Práca poľovníka je aj v zime veľmi dôležitá

Zimné obdobie je zaťažkávajúcou skúškou nielen pre nás, ale aj pre zver. Vtáctvo v tomto období má akútny nedostatok potravy a živočíchy, ktoré u nás ostávajú aj cez zimu, musia hľadať spôsob, ako prežiť. Aj keď v posledných rokoch nie sme zvyknutí na také zimy, tohtoročná zima vyzerá veľmi dobre z pohľadu mrazov a snehovej nádielky. Teplé zimy sme si síce užívali, trpela však príroda. Kým málokto z nás by chcel pracovať v nehostinných chladných podmienkach, poľovníci nemajú na výber.

Kvalitné vybavenie je základ

Poľovník by v tomto období nemal podceniť vybavenie. Vrstvenie poľovníckeho oblečenia je základ. Samozrejmosťou je použitie termoprádla, ktoré ich ochráni v lese v nehostinných podmienkach. Aj obuv by mala byť protišmyková a vodeodolná. Poľovníci často kráčajú vo vysokom snehu, preto by mala byť obuv aj dostatočne chránená, aby sneh neprenikal do vnútra topánok.

Kým pri love je potrebné mať pušky a termovíziu, teraz je potrebné mať aj baterky, čelovky, ktoré zjednodušujú pohyb v tme a chránia tak zdravie poľovníkov. Termovízie vám navyše pomôžu nájsť a dohľadať aj ranenú zver, či chorú zver, ktorej už žiaľ niet pomoci.

Prikrmovanie

Práca poľovníka je v zime dôležitá. Prioritou je predovšetkým prikmovanie zveri. V často nehostinných podmienkach je lesná zver doslova závislá od pomoci poľovníkov a poľovníckych združení. Pod les sa poľovníci dopravujú zväčša autom. Nezabúdajte však mať snehové reťaze a je potrebné skontrolovať si funkčnosť riadiacej jednotky motora.

Poľovníci majú rozdelené revíry, v ktorých sú umiestnené krmelce a solníky. Počas zimy ich chodia pravidelne kontrolovať a dopĺňajú ich podľa potreby. Zväčša chodievajú raz za týždeň. Výraznejšie prikrmovanie však poľovníci robia najmä do zimného slnovratu. Po ňom totiž lesná zver ide s hmotnosťou dole a nepotrebuje byť prikrmovaná v takom množstve, ako pred zimou, či na začiatku zimy.

 

 

 

 

Zdroj obrázka:
Autor: Vitalii_Mamchuk / Shutterstock.com