Tipy na čo nezabudnúť pri plánovaní dovolenky

Technické gadgety s nami už roky žijú v symbióze a teraz, počas pandémie sa s nami zžili ešte viac. Síce na ne občas nadávame, no nedokážeme už bez nich fungovať ani počas dovolenky. Alebo si snáď viete predstaviť, že by ste sa dnes niekam vybrali bez mobilného telefónu?

Keď sa dnes balíte na dovolenku, v kufri nechýba mobil, notebook, tablet, nejaké to príslušenstvo, taška, alebo ochranný obal pre každý kus techniky, kvalitný fotoaparát a samozrejme nabíjačky a káble pre všetky zariadenia… Sme len na začiatku balenia, no kufor je už spolovice plný. Ak cestujete s deťmi, pribaľte si to všetko minimálne 2× plus nejakú vreckovú hernú konzolu ako je Nintendo Switch, ideálne aj náhradné batérie, alebo čo najväčšiu powerbanku, aby ste si na cestách mohli svoju techniku kdekoľvek dobiť. A k tomu nejakú tú knihu, časopis a odrazu zistíte, že ešte nemáte zbalené tie naozaj potrebné veci ako napr. oblečenie, no batožina už váži desať kíl.

Baggage Luggage Suitcases Journey Vacation Bags

Je toho proste príliš veľa, čo nám môže spríjemniť cestovanie a aj oddych kdesi na pláži, prípadne čo potrebujeme, pretože žijeme v online svete, kde aj počas dovolenky potrebujeme vybaviť nejaký urgentný pracovný e-mail, poslať priateľom fotky, alebo napísať nejaký príspevok na blog. Všetko to nielenže zaberá miesto a pridáva batožine na váhe, ale o všetko sa treba aj adekvátne starať, myslieť na stratu, či krádeže, prípadne sa dobre pripoistiť. Je preto viac ako vhodné vopred si premyslieť čo naozaj budete potrebovať a bez čoho sa tých pár dní zaobídete, keď to necháte doma.

Ste naozaj fanúšikom fototuristiky?

Existuje mýtus, že dobré fotky urobíte len zrkadlovkou. Je síce pravda, že digitálne zrkadlovky fotia vynikajúco pretože majú veľký objektív, cez ktorý preniká veľa svetla, a sú aj cenovo veľmi dostupné, no stále je to len fotoaparát. Väčšina ľudí len stláča spúšť a robí tisíce fotografií, ktoré končia doma na diskoch a nikto si ich nikdy nepozerá. Nie je preto trochu zbytočné nosiť so sebou na výlety pár kíl len kvôli o málo lepším fotkám?

Happy woman taking photos to the sea with smartphone camera on car summer travel vacation to the coast. Brunette girl leaning out vehicle sunroof towards the ocean.

Áno, všetci chceme pekné zábery kvôli spomienkam, no rovnakú službu vám spraví aj video, či pekná fotka z mobilu, prípadne záber z malého vreckového kompaktu, ktorý stojí zlomok ceny veľkej zrkadlovky a nevyžaduje extra starostlivosť. Naša rada preto znie, že ak sa nechystáte na dovolenku len kvôli fotografovaniu, nechajte veľký aparát doma a radšej si vezmite mobil s lepším fotoaparátom. Fotky aj video si tu môžete upraviť priamo pomocou aplikácií a okamžite ich publikovať napr. na Instagram, alebo YouTube. Jediným limitom sú pamäť a batérie, ale aj to sa dnes dá šikovne vyriešiť.

Akú zvoliť? Ak má váš smartfón, tablet alebo čítačka malý disk (málo pamäte pre fotky, filmy, hudbu, knihy a aplikácie), môžete rozšíriť ich kapacitu pomocou pamäťovej karty. Dnes sú už cenovo dostupné aj 128 a viac GB karty. Overte si však limity vášho zariadenia. Mnohé nedokážu použiť viac ako 64, alebo dokonca iba 32 GB kartu, no ak treba, môžete ich mať viac a vymeniť ich v mobile podľa potreby. Kartička neváži skoro nič.

My odporúčame nejakého lepšieho výrobcu, napr. Kingston, ktorý má aktuálny modelový rad CANVAS PLUS  rozdelený na tri × dve základné rady – formátoch SD alebo microSD a model SELECT Plus pre napr. smartfóny, tablety alebo mobilné aplikácie, Go! Plus primárne pre akčné kamery a REACT Plus pre aplikácie zamerané na vysoký výkon – napr. 4K a 8K video.

Do auta, alebo na stráženie: Ak ale potrebujete pamäťovú kartu do kamery do auta, alebo domácej bezpečnostnej kamery, použite určite radšej karty radu HIGH ENDURANCE, ktoré majú odolnejšie pamäťové bunky a sú preto určené na časté prepisovanie. Každým zápisom sa pamäťové bunky „opotrebúvajú“ a hoci je dnes ich životnosť pri bežnom používaní aj niekoľko rokov (zhruba zrovnateľné s diskom v počítači), pri veľmi častom veľmi intenzívnom prepisovaní môžete kartu zničiť za oveľa kratší čas. HE karty boli testované pre použitie v náročných podmienkach a sú spoľahlivým riešením pre dlhé ukladanie dôležitých záznamov bez rizika ohrozenia záznamu alebo straty dát.

 

 

Notebook je prežitok!

Pravdou je, že ako pracovný nástroj je to nenahraditeľný pomocník v teréne, no na prácu aj relax počas dovolenky je oveľa vhodnejší stredne veľký tablet, alebo aj väčší smartón. Ich výkon a možnosti dosahujú už podobné vlastnosti ako notebooky, ale sú menšie, praktickejšie a skladnejšie počas cestovania. Na rozdiel od notebooku si ich hravo pribalíte aj do batohu na výlete a samozrejme majú možnosť ľahko aktivovať mobilné dáta a používať ich v teréne. Väčší displej poskytuje vyšší komfort pri používaní, no po pripojení k hotelovému TV s bezdrôtovou bluetooth klávesnicou a myšou, môže byť zážitok z ich používania zrovnateľný s prácou na klasickom desktopovom PC.

Áno, pomocou kompaktnej bezdrôtovej bluetooth klávesnice môžete tieto malé zariadenia hravo premeniť na odľahčenú verziu vášho počítača, na ktorej urobíte minimálne to, čo na notebooku.  Klávesnicu môžete navyše na rozdiel od notebooku pokojne nechať na stole v hotelovej izbe počas vašej neprítomnosti. Na rozdiel od notebooku je totiž aj v prípade krádeže ľahko nahraditeľná a nie je pre zlodeja takým lákadlom ako povedzme mobil, či notebook.

Vadí vám nevýrazný zvuk? Ani s mobilom, či tabletom netreba robiť kompromisy. Ich zvuk je síce „slabý“, no existujú naozaj malé, no výkonné a odolné cestovné reproduktory, ktoré sa dajú pripojiť cez Bluetooth. Môžete si ich vziať so sebou aj ku bazénu a jeho silný a čistý zvuk vás ohromí.

 Radi oddychujete s dobrou knihou?

Batožinu môžete odľahčiť jej elektronickou verziou. E-knihy sa síce dajú čítať aj na tablete alebo smartfóne, no ich displej na silnom slnečnom svetle neposkytuje dobrý kontrast. Ich displeje sú naviac podsvietené (pozeráte sa priamo do svetelného zdroju), takže sa viac namáhajú vaše oči ako pri klasickej čítačke využívajúcej elektronický papier. V čítačke je možné mať naraz stovky, ba až tisíce kníh, môžete si meniť fonty a  písmenká sa navyše dajú zväčšiť, takže pri čítaní zväčša nebudete potrebovať ani okuliare.

e-INK spotrebúva minimum energie a pri plnom nabití obvykle vydrží aj na 10 tisíc otočení stránok. Ak teda čítačku nabijete ešte doma, mala by vám vydržať celú dovolenku bez potreby dobíjania.

eBOOK Reader: Osvedčené modely čítačiek sú napr. Kindle od známeho elektronického kníhkupectva Amazoon, pre ktoré iste nebude problém nájsť nielen dostatok elektronických kníh, ale ani doplnky, ako napr. ochranný obal.

Pozrite sa občas domov

Leto je ideálnym časom pre zlodejov, pretože sa v domácnostiach zdržiavame oveľa menej. Policajné štatistiky jasne dokazujú, že počet vlámaní stúpa najmä v tomto období. Lákajú nás kúpaliská, dlhé výlety do prírody a dovolenkové destinácie. Skrátka ideálny čas pre zlodejov. Ako sa brániť?

Chytré domy vám dnes v prípade problémov vedia poslať správu na mobil. Žiadny detektor však nepracuje so 100% istotou, takže je vysoká pravdepodobnosť nejakých neželaných falošných poplachov. Vhodné je preto kombinovať rôzne detektory a overiť si, či ide o falošný alebo o reálny poplach. Pomocnú ruku vám podá kamerový systém pripojený na internet, cez ktorý môžete nazrieť domov aj zo svojho mobilu na opačnom konci sveta, napríklad aj z dovolenkovej destinácie.

Ak máte naozaj chytrú domácnosť, môžete jednotlivé spotrebiče ovládať na diaľku mobilnou aplikáciou. Diaľkovo ovládaným svetlom tiež môžete v dome počas vašej neprítomnosti simulovať v noci nejakú aktivitu, takže prípadný zlodej, ktorý sleduje váš dom vďaka tomu získa pocit, že ste doma, hoci vy sa v skutočnosti hráte s mobilom tisíc kilometrov od domova niekde pri mori.

Smart Home vlasnými silami: Jedno z tých najjednoduchších riešení, ktoré si dokážete nainštalovať aj sami, ponúka modelový rad mydlink Home spoločnosti D-Link. Zariadenia od senzorov až po kamery si nainštalujete iba pomocou mobilného telefónu (bezplatnej aplikácie) a to bez akýchkoľvek ďalších nástrojov.

Nezabudnite na poistenie!

Pred odchodom na dovolenku je vhodné mať okrem cestovného poistenia poistenú aj domácnosť. Poisťovne od svojich klientov vyžadujú zabezpečiť aspoň minimálnu ochranu, pričom výška možnej poistnej suma závisí aj od požiadavky na bezpečnosť (napr. spomínaný kamerový systém, či alarm napojený na centrálny pult ochrany).

Nezabúdajte však ani na cestovné poistenie. Či už cestujete individuálne, alebo cez cestovnú kanceláriu, vždy je dobré overiť si, aké riziká vám cestovné poistenie kryje. Pri uzatváraní cestovného poistenia netreba zabudnúť uviesť do akej krajiny cestujete a aké aktivity budete v zahraničí vykonávať. Na športy, ku ktorým patrí napr. aj potápanie, či rafting je potrebné sa pripoistiť.

Taktiež ak máte so sebou drahú elektroniku, spýtajte sa aj na ňu zvlášť. Zväčša je poistená ako súčasť poistenia batožiny, ale suma na ktorú môžete poistiť jeden kus techniky je výrazne limitovaná a u väčšiny poisťovní nedosahuje ani hodnotu lacnejších prístrojov. Spýtajte sa na to! Možné pripoistenie vám ušetrí veľa.