Ako opäť nabrať silu po úmrtí blízkej osoby?

Situácia, v ktorej sa mnohé rodiny nachádzajú, žiaľ vplýva na našu psychiku. Pandémia koronavírusu ničí naše životy už dlho. Pribúdajú úmrtia, ťažšie stavy a preto sa pochopiteľne zamýšľame nad otázkou, kedy toto všetko konečne skončí.

Ak vám ale počas tejto pandémie zomrela vaša blízka osoba, o to ťažšie tieto dni izolácie od príbuzných znášate. Ako ale opäť nabrať silu po úmrtí blízkej osoby?

Neuzatvárajte sa do seba

Ak chcete nabrať silu po úmrtí blízkej osoby, neuzatvárajte sa do seba. Aj keď veľa ľudí má tendenciu sa uzatvárať do seba, tento prístup nie je správny. Ešte viac sa tak budete utápať v žiale, ktorý je samozrejme pochopiteľný, lenže vám škodí.

Neuzatvárajte sa do seba, zdôverte sa blízkej osobe, skúste pomaličky (nie moc silene) ísť do spoločnosti. Aj kávička v kaviarni s kamarátkou, či kamarátom vás povzbudí.

Možno si ešte spomínate na moment, keď ste zo skrine vyberali pánske obleky a dámske kostýmy v čiernej farbe, ktoré ste volili na pohreb milovanej osoby. Bohužiaľ, toto už nezmeníte. Neuzatvárajte sa ale do seba. Pomenovanie smútku vám pomôže lepšie sa dostať z tohto nepríjemného stavu.

Nebojte sa poplakať si

Plač je prirodzený po úmrtí blízkej osoby. Nedržte ho ale v sebe a poplačte si. Veľkou pomocou po úmrtí blízkeho sú pohrebníctva. Zatiaľ, čo príbuzní trúchlia, pohrebníctvo pripravuje poslednú rozlúčku pre zosnulého.

Nebojte sa poplakať si, nechajte voľný priebeh emóciám. Uvidíte, pomôže vám to. Navyše pohrebníctvo vo Zvolene a v iných mestách (záleží od toho, kde žijete a kde žil váš príbuzný) vám výrazne pomôže prekonať toto ťažké obdobie.

Bohužiaľ, na úmrtie blízkej osoby sa nedá pripraviť. Treba byť však pre chorého oporou a stáť pri ňom za každých okolností, aby cítil, že má okolo seba milujúcu rodinu.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Marjan Apostolovic   / Shutterstock.com