Strihové štúdio priamo v IP kamere

Aplikácia CamSwitcher App je novým prírastkom platformy ACAP (Axis Network Camera Application Platform). Môže prepínať medzi video streamami z až piatich kamier Axis alebo medzi živým vysielaním a vopred nahranými klipmi uloženými na SD karte v kamere. Používateľ si zároveň môže zvoliť zdroj zvuku a vytvoriť aj kompletný video a audio stream v reálnom čase. Prepínať medzi zdrojmi možno buď manuálne, automaticky pomocou preddefinovaných zoznamov alebo prostredníctvom API príkazov.

Aplikáciu CamSwitcher App je možné nainštalovať do IP kamier Axis s procesorom radu ARTPEC-6 a vyšším – vhodné sú napríklad modely AXIS V5925 a V5938, ktoré sú priamo určené pre live streaming. Ďalšie IP kamery, ktoré majú slúžiť ako zdroj videa a audia, musia disponovať minimálne procesorom ARTPEC-5 a využívať ako hlavný profil formát H.264. Aplikácia spracúva RTSP videostreamy z pripojených IP kamier a prepína medzi nimi. Navyše umožňuje aj ľubovoľne mixovať audio a video klipy uložené na SD karte v kamere. Pri použití aplikácie CamStreamer App potom možno výsledné video streamovať na ľubovoľnú platformu, ako sú napríklad YouTube, Facebook a ďalšie. Používateľské rozhranie CamSwitcher App navrhli vývojári tak, aby bolo možné aplikáciu ľahko ovládať nielen z počítača, ale aj z mobilného telefónu, či tabletu.

Na spustenie vlastného internetového vysielania teraz stačí naozaj málo: jedna „hlavná kamera“ Axis pripojená na internet, na ktorej sú nahrané aplikácie CamStreamer App a CamSwitcher App, prípadne plus ďalšie samostatné kamery pripojené k sieti. Typickým príkladom takéhoto využitia môžu byť priame prenosy zo športových podujatí, kde možno s pomocou aplikácie voliť rôzne zábery, pridať zvukovú stopu, ako napríklad živý komentár, a počas prestávok púšťať reklamné klipy uložené v priamo kamere. Možností použitia tejto zostavy je ale oveľa viac – napríklad pri prezentácii turistických atrakcií, hotelových rezortov, kultúrnych podujatí a iných spoločenských udalostí.

Aplikácia CamSwitcher App je k dispozícii ako softvér pre kamery Axis za jednorázovú cenu 359 €.