie sú len zachytené decibely

Aj keď neskôr večer a v noci prípadný hluk v bytovom dome vnímame najcitlivejšie, keďže bežný denný ruch utícha a tak každý výraznejší zvuk sa o to viac prenáša bytovkou, účinné odhlučnenie oceníte aj počas dňa. Napríklad aj ak už vaše deti vyrástli, študujú na vysokej škole a čaká ich písanie bakalárskej práce.

Odhlučniť sa pritom dajú steny, strop a aj podlahy. I keď takzvanú kročajovú izoláciu, ktorá slúži na zabránenie prenosu hluku od kráčania a podobných hlukov medzi poschodiami, ocenia skôr vaši dolní susedia aj takýmto spôsobom môžete prispieť k dobrým susedským vzťahom.

Pre vás však bude zaujímavé hlavne odhlučnenie stien a stropu. Ideálne odhlučnenie však nie je len o izolovaní hluku, ale aj o hrúbke materiálu na zvukovú izoláciu. Príliš hrubá izolácia na stenách uberie z rozmerov miestnosti. Preto je treba hľadať ideálny pomer medzi účinnosťou a hrúbkou materiálu.

 

Zdroj obrázka:
Autor: fizkes / Shutterstock.com