Ako si udržať upratanú domácnosť?

Upratať celú domácnosť nie je jednoduchá úloha, ani keď máte upratovanie celkom radi. Tak ako vám pri ňom pomáhajú kvalitné čistiace prostriedky a pomôcky na upratovanie vás odbremenia od zbytočne vynaloženej námahy, tak vám pomôžu aj naše tipy.

Mať čistú domácnosť od rána do večera je snom každej gazdinky. Na to, aby bol aj váš dom oázou čistoty a útulnosti, však nemusíte denne behať s prachovkou a vysávačom. Čistá domácnosť je výsledkom premyslenej činnosti, ktorá sa dá dokonca robiť udržateľným spôsobom.

Než sa do toho pustíte, dajte si krátku pauzičku a pozrite sa, čím všetkým vám uľahčí upratovanie Tchibo

Spravte si systém

Ako upratujete? Raz tu, raz tam, potom ešte tamto a výsledkom je upratovanie všade, ale upratané nikde? Upratovanie potrebuje systém a tým je – upratať vždy celú miestnosť a až potom sa vrhnúť na ďalšiu. Začnite porozhadzovanými drobnosťami, potom otvorte okná a kým sa vyvetrá, poutierajte vlhkou handrou prach. V kuchyni naneste čistiace prostriedky na batériu, drez, pracovnú a varnú dosku a kým účinkujú, poupratujte chladničku a potravinovú skrinku. Potom zmyte miesta, kde pôsobil čistiaci prostriedok. Uvidíte, že ak mu doprajete čas, pôjde špina dolu oveľa jednoduchšie.Vhodný čistiaci prostriedok v kombinácii s tým správnym náradím vám ušetria množstvo času a námahy. Takto vám Tchibo pomáha. Foto: Tchibo

Podobne zabojujte s nečistotami na WC a v kúpeľni. Kým budú účinkovať čistiace prostriedky, môžete vytriediť kozmetiku a naložiť bielizeň do práčky. Podlahy v celom dome potom povysávajte a umyte v záverečnom finále naraz.

Aku vysávač Leifheit „Regulus Aqua PowerVac“ 2 v 1 vysáva a vytiera podlahy bez kábla, a tak je práca s ním pohodlná. Foto: Tchibo

Dôsledná pravidelnosť sa vypláca

Viete, ako často by ste mali upratovať? V kuchyni stačí umyť riad, pracovnú a varnú dosku, v kúpeľni umývadlo, v spálni si usteľte posteľ  a špinavú bielizeň dajte do koša na pranie, z obývačky odneste veci, ktoré tam zostali po pozeraní televízie či iné „artefakty“, ktoré tam nemajú čo robiť. Na záver pozametajte podlahy. Takéto upratovanie vám nezaberie ani pol hodiny.

Raz do týždňa:

  • Vymeňte posteľnú bielizeň
  • Poutierajte prach a zrkadlá
  • Umyte vaňu, resp. sprchový kút a toaletu
  • Vyčistite vnútro mikrovlnky
  • Zrevidujte potraviny v chladničke
  • Povysávajte a umyte podlahy

So špeciálnou handričkou dosiahnete dokonalý výsledok expresne. Foto: Tchibo

Extra tip: Na umývanie, utieranie a leštenie si vezmite handričky špeciálne určené na jednotlivé činnosti. Ich špeciálne vlákna uvoľňujú nečistoty, dobre sajú, zachytávajú prach a leštia sklo bez šmúh.

Raz mesačne

  • Povysávajte nábytok a matrace
  • Oprášte lampy
  • Umyte vnútro chladničky, umývačky a práčky
  • Ak často pečiete, vyčistite rúru

Na čistenie mriežky z rúry je ideálna škrabka z Tchibo s pevnými zahnutými štetinkami. Foto: Tchibo

Umývanie okien a pranie záclon a závesov závisí od toho, v akom prašnom prostredí bývate. U niekoho je to raz za pol roka, iný musí túto činnosť robiť aj štyrikrát ročne. Popritom utrite aj žalúzie, vyvetrajte vankúše a paplóny.

Žalúzie hravo vyčistíte kefkou na žalúzie s mikrovláknovým poťahom. Foto: Tchibo

Nezabudnite ani na pravidelné odstraňovanie vodného kameňa zo spotrebičov. Kým kávovar sa zvykne ozvať sám, rýchlovarnú kanvicu, práčku či umývačku riadu by ste mali ošetriť približne každé 4 mesiace.

S úložnými boxami sa o poriadok v zásuvkách už starať nemusíte. Foto: Tchibo