Urobte všetko pre svoju bezpečnosť v aute počas jesene a zimy

Autá sú veľkými pomocníkmi pri preprave z jedného miesta na druhé. Umožňujú nám byť mobilnými a uľahčujú nám prepravu na miesto, kde je problém dostať sa iným dopravným prostriedkom. Jeseň a zima sú však rizikové ročné obdobie nielen pre našu imunitu, ale aj pre autá. Pomaly, ale isto je potrebné myslieť na prípravu auta na zimu. V podhorských oblastiach je to dokonca nutnosť už teraz. Október sa pomaly chýli ku koncu, preto by sme nemali nič podceniť.

Urobte všetko pre svoju bezpečnosť v aute počas jesene a zimy.

Výmena letných pneumatík za zimné 

Väčšinou práve koncom októbra sa vodiči rozhodnú prezúvať svoje automobily. Ak ale žijete v podhorských oblastiach, resp. denne prechádzate cez známe horské prechody, mali by ste mať už zimné pneumatiky. Aj keď v nížinách ešte sneženie zatiaľ nehlásili, snehová pokrývka sa už objavila na horských prechodoch, či na Orave.

Predtým, ako si ale dáte vymeniť letné pneumatiky za zimné, skontrolujte si, alebo si dajte skontrolovať dezén na zimných pneumatikách. Ak sú pneumatiky opotrebované, vyšúchané, nemá zmysel dávať ich na auto. Riskujete tým šmyk, ktorý môže vyústiť až do dopravnej nehody.

Odporúčame vám nechať si kolesá aj vyvážiť, aby ste predišli zbytočným komplikáciám.

Či už dochádzate do sídla firmy, kde pracujete, niekoľko desiatok kilometrov, alebo len pár kilometrov, vyjazdené zimné pneumatiky ohrozujú váš život, ale aj život ostatných účastníkov premávky.

Pozor na mokrú vozovku

Ak chcete urobiť všetko pre svoju bezpečnosť v aute počas jesene a zimy, dávajte pozor na mokrú vozovku. Už aj počas jesene hmly a rozpadávajúce hmly môžu spôsobiť vlhnutie vozovky, čo môže byť nebezpečné pri šoférovaní. Najmä ak cestujete ráno, dávajte veľký pozor na mokrú vozovku a prispôsobujte tomu rýchlosť jazdy. Ak to ale situácia nevyžaduje, neobmedzujte svojou pomalou jazdou ostatných vodičov. Vždy prispôsobujte rýchlosť jazdy aktuálnym podmienkam. Zároveň však neprekračujte maximálnu povolenú rýchlosť.

Problémy môže robiť aj popadané lístie na vozovke, kaluže vody, či námraza. V interiéri ale počas jesene a zimy majte najlepšie gumené rohože so zvýšenými okrajmi, ktoré ochránia poťahy podlahy v aute pred mokrým lístím, blatom, ale aj snehom počas nasledujúcich chladných ročných období.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Giovanni Love / Shutterstock.com