Diskrétne robotické kosačky ostrihajú trávnik na jednotku

Doma sme si na ich pomoc už celkom zvykli – robotické vysávače, mopy alebo čističe okien sa stali bežným vybavením mnohých domácností, tak ako kedysi napríklad umývačky riadu. Smart technika sa teraz v čoraz väčšej miere presúva aj do našich záhrad. Napríklad starostlivosť o trávnik zvládnu vybrané robotické kosačky lepšie ako priemerný záhradník amatér. Tie najlepšie dokonca tak diskrétne, že si ich pri činnosti nevšimne ani váš sused, ani vy sami.

Hoci sa medzi nami nájdu aj klasici, pre ktorých je kosenia trávnika relaxačnou záležitosťou a len neradi by sa jej vzdávali, isté je, že ľudská práca je v modernej dobe stále drahšia a nedostatková, a tak sa roboti stávajú vítanými pomocníkmi, ktorí nám umožňujú venovať svoj voľný čas zmysluplnejším aktivitám. Ticho, diskrétne, ekologicky, efektívne, v akomkoľvek teréne a takmer bez nutnosti ľudskej asistencie – tak pracujú najmodernejšie robotické kosačky.

Asi najďalej sa v ich vývoji dostala švédska Husqvarna, ktorá ich za viac než 25 rokov doviedla takmer do dokonalosti. Jej roboti dokonca prekonávajú vo výsledku aj ľudskú prácu. Pokosia tak, že na trávniku po nich nezostanú nevzhľadné pruhy a čiary, ako to hocikedy vypadá po kosení človekom. Je to preto, že robotické kosačky pracujú v kružniciach a nepravidelných vzorcoch. Nikdy nepokosia žiadne miestečko dvakrát rovnakým smerom.

Hlavne však 24 hodín denne sledujú rast trávnika a sú pripravené vyraziť do boja vo dne v noci, za akéhokoľvek počasia, aby boli dĺžka a strih vášho greenu vždy dokonalé. Tým sa dostávame k jednému z najväčších benefitov akumulátorových robotických kosačiek Husqvarna Automower®. Úroveň hluku, ktorý pri svojej práci vydávajú, je tak minimálna, že si skutočne môžu dovoliť kosiť aj v nedeľu na poludnie či uprostred noci bez toho, že by rušili vás, vášho psa či suseda.

Ako sme už povedali, robotickí „kosci“ si vystačia takmer sami, ale občasný dozor je samozrejme potrebný. Aj keď práve nie ste na svojej záhrade, môžete po inštalácii mobilnej aplikácie Automower® Connect do svojho smartfónu sledovať napríklad štatistiku ich prevádzkovej doby alebo stav nabitia akumulátora, takže ich máte vždy pod kontrolou.

Modelov Husqvarna Automower® je aktuálne na trhu hneď niekoľko. Vyberať by ste si ich mali však vždy po konzultácii s odborníkom s ohľadom na to, aká veľká, členitá či svahovitá je vaša záhrada. A perlička pre fajnšmekrov, svojho robotického kosca môžete obliecť aj do originálneho kabátu. Husqvarna pripravila 5 dizajnových potlačí, vďaka ktorým dostanú „svoju tvár“.

Keď ich už pri práci nebude počuť, nech ich je aspoň vidieť!