Ako na dokonalú mliečnu penu do kávy? Stačia 3 kroky

Pripraviť perfektnú mliečnu penu na caffé latte, macchiato alebo cappucino je hotové umenie. Stačí však poznať správny postup a stanú sa z vás hotoví baristi.

Perfektná mliečna pena má byť krémová, dá sa dobre nabrať na lyžičku a na hotovom nápoji má nejaký čas vydržať. „Caffé Lattevyžaduje mlieko len mierne napenené, Macchiatto má mať penovú čiapočku pevnú, Latté Art si zas vyžaduje jemne pórovitú a jemne hustú mikropenu,“ približuje baristka Michaela Tomanová špecifiká mliečnej peny a upozorňuje aj na druhú časť dokonalej mliečnej kávovej špeciality: „Základom stále zostáva kvalitná káva a to, ako ju pripravíte. Kávu pripravujte tým spôsobom, na ktorý je určená, inak vás môže jej chuť nepríjemne zaskočiť.“ Kvalitu kávy ovplyvňuje nielen jej odroda a spôsob praženia, ale aj spôsob pestovania. Certifikované kávy z udržateľnej produkcie, pri ktorej sa nepoužívajú pesticídy ani chemické hnojivá, nájdete v stálej ponuke Tchibo.

S Esperto Latte sa pripravte na dokonalosť

Na chuťovo harmonickú kávu a jednoduchú prípravu mliečnej peny sa môžete spoľahnúť s novinkou Tchibo Esperto Latte. Plnoautomatický kávovar pripraví perfektné espresso a caffè crema s voliteľnou intenzitou kávy a s funkciou doppio pripravíte dvojitú kávu jediným stlačením tlačidla. Kávovar so šírkou len 18 cm má údržbu rovnako jednoduchú ako obsluhu. Nádržka na vodu, nádoba na usadeninu aj sparovacie zariadenie majú pohodlné vyberanie, odvápňovanie trvá iba 15 minút.
Kávovar je prednastavený pre zrnkovú kávu Tchibo BARISTA Caffè Crema a Espresso. Práve kilové balenie Barista Espresso môžete získať spolu s kávovarom pri jeho nákupe do 30.6. Uplatnite si aj TchiboCard zľavu a namiesto 299 € zaplatíte len 259 €, zároveň tiež získate 5-násobný počet vernostných zrniek.

Aké mlieko použiť na mliečnu penu?

Ak ste sa doteraz kvôli presvedčeniu alebo zdravotnému stavu kávovým špecialitám s mliekom museli vyhýbať, odteraz už nebudete na lákavé nápoje len smutne pozerať. Odborníčka na prípravu kávy a kávových špecialít Miška Tomanová z Tchibo má dobrú správu aj pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy a alergiou na mliečnu bielkovinu. „Napeniť sa dá každé mlieko, dokonca aj rastlinné, akurát pena nebude taká stabilná a z nízkotučného bude menej nadýchaná. Najlepšie je homogenizované plnotučné mlieko, ktoré vytvorí krémovú, mimoriadne stabilnú penu,“ vysvetľuje baristka. Teplota mlieka by nemala prekročiť 70 °C, rastlinného 45 °C.

Tri kroky k perfektnej mliečnej pene
Skôr, než sa pustíte do vlastného speňovania mlieka, vyfúknite z dýzy vodu. Hotovo? Môžeme začať!

  1. Dýzu ponorte do kanvičky s mliekom tak, aby bola tesne pod povrchom a otvorte parný ventil. Dýza vydáva chrčivý zvuk.
  2. Ponorte dýzu hlbšie do kanvičky, aby mlieko v nej krúžilo. Dlaň voľnej ruky priložte na kanvičku.
  3. Keď je kanvička horúca tak, že musíte odtiahnuť ruku, teplota mlieka je ideálna. Zatvorte parný ventil a kanvičku postavte bokom.

Pena je hotová, stačí ju naliať do čerstvo pripravenej kávy. Nezabudnite vyčistiť parný ventil vlhkou handričkou a prefúknuť dýzu!