Balkón,či terasa ako oáza pokoja? Poradíme vám ako na to!

Počasie je už v týchto dňoch príjemné, slnečné a preto si väčšina z nás vychutnáva voľné chvíle radšej v prírode na čerstvom vzduchu. V letných dňoch sa tak terasa či balkón stávajú obľúbenou rekreačnou oblasťou, kde môžete oddychovať v pohodlí vášho domova. Pripravili sme si pre vás preto zopár inšpirácií pre na vytvorenie dokonalej oázy pokoja na vašom balkóne, či domácej terase.

Veľká terasa

Ak máte také šťastie, že žijete v dome so záhradou, znamená to, že si môžete v lete užívať malú dovolenku každý deň a to priamo na vašej terase. Aby ste si ju mohli však naplno užiť, musíte si ju zariadiť komfortne a hlavne prakticky a uistiť sa, že jej nechýba pohodlie a atmosféra. Pomocou záhradného altánku si môžete vytvoriť miesto, ktoré vás ochráni pred slnkom a aj prípadným horším počasím. Pod  takýto altánok môžete položiť záhradný stôl so stoličkami, ideálne odolné voči slnku či vode. Výbornou voľbou sú prírodné materiály ako bambusové drevo, drevo či ratan. Ak trávite na vašej terase väčšinu vášho voľného času, musíte sa cítiť čo najpohodlnejšie. Preto sa nebojte investovať aj do nábytku na relax –  hojdacej stoličky, v ktorej si môžete ráno vypiť vašu kávu, perfektné lehátko na opaľovanie alebo zvoľte bohémsku hojdaciu sieť kde si môžete v pokoji čítať knihu alebo si zdriemnuť. Správne osvetlenie na večer a samozrejme rastliny a kvety sú základom takejto dokonalej oázy pokoja. Preto na ne určite nezabudnite pri zariaďovaní vašej vonkajšej terasy. Vytvoríte si tak dokonalú atmosféru pre vás a vašu rodinu a priateľov.

Menší balkón

Aj malý priestor sa so správnymi kusmi nábytku môže zmeniť na malý raj. Namiesto altánku a stolu s ratanovými stoličkami si môžete zvoliť menší okrúhly stôl s dvoma skladacími stoličkami alebo väčšími vankúšmi, ktoré poslúžia ako pohodlné sedenie. Ak nemáte dostatok miesta na klasickú hojdaciu sieť, zvoľte pohodlné kreslo, ktoré vyskladajte vankúšmi. Takisto ako pri terase, ani tu nezabudnite na rastliny a správne osvetlenie. Ideálna je v tomto prípade svetelná reťaz, ktorú si viete kamkoľvek zavesiť a ktorá vám balkón krásne zútulní.

Dekorácie

Ak chcete zariadiť vašu terasu a balkón rafinovanejším spôsobom, vyskúšajte dekorácie, ktoré sú praktické a zároveň štýlové. Solárne lampy, lampášiky, visiace kvetináče s pestrofarebnými kvetmi, deky či dekoratívne vankúšiky. Takéto doplnky vám vytvoria atraktívny priestor a zároveň plnia aj praktickú rolu. Doplnky zvoľte vždy také, ktoré lahodia vášmu oku ale nepreháňajte to s kombinovaním. Ak sa rozhodnete pre prírodné materiály a vidiecky štýl, nemiešajte ho s elegantnými dekoráciami, metalickými odtieňmi či luxusnešími materiálmi. V jednoduchosti je krása a v podstate vám stačí zvoliť pár kľúčových doplnkov, ktoré vám vykúzlia rozprávkovú atmosféru. Na menšom balkóne si viete vytvoriť viac úložného priestoru aj s pomocou praktických políc. Na tie si môžete poukladať rastlinky či bylinky v črepníku, ktoré budú krásnym detailom. Popusťte uzdu vašej fantázii a uvidíte, ako sa z jednotvárneho balkóna či terasy dá vykúzliť neobyčajný priestor pre oddych a relax.

 

Il. fotografia: pinterest.com

Galéria: Cellbes.sk