Spoznajte najslávnejšieho moderného českého maliara

Tento rok si pripomíname rovných 150 rokov od narodenia geniálneho maliara 20. storočia. Jeho diela vystavujú popredné svetové galérie, a keď sa náhodou niektorý z Kupkových obrazov dostane do predaja, jeho ceny atakujú rekordy. Vyberte sa po stopách grafika, ilustrátora a jedného zo zakladateľov abstraktného maliarstva, Františka Kupku.

František Kupka sa narodil 23. septembra 1871 v Opočne, meste vo východných Čechách, do rodiny úradníka. Bol najstarší z piatich detí. Vyrastal v malomeste menom Dobruška v Orlických horách a vyučil sa remeslu ako sedlár. Nakoniec ho však jeho talent zaviedol na maliarske školy do Prahy a Viedne. Odtiaľ išiel, ako vtedy bolo zvykom, na skusy do Paríža. Väčšinu života potom prežil medzi Prahou a Parížom, kde učil na umeleckých školách. Za svoj život namaľoval stovky diel, ktoré mali úspech a nazbierali mnoho ocenení. Kupka je považovaný za jedného zo zakladateľov abstraktného maliarstva. Najskôr jeho obrazy vychádzali z reality a dokonale ju opisovali, ale postupom času sa tvary stávali menej a menej presné, až sa nakoniec jeho dielo premenilo na čistú abstrakciu. Ako zlom v umení je považovaný jeho obraz Amorfa. Dvoubarevná fuga z roku 1912. František Kupka zomrel 24. júna 1957 vo veku 85 rokov v Paríži, kde je tiež pochovaný.

Kupkove naj

Najdrahším obrazom predaným v aukcii v Českej republike sa vlani stal obraz Divertimento II Františka Kupku, keď bol vydražený za viac ako 90 miliónov Kč. Avšak nejde o najdrahšie Kupkovo dielo na svete. Pomyselné prvé miesto aktuálne drží Kupkov obraz Tryskání II z roku 1923, za ktoré skraja roku 2021 jeho kupec vo Veľkej Británii zaplatil 231 miliónov Kč. Zaujímavý príbeh má jeho najznámejší obraz, o ktorom už bola zmienka – Amorfa. Dvoubarevná fuga. Znázorňuje červené a modré obrazce ohraničené elipsovitými čiarami na čiernom a bielom pozadí. Kupka vraj k tvarom na obraze dospel, keď sledoval svoju nevlastnú dcéru Andrée, ako sa hrá s loptou, a obraz tak stvárňuje pohyb obsiahnutý v tejto hre. Ide o jeden z prvých abstraktných obrazov vôbec, a teda priekopnícku prácu abstraktného umenia. Olejomaľba na plátne s rozmermi 211 × 220 cm bola prvýkrát vystavená na parížskom Jesennom salóne v roku 1912. Dnes ju vlastní Národná galéria v Prahe a vy ju môžete vidieť pri prehliadke Veľtržného paláca.

Kde sa môžete s Kupkom stretnúť

Určite dobre urobíte, keď sa vyberiete do Musea Kampa v centre Prahy. Práve kolekcie diel Františka Kupku patria medzi najdôležitejšie časti zbierky tohto múzea. Stála expozícia v siedmich kapitolách chronologicky predstavuje Kupkovu tvorbu od polovice 90. rokov 19. storočia až k dielam 50. rokov 20. storočia. Skvele tak môžete sledovať jednotlivé fázy Kupkovho umeleckého vývoja. Vystavených je tu viac ako sedem desiatok diel tohto priekopníka abstrakcie. Väčšiu zbierku na jednom mieste asi aktuálne nikde inde nestretnete. Väčšinu ďalších diel v rámci Českej republiky vlastní Národná galéria v Prahe. Kupkove obrazy bývali aj v zbierkach Pražského hradu, ale prvý komunistický prezident sa ich začiatkom 50. rokov 20. storočia zbavil ako umelecky nevhodných. Je dobre, že diela neboli zničené, ale len „upratané“ do depozitárov práve Národnej galérie.

Viac inšpirácií na výlety do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz
Posted in Art