Viete, čo všetko dokážu moderné kamerové systémy?

Pamätáte sa ešte na kamerové systémy z nie až tak dávnej minulosti? Kamery mali ďaleko do nenápadných a aj napriek svojej veľkosti zaznamenávali obraz v kvalite (alebo skôr „kvalite“), ktorá z identifikácie osôb na zázname robila doslova umenie.

V prvom rade je rozdiel v rozlíšení

Svet techniky však napreduje vpred obrovskou rýchlosťou a platí to aj pre moderné kamerové systémy. Veď v súčasnosti už nie je problém natáčať video v 4K rozlíšení s vysokým počtom snímkov za sekundu aj mobilom.

To znamená, že aj kamery slúžiace na nepretržité monitorovanie stráženého priestoru prešli dlhú cestu. Full HD a dokonca aj 4K rozlíšenie je štandard a kto chce naozaj kvalitný obraz, môže siahnuť napríklad aj po 12K kamerách. Nepozvanému návštevníkovi tak môžete s takto kvalitným záznamom aj spočítať pehy na tvári.

Aj kamery už môžeme považovať za inteligentné

Technický pokrok však nie je len o počte „K“, čiže o neustále rastúcej kvalite videozáznamu. Napríklad v absolútnej tme by vám akékoľvek rozlíšenie bolo na nič. Ale podobne ako poľovníci používajú užitočné termovízie, kamerový systém môže byť vybavený termokamerami, ktorým nič neunikne ani v tej najčernejšej tme.

Čo však skutočne dáva človeku pocit, že žije v modernej dobe, sú rôzne inteligentné funkcie, ktoré kamery zvládajú. Môžu vyhodnocovať smer pohybu osôb na zázname, ich počet, dokážu signalizovať ak je z vyznačenej zóny odstránený nejaký predmet, spoľahlivo rozoznávať nielen EČV, ale aj tváre osôb, merať rýchlosť pohybujúcich sa objektov a to nie je zďaleka všetko.

Vďaka tomu môžu moderné kamery rozlíšiť náhodné narušenie (napríklad poveternostnými vplyvmi) od toho skutočného. Alebo generovať štatistiky o tom, v ktorom čase sa v monitorovanom priestore vyskytuje najviac ľudí. Alebo… a viete čo… necháme to tak, pretože keby máme spomenúť naozaj všetko, čo moderné kamery dokážu, ani by ste tento článok nedočítali.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Sunshine Studio / Shutterstock.com