Goodyear sa vracia do hry o titul na znovuotvorených pretekoch WEC

Boj značky Goodyear o titul z majstrovstiev sveta sa zase blíži, pretože už tento víkend znovu otvoria sezónu FIA Majstrovstiev sveta endurance (FIA World Endurance Championship; WEC) preteky na okruhu Circuit de Spa-Francorchamps. Tri tímy s výbavou spoločnosti Goodyear sa chcú v šesťhodinových pretekoch po dlhej prestávke v polovici sezóny opäť uchádzať o víťazstvo.

K partnerským tímom Goodyear pre celú sezónu – Jota Sport a Jackie Chan DC Racing – sa na pneumatikách Goodyear pripojí i vozidlo Algarve Pro Racing, portugalského tímu, ktorý obvykle súťaží v európskej sérii Le Mans (ELMS), ale tento víkend vystúpi i na svetovej scéne.

Všetky tri vozidlá na pretekárskych pneumatikách Goodyear Eagle F1 SuperSport sú prototypy Oreca 07 Gibson, ktoré súťažia v triede LMP2, čo je jediná trieda WEC s voľným výberom pneumatík. Ich 4,2-litrové motory V8 poskytujú výkon okolo 600 konských síl.

Goodyear ide v LMP2 tvrdo po zisku majstrovského titulu s tímami Jackie Chan DC Racing a Jota Sport, ktorých vozidlá sú v súčasnosti na druhom a treťom mieste celkového poradia. Prvý z nich skončil na stupňoch víťazov v posledných štyroch kolách, zatiaľ čo Jota získal pamätné víťazstvo v minulom roku v novembri v Šanghaji.

Sobotňajších 6 hodín Spa-Francorchamps budú prvé preteky WEC od Lone Star Le Mans na texaskom okruhu Vircuit of The Americas v Texase, ktoré sa išli  už takmer pred šiestimi mesiacmi – vo februári. Po nadchádzajúcich víkendových pretekoch budú vrcholom tohtoročného kalendára preteky 24 hodín Le Mans (19. – 20. septembra) a preteky 8 hodín Bahrajnu (21. novembra), ktoré celú sezónu uzavrú.

Preteky European Le Mans Series pomohli tímom Goodyear s prípravou

Pred nadchádzajúcimi šesťhodinovými pretekmi WEC v sobotu 15. augusta sa pretekári ELMS stretli už v nedeľu 9. augusta v Spa-Francorchamps na štvorhodinových pretekoch, ktorých sa zúčastnilo sedemnásť vozidiel na pretekárskych pneumatikách Goodyear Eagle F1 SuperSport.

Čas na trati, naviac v mimoriadnej  konkurenčnej triede ELMS, bol prínosný najmä pre Algarve Pro Racing, ktorý mal v nedeľu na pretekárskej dráhe dve vozidlá a Jota Sport, ktorý obvykle nejazdí preteky v tejto sérii, ale tentokrát na nich jednorazovo vystúpil v rámci prípravy na preteky WEC.

Mike McGregor, manažér značky Goodyear pre predaj pretekárskych pneumatík, testovanie a podporu na pretekárskej dráhe, uviedol: „Jota nastúpila na preteky ELMS, aby si zatrénovala a nabila sa energiou na WEC tento víkend, čo je pre nás samozrejme výhoda, pokiaľ ide o nastavenie, pretože na oboch pretekoch používame rovnakú špecifikáciu pneumatík. A tak isto aj čas navyše strávený na dráhe sa obrovsky vyplatí. Naviac teraz máme aj výhodu v podobe divokej karty pre Algarve Pro. Jedným z jej vodičov je Jon Lancaster, ktorý bol v tíme štyroch našich skúšobných vodičov pri vývoji nových pneumatík. Vďaka tomu všetkému by sme mali mať dostatok informácií, aby sme mohli dúfať v pôsobivé výkony a optimálne nastavenie. Určite by vďaka tomu mali byť preteky WEC pre nás a naše partnerské tímy aj jednoduchšie.“

Nová pneumatika tretej špecifikácie užitočná pre drsnú dráhu v Spa

Goodyear v júli predstavil tretiu špecifikáciu svojich pneumatík LMP2 v pretekoch ELMS na Okruhu Paula Ricarda a zmes B-spec (strednú) privezie do Spa spolu s mäkšou pneumatikou A-spec. Na každých ďalších pretekoch tejto sezóny budú tímy jazdiť na pneumatikách špecifikácie A (mäkké) a C (stredné-plus).

„Spa je skutočný okruh zo starej školy a  jeho drsný povrch dáva pneumatikám poriadne zabrať, takže sa musíme ubezpečiť, že sme na tom dobre z hľadiska odolnosti pneumatík počas celých dlhých pretekov,“ vysvetlil McGregor. „Je omnoho agresívnejšia  ako ostatné pretekárske dráhy. Najbližšie v kalendári WEC sú nadchádzajúce preteky v Šanghaji, kde sme zaznamenali naše prvé víťazstvo, takže budeme tento víkend využívať poznatky, ku ktorým sme dospeli práve tam.“

Aj keď je povrch v Spa agresívny, v Šanghaji sme videli, že i s pneumatikami s mäkšou zmesou špecifikácie A sa dá pri správnom zaobchádzaní dosiahnuť dostatočný výkon. Práve na tom teraz s tímami tesne spolupracujeme a poznatky z nedeľných pretekov ELMS nám pri tom ďalej pomôžu.

Že sa preteky uskutočnia v daždi, je v Ardenách zastrčenom Spa, ktoré je známe svojím nepredvídateľným počasím, dosť pravdepodobné. Pneumatiky Goodyear s dezénom za mokra sa ešte nezúčastnili na pretekoch, ale univerzálni predchodcovia nových pneumatík sa osvedčili v septembri minulého roka v Silverstone pri premenlivom počasí, ktoré možno veľmi pravdepodobne očakávať i tento víkend.

Voľný tréning a kvalifikácia sa bude konať v štvrtok a v piatok, vlastné preteky sa uskutočnia v sobotu od 13:30 do 19:30 SELČ.