Skvelá príležitosť pre vývojárov

Spoločnosť Axis Communications predstavuje 8. generáciu svojho systému na čipe (SoC) navrhnutého výhradne pre sieťové kamery. Procesor ARTPEC-8 vznikol podobne ako jeho predchodcovia vo vlastnej réžii Axis a akceleruje rad pozoruhodných schopností a funkcií, ako sú analytické aplikácie založené na hlbokom učení, špičkové spracovanie obrazu, vylepšené zabezpečenie a výkonná kompresia. Axis navyše uvádza 4. generáciu platformy AXIS Camera Application Platform (ACAP) ponúkajúcej nové príležitosti vývojárom, ktorí chcú vytvárať softvér pre zariadenia Axis. Na platforme ACAP už úspešne založilo svoj biznis aj niekoľko českých softvérových firiem.


Obe novinky spoločnosti Axis potvrdzujú trend tzv. edge computingu, kde sa v rámci siete neustále zvyšuje výkon koncových zariadení. Zatiaľ čo sa nový procesor ARTPEC-8 stane základom drvivej väčšiny produktov sieťového videa spoločnosti Axis, vďaka otvorenej platforme ACAP verzie 4 môžu partneri spoločnosti Axis pre tieto zariadenia navrhovať a vytvárať pokročilejšie aplikácie na mieru.

ARTPEC-8: výkonnejší čip v IP kamerách podporuje hlboké učenie

„S ARTPEC-8 sa spoločnosť Axis vydáva na cestu k novej ére vzrušujúcej edge analytiky založenej na hlbokom učení,“ povedal Johan Paulsson, technologický riaditeľ spoločnosti Axis. Príkladom tejto analytiky na báze umelej inteligencie, ktorú procesor ARTPEC-8 umožňuje, je vysoko presná detekcia a klasifikácia objektov v reálnom čase, ktorá dokáže rozlišovať medzi rôznymi druhmi objektov, napríklad typy vozidiel. Videoanalýza priamo v koncovom zariadení prináša významné výhody: pri kompresii alebo prenose sa nestrácajú žiadne informácie, teda sú výsledky oveľa spoľahlivejšie. Umožňuje rýchlejšie reakcie na udalosti a úsporu nákladov, pretože je potrebná menšia šírka pásma, menej úložiska a aj menší počet serverov. Tým sa výrazne znižuje riziko straty citlivých dát a zlepšuje sa škálovateľnosť systému.

Okrem analytických funkcií ponúkne ARTPEC-8 aj vyššiu úroveň zobrazovania. Naďalej podporuje funkcie ako Axis Lightfinder 2.0 a Axis Forensic WDR pre čo najvyššiu kvalitu obrazu aj za zložitých svetelných podmienok. Tie sú základom technológie Axis Scene Intelligence, ktorá ich navyše kombinuje s využitím edge analytiky a hlbokým učením. Tým sa dosiahne konzistentnej úrovne spracovania obrazu a znižuje sa počet falošných poplachov. ARTPEC-8 tiež stavia na funkciách kybernetickej bezpečnosti predstavených už v ARTPEC-7, vrátane podpísaného firmvéru a zabezpečeného spúšťania. ARTPEC-8 podporuje Edge Vault pre bezpečné ukladanie kryptografických kľúčov a certifikátov. V niektorých kamerách bude k dispozícii modul TPM (Trusted Platform Module) pre zabezpečené ukladanie dát v súlade s normou FIPS.

Verzia 4 platformy ACAP podporí vývoj aplikácií počítačového videnia

Otvorená platforma ACAP (AXIS Camera Application Platform) už viac ako desať rokov umožňuje vývojárom vytvárať aplikácie pre rôzne scenáre, ako sú ochrana, bezpečnosť a optimalizácia procesov. Štvrtá generácia ACAP korešponduje s rastom výkonu kamier Axis, ktoré teraz ponúkajú zvýšenú kvalitu obrazu a najmä kapacitu pre hlboké učenie a otvárajú tak potenciál skokovej zmeny v aplikáciách počítačového videnia. Hlavnou zmenou v ACAP verzie 4 je preto zavedenie sady vývojových nástrojov (SDK) ACAP Computer Vision. Táto nová SDK skutočne preklenuje priepasť medzi koncovými zariadeniami, serverom a cloudom.

Medzi ďalšie kľúčové vlastnosti ACAP verzie 4 patrí možnosť vyvíjať a spúšťať aplikácie založené na kontajneroch, podpora programovacích jazykov vysokej úrovne a využitia ďalších výhod hardvérovo akcelerovaného hlbokého učenia. ACAP Computer Vision SDK je doplnením natívnej SDK ACAP, ktorá ponúka širokú podporu naprieč portfóliom produktov Axis, vrátane zariadení i softvérových produktov, a ponúka vysoký výkon vďaka úzkej integrácii s operačným systémom AXIS a hardvérom.

Úspešní vývojári kamerových aplikácií v Česku

„Mám radosť, že obchodný potenciál, ktorý sa skrýva v rastúcom výkone kamerových čipov ARTPEC aj v novej verzii aplikačnej platformy ACAP, nie je v Česku len marketingovou frázou. Príležitosti sa v ostatných rokoch chopilo hneď niekoľko ambicióznych tuzemských firiem, ktoré vyvinuli a uviedli na svetový trh úspešné produkty postavené na kamerách Axis,“ povedal Petr Tošner, obchodný riaditeľ pre východnú Európu zo spoločnosti Axis Communications. Ide napríklad o spoločnosť CamStreamer, ktorá uvádza používateľsky prívetivé streamovacie aplikácie do kamier Axis, GoodVision poskytujúcu videoanalytiku v doprave, FF Group s aplikáciou na čítanie EČ vozidiel alebo 24 Vision s automatickou vizuálnou kontrolou priemyselnej výroby.