Bez tohto vybavenia nechodievajte na vysokohorskú turistiku

Tohtoročnú letnú dovolenku pravdepodobne väčšina Slovákov strávi doma. Máme veľa prírodných jazier, ale aj aquaparkov, ktoré nám umožnia zaplávať si. Slovensko je ale známe predovšetkým svojimi pohoriami a tí, ktorí plánujú voľné letné dni stráviť na horách, si prídu na svoje. Bez akého vybavenia by ste nemali chodievať na vysokohorskú turistiku?

Turistické ďalekohľady

Väčšina z nás fotí mobilmi a tie vo väčšine prípadov nám neumožnia odfotiť vzdialené objekty ostro. Keď vyjdeme do vysokej nadmorskej výšky, na štít, ktorý nám umožní vidieť široko ďaleko, potrebujeme niečo, čo nám umožní vzdialenejšie objekty priblížiť.

Na vysokohorskú turistiku vám preto odporúčame brávať kvalitné turistické ďalekohľady. Umožnia vám pozrieť si vzdialenejšie objekty, kopce, štíty a horské chaty. 

Pokrývka hlavy

Čím vyššie idete, tým silnejšie je slnko. Akonáhle pôjdete na vysokohorskú turistiku do ktorýchkoľvek slovenských hôr, každý člen rodiny by mal mať kvalitnú pokrývku hlavy. Má chrániť pred zrážkami, vetrom, ale aj pred slnkom. V letných mesiacoch vás dokonca zachráni aj pred úpalom! Môžete použiť klasickú šatku, ale najideálnejšia bude šiltovka.

Pokrývku hlavy je potrebné brávať v každom období. Ak plánujete ísť do hôr pozorovať nočnú oblohu s dobrými astronomickými ďalekohľadmi, odporúčame skôr teplú čiapku.

Tekutiny

Na niekoľkohodinovú turistiku je potrebné mať so sebou dostatok tekutín. Môže sa stať, že natrafíte na nejakú studničku, no rozhodne sa na to netreba spoliehať. Prameň môže byť vysušený a vy tak ostanete bez akéhokoľvek zdroja pitnej vody.

Odporúčame brávať aspoň 2-2,5 litra vody na osobu. Najlepšia bude čistá voda, poprípade jemne perlivá minerálka. Ak potrebujete ochutenú vodu, spravte si bylinkový čaj, poprípade iontový nápoj.

Bez ďalekohľadov, pokrývky hlavy a dostatku tekutín vám neodporúčame chodievať na vysokohorskú turistiku. 

Zdroj obrázka:

Autor:  Alena Ozerova / Shutterstock.com