Ľan a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Ľan je prírodný materiál, ktorý sa aj v súčasnosti teší veľkej obľube. Hoci patrí medzi krčivejšie materiály, ponúka nám oveľa viac pozitívnych a užitočných vlastností. Je ekologickou tkaninou, pretože pri pestovaní ľanových rastlín nie je potrebné používať pesticídy ani hnojivá. Vracia sa do módy či už pri oblečení, alebo aj v podobe rôznych doplnkov v domácnosti. A zvlášť s blížiacim sa letom by ste pri ľane mali rozhodne zbystriť pozornosť.

Ľan v móde

Skvelé výhody ľanového oblečenia objavuje čoraz viac ľudí. Ľan je výborným materiálom, ktorý sa objavuje najmä v jarných a letných kolekciách.

Je prirodzene antibakteriálny a 100% prírodný. Má výborné termoregulačné vlastnosti, je maximálne priedušný a navyše chráni aj  proti UV žiareniu. Jeho jedinou malou nevýhodou je  rýchle krčenie sa.

Okrem blúzok a šiat sa z neho posledné roky šijú aj saká, kostýmy a nohavice.

Ani pri dlhodobom užívaní výrobky nestrácajú svoj tvar, naopak stávajú sa jemnejšími a mäkšími. Neblednú a neskracujú, nezrážajú sa.  Produkty z ľanu a s použitím ľanových vlákien sú vysoko kvalitné, a vďaka technológii spracovania aj ekologické. Doprajte svojmu telu luxus, energiu a zdravie vďaka produktom z tohoto prírodného materiálu.

Ľan v domácnosti

Ľanové vlákno bolo od nepamäti jedným zo základných materiálov tradičnej textilnej kultúry na Slovensku. Pestovaniu a spracovaniu ľanu sa ľudia venovali takmer po celom svete už od roku 7000 pred n. l. Ľan sa aj v súčasnosti teší veľkej obľube vo viacerých domácnostiach. Výrobky z ľanu vyniknú v každom interiéri, pretože vytvárajú esteticky jemný a príjemne teplý vzhľad. Ľan je veľmi univerzálny a v súčasnosti  sa používa na výrobu posteľnej bielizne, záclon, uterákov či kuchynského textilu. Je síce ľahký a vzdušný, no zároveň je jednou z najodolnejších látok proti oderu a rozťahovaniu. Bielizeň, obrusy a uteráky z ľanu vám budú určite slúžiť mnoho rokov. Ak sa snažíte o vytvorenie udržateľného a ekologického prostredia vo vašej domácnosti, ľanové výrobky sú z materiál, do ktorého sa oplatí investovať.

Starostlivosť

Tento prírodný materiál  sa perie jednoducho a veľmi rýchlo schne. Navyše je pevný a chráni aj  proti UV žiareniu. Jeho jedinou nevýhodou je  rýchle krčenie sa.

Prvý raz odporúčame prať ľanové výrobky vo vlažnej vode 30°C, oddelené od iného prádla s použitím pracieho prášku, ktorého konzistencia neobsahuje bieliace prvky. Následne podľa vhodného programu podľa inštrukcií uvedených na štítku.  Škvrny sa  z ľanových výrobkov  dajú jednoducho odstrániť, ale treba to spraviť ihneď, pokiaľ škvrna nestihla zaschnúť. Škvrny a iné nečistoty odstránite aj pri praní vo vlažnej vode pomocou mydla alebo pracieho prášku.

Ľanové výrobky sa odporúčajú žehliť vo vlhkom stave s horúcou žehličkou a s parou, no treba si uvedomiť, že ľanové oblečenie nikdy nebude úplne vyrovnané a krčivý efekt prijať ako jeho vlastnosť. Ľan je skrátka perfektným spoločníkom do každého počasia a je kvalitným a nadčasovým materiálom, ktorý prežije niekoľko generácií.

 

Il. fotografia: pinterest.com
Galéria: cellbes.sk, Twinset