ŠKODA ENYAQ iV prichádza s novinkami v dizajne svetiel

ŠKODA robí vďaka modelu ENYAQ iV ďalší veľký krok do éry elektromobility. Prvé čisto elektrické SUV českého výrobcu automobilov prichádza s novými riešeniami, ktoré spájajú technicky inovatívne Matrix-LED svetlomety s emocionálnym dizajnovým jazykom. Petr Nevřela, vedúci dizajnér exteriérového osvetlenia v ŠKODA AUTO, v rozhovore popisuje najvýraznejšie prvky nových svetlometov modelu ENYAQ iV.

Modelom ENYAQ iV predstavuje ŠKODA svoje prvé sériové vozidlo na báze modulárnej elektrifikovanej platformy (MEB). Ako sa zmenil dizajn svetlometov v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi?

Petr Nevřela: Predné svetlomety modelov ŠKODA sa už dočkali podstatného vývoja spolu s naším súčasným dizajnovým jazykom, a to pri modelových radoch SCALA a KAMIQ, rovnako tak aj pri novej generácii modelu OCTAVIA. Pri všetkých modeloch, ktoré sme v poslednom roku a pol predstavili, sú svetlomety celkovo nižšie a pôsobia tak dynamickejšie. Model KAMIQ dodáva vyššie umiestnenými svetlami denného svietenia vlastný charakter. Pri vytváraní svetlometov boli viac použité kryštalické prvky. Pri modeli ENYAQ iV dôsledne pokračujeme v tomto trende a cielene zdokonaľujeme jednotlivé detaily. Spomeniem nové, obzvlášť jemne vyrysované svetlá denného svietenia s naznačenými riasami a tiež nový, šesťuholníkový tvar hlavných LED modulov. Inovatívny charakter nového modelu ENYAQ iV je navyše zdôraznený novými svetlometmi a zadnými svetlami.

Ako dlho trvá celý proces vývoja dizajnu nových predných svetlometov a zadných svetiel?

Nevřela: Vývoj dizajnu je dynamický proces, úzko spolupracujeme s kolegami z dizajnu exteriéru a s vývojovým tímom vonkajšieho osvetlenia. Rozvíjame rôzne nápady a diskutujeme o tom, ktoré sa dajú realizovať a až nakoniec dospejeme k finálnemu výberu. Celkovo môže tento proces trvať šesť až dvanásť mesiacov.

Čo vás inšpiruje pri navrhovaní nových svetlometov a zadných svetiel?

Nevřela: ŠKODA je hrdá na to, že vo svojich vozidlách odráža tradíciu českého krištáľového umenia a interpretuje ju po svojom. Presné línie, geometrické usporiadanie a výnimočne číre sklenené plochy sú fascinujúce a v závislosti od dopadu svetla a uhla pohľadu ponúkajú úplne iné, stále sa meniace aspekty. To môžeme použiť ako základ pre experimentovanie so svetelnými efektami ako napríklad s trojrozmernými zadnými svetlami, ktorých plochy sú osvetlené jemnými pásmi svetla.

Aký prvý dojem evokujú nové svetlomety modelu ENYAQ iV?

Nevřela: Grafika svetiel ENYAQ iV pôsobí na prvý pohľad príjemne a priateľsky, kým svetlomety vytvárajú vysoko dynamický a moderný vzhľad. Inovatívne LED technológie navyše zvýrazňujú udržateľný koncept nášho prvého čisto elektrického SUV.