Goodyear vyvinul unikátne pneumatiky Eagle F1 SuperSport pre Pure ETCR 

Spoločnosť Goodyear predstavila na mieru postavené pretekárske pneumatiky Eagle F1 SuperSport, na ktorých budú jazdiť všetky vozidlá v prvom seriáli pretekov čisto elektrických cestovných vozidiel rôznych značiek Pure ETCR.

Goodyear je nielen výhradným dodávateľom pneumatík, ale i zakladajúcim členom nového zaujímavého šampionátu. Unikátne pretekárske pneumatiky pre Pure ETCR sú najnovším rozšírením radu Eagle F1 SuperSport značky Goodyear. Zdieľajú rad spoločných technológií s cestnými pneumatikami Eagle F1 SuperSport, ale boli špeciálne prispôsobené tak, aby čo najviac zvýšili výkonnosť prevratných elektrických cestovných vozidiel Pure ETCR, ktoré sa v tomto roku stretnú v prvých pretekoch.

Technológia cestných pneumatík ako základ pre pretekárske pneumatiky

Na mieru postavené pneumatiky Goodyear Eagle F1 SuperSport ETCR majú podobný vzhľad ako cestné pneumatiky, zdieľajú rovnakú filozofiu i veľkú časť použitých technológií. Spoločné majú napríklad technológie Power Shoulder a High Force Construction, ktoré sú kľúčové pre maximálne zvýšenie výkonnosti či už cestných automobilov, tak i pretekárskych vozidiel Pure ETCR s výkonom 500 kW (670 hp). Celý rad Eagle F1 SuperSport čerpá z rozsiahlych a hlbokých skúseností spoločnosti Goodyear s motoristickým športom v záujme dosiahnutia čo najvyššej výkonnosti vozidiel na ceste, ale jej prednosti nakoniec našli uplatnenie i v opačnom smere. V tomto  prípade inovatívne technológie cestných pneumatík poslúžili ako základ čisto pretekárskych pneumatík Pure ETCR.

Na cestných pneumatikách zlepšuje technológia Power Shoulder úžitkové vlastnosti v zákrutách vďaka mohutnému uzavretému vonkajšiemu dezénu, zatiaľ čo extra tuhá konštrukcia bočnej steny s technológiou High Force Construction zlepšuje ovládateľnosť a stabilitu jazdy. Obe technológie sú v Eagle F1 SuperSport nepostrádateľné aj vo verzii Pure ETCR, ale pre účely pretekov boli upravené ešte ďalším posilnením vonkajšieho ramena. Výsledkom je jedinečná pneumatika, ktorá najvýkonnejším cestovným vozidlám sveta poskytuje stabilitu i pôsobivé úžitkové vlastnosti v zákrutách.

Použitie pneumatík s behúňom je na tejto úrovni motoristického športu neobvyklé, ale umožňuje tímom Pure ETCR využívať rovnaké pneumatiky pri jazde na suchom i na mokrom povrchu, namiesto obvyklého striedania hladkých (slick) pneumatík na suchu a pneumatík s behúňom v podmienkach mokrej jazdy. Vďaka využitiu jedinej univerzálnej špecifikácie pneumatík nie je nutné po celom svete distribuovať tri alebo štyri rôzne špecifikácie, čo je v súlade s plánmi spoločnosti Goodyear a Pure ETCR na udržateľný rozvoj.

Pure ETCR stavia pred výrobcu pneumatík nevyhnutnosť riešiť celý rad unikátnych technických problémov, či už kvôli neobvyklému formátu pretekov alebo enormnému výkonu vozidiel, ktoré vychádzajú z cestných vozidiel všetkých výrobcov a vzhľadom na to sa veľmi nelíši od ich štvordverových hatchbackov a sedanu strednej veľkosti. Elektrické vozidlá sú tak isto ťažšie ako ich náprotivky s klasickým dieselovým alebo zážihovým motorom a naviac generujú neuveriteľný točivý moment. S výkonom až 500 kW sú vozidlá Pure ETCR i jedny z najsilnejších elektromobilov na pretekárskej dráhe.

Kvôli všetkým týmto mimoriadnym vlastnostiam potrebujú vozidlá Pure ETCR pneumatiky, ktoré dokážu odolávať obrovskému zaťaženiu a okamžitému prísunu hnacej sily, ale súčasne ponúkajú aj vysokú priľnavosť a dobrý záber.

On-track skúšobný program začína tento týždeň

Po mesiacoch vývoja a dolaďovaniu vlastností pneumatík v laboratóriu prechádzajú tento týždeň pneumatiky Eagle F1 SuperSport do špecifikácie Pure ETCR prvýkrát praktickou skúškou na pretekárskej dráhe vo francúzskom Alès.

Testy Pure ETCR budú teraz pokračovať v mesiacoch chýbajúcich do prvých pretekov, ktoré sa podľa upraveného pretekového kalendára uskutočnia v októbri. Predvádzajúce akcie a vlastné preteky sa v priebehu šiestich októbrových a novembrových týždňov budú konať v Kodani (Dánsko), Goodwoode (Spojené kráľovstvo), Aragóne (Španielsko) a v Adrii (Taliansko).

Bernd Seehafer, technický projektový manažér v regióne Európa, Blízky východ a Afrika, uviedol: „Pri vývoji pneumatík Eagle F1 SuperSport pre Pure ETCR sme čelili mnohým výzvam; v neposlednom rade kvôli obmedzenému času na vývoj a ťažkostiam v súvislosti s ochorením COVID-19 a s núdzovým stavom. Výsledkom je však jedinečný a inovatívny dezén, ktorý plne korešponduje s charakteristikami výkonných elektrických cestovných vozidiel. Sme hrdí na to, že tieto nové pneumatiky zdieľajú toľko DNA a technológií s verziou Eagle F1 SuperSport pre cestné vozidlá. To, že je to vôbec možné, dokazuje, aký prínos mali naše poznatky z motoristického športu pre vývoj cestných pneumatík.“

Rôzne varianty pneumatík pretekárskeho radu Goodyear Eagle F1 SuperSport sa používajú v rade prestížnych šampionátov, vrátane FIA Poháru cestovných automobilov WTCR, pre ktoré Goodyear v tejto sezóne slúži ako výhradný dodávateľ pneumatík. Promotérom  tejto vrcholnej pretekárskej udalosti pre vozidlá s benzínovými motormi je Eurosport, ktorý stojí i za Pure ETCR.