Kačacie hody s Lidlom

Obdobie padajúcich listov so sebou prináša aj tradičné kačacie hody. Či už chystáte slávnostný obed alebo chcete priateľov prekvapiť delikátnou večerou,  máme pre vás niekoľko inšpiratívnych receptov z Kuchyne Lidla, vďaka ktorým to zvládnete s prehľadom.

Kačacia pečeň s lokšami, špenátom a hruškovým čatní

Počet porcií: 4

Potrebujeme: strúhadlo, grilovaciu panvicu

 

Suroviny:

 

Hruškové čatní

1 lyžica masla Pilos

1 šalotka

2 bobkové listy Kania

1 cm zázvoru

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

2 lyžice trstinového cukru Belbake

štipka mletej škorice Kania

3 menšie hrušky

50 ml bieleho suchého vína

šťava z 1 citróna

 

Kačacia pečeň

500 g vykŕmenej kačacej pečene

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

olivový olej Primadonna

1 lyžica masla Pilos

1 hrsť mladého špenátu

4 lokše

 

Postup:

Hruškové čatní

V menšom kastróle roztopíme maslo. Pridáme nadrobno nasekanú šalotku, bobkové listy, najemno nastrúhaný zázvor a na miernom ohni restujeme, kým šalotka zmäkne. Potom prisypeme soľ, korenie, cukor a mletú škoricu.

Tip: Môžeme pridať aj klinčeky.

Keď sa cukor roztopí, pridáme 2 očistené hrušky nakrájané na menšie kúsky. Podlejeme vínom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nakoniec pridáme 1 očistenú hrušku nastrúhanú najemno. Premiešame a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania približne 20 minút, kým hrušky zmäknú.

Kačacia pečeň

Očistenú kačaciu pečeň nakrájame na hrubšie plátky, preložíme na tanier, z jednej strany ochutíme soľou a korením. Na grilovej panvici s trochou oleja necháme roztopiť maslo. Potom pridáme pečeň a krátko restujeme z obidvoch strán dozlatohneda. Počas opekania pečeň polievame výpekom. Hotovú ju stiahneme z ohňa a prisypeme umytý a osušený špenát. Lokše zohrejeme na suchej panvici z obidvoch strán. Na záver ich pokvapkáme výpekom.

Servírovanie

Do stredu taniera naservírujeme preloženú lokšu. Na ňu pridáme hruškové čatní a kačaciu pečeň so špenátom. Na záver pokvapkáme výpekom.

 

Pappardelle s kačacím mäsom, paradajkami a parmezánom

Počet porcií: 5

Potrebujeme: veľkú panvicu, strúhadlo

Suroviny:

300 g upečeného kačacieho mäsa (môžeme použiť aj mäso, ktoré nám zvýšilo)

olivový olej Primadonna

2 stopky stopkového zeleru

3 strúčiky cesnaku

6 lahôdkových cibuliek

150 g cherry paradajok (červené, žlté)

čerstvý rozmarín

300 ml bieleho suchého vína

425 ml lúpaných paradajok v konzerve Freshona

soľ Castello

mleté čierne korenie Kania

400 g čerstvých cestovín Pappardelle Chef Select

parmezán Parmigiano Reggiano Lovilio na posypanie

 

Postup:

Na rozohriatej panvici s olivovým olejom restujeme nadrobno nakrájané stopky zeleru, strúčiky cesnaku a biele časti lahôdkových cibuliek (zelené časti si odložíme na neskôr). Cherry paradajky prekrojíme podľa veľkosti na polovice alebo štvrtiny a pridáme k základu.

Ochutíme nasekaným rozmarínom, podlejeme vínom a chvíľu  povaríme, aby sa odparil alkohol. Potom primiešame paradajky v konzerve a na miernom ohni pokračujeme v príprave.

Zmes osolíme a okoreníme. Tesne pred dokončením pridáme na menšie kúsky nakrájané upečené kačacie mäso. Po chvíli stiahneme z ohňa.

Tip: Kačicu môžeme upiecť podľa receptu na Pečená kačka s cícerom a špenátom.

Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode „al dente“, teda nie úplne do mäkka. Preložíme na panvicu s paradajkovou zmesou a premiešame. Pridáme pár lyžíc výpeku z kačice a nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky.

 

Servírovanie

Jedlo podávame posypané strúhaným parmezánom 

Pečená kačica s jablkami a slivkami

Počet porcií: 6

Potrebujeme: hlbší plech na pečenie kačice

 

Suroviny:

1 celá kačica

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

4 jablká

150 g sušených sliviek Alesto

200 ml suchého bieleho vína

1 kg zemiakov

olivový olej Primadonna

1 cibuľa

čerstvý rozmarín

Postup:

Sušené slivky namočíme deň vopred do bieleho vína. Kačicu tiež deň vopred dôkladne nasolíme a necháme ju odležať v chladničke. Na druhý deň ju opláchneme a osušíme. Ochutíme ju čiernym korením, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 2 – 2,5 hodiny.

Kačicu počas celej doby pečenia polievame výpekom a ak sa žiada aj vodou, aby bola po upečení šťavnatá. V polovici pečenia pridáme očistené jablká nakrájané na menšie mesiačiky a sušené slivky vo víne.

Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode približne 4 minúty. Na panvici s olivovým olejom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu s natrhanými lístkami rozmarínu. Pridáme predvarené a scedené zemiaky, ochutíme soľou a korením a restujeme dozlatista.

 

Servírovanie

Na tanier naberieme opekané zemiaky, jablká a slivky, ktoré sa piekli s kačicou. Posypeme petržlenovou vňaťou a pridáme porciu kačice.

Restované kačacie prsia

s pomarančovo-zázvorovou omáčkou

Počet porcií: 5

Potrebujeme: zapekaciu misu alebo plech, alobal

Suroviny:

Restované kačacie prsia
2 kačacie prsia

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

čerstvý rozmarín

šťava z ½ pomaranča

Omáčka

olivový olej Primadona

1 šalotka

1 lyžička nasekaného čerstvého zázvoru

šťava z 2 pomarančov

1 lyžica medu

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

2 lyžice masla Pilos

Pečené batáty

2 bataty

olivový olej Primadona

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

čerstvý rozmarín

1 hrsť pekanových orechov Alesto

Šalát

1 hrsť rukoly

1 pomaranč

olivový olej Primadona

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

Postup:

Restované kačacie prsia

Kačacie prsia očistíme, kožu narežeme a ochutíme soľou a korením. Opekáme ich na suchej panvici na strane s kožou, kým koža pustí tuk a mierne zhnedne. Potom mäso obrátime a ďalej opekáme. Keď získa zlatohnedú farbu, preložíme do zapekacej misy, posypeme natrhaným rozmarínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Hotové kačacie prsia pokvapkáme pomarančovou šťavou, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.

Omáčka

Z panvice, na ktorej sa prsia opekali, zlejeme nadbytočný tuk a panvicu necháme opäť rozohriať. Pokvapkáme ju olivovým olejom a orestujeme na nej nasekané šalotku a zázvor. Keď získajú zlatistú farbu, pridáme pomarančovú šťavu, med, soľ, korenie a na miernom ohni varíme. Potom do panvice vložíme maslo, aby sa omáčka zahustila. Na záver ochutíme výpekom z odpočinutých kačacích pŕs.

Pečené batáty

Očistené bataty nakrájame na väčšie kusy a vložíme do zapekacej misy. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme natrhaným rozmarínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút. Potom bataty posypeme pekanovými orechmi a necháme asi 2 minúty dopiecť.

Šalát

Umytú a osušenú rukolu dáme do misky. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty – mesiačiky pomaranča bez šupky. Segmenty pomaranča pridáme k rukole, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme porciu batatov spolu s pekanovými orechmi. Navrch položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme pomarančovo-zázvorovou omáčkou a podávame spolu s rukolovým šalátom.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/