Výrobky z 3D tlače pomôžu proti koronavírusu

Technológia 3D tlače sa stáva dôležitým pomocníkom v boji proti nákaze novým typom koronavírusu. Spoločnosť HP Inc. so svojimi globálnymi partnermi pracuje na zjednodušení výroby potrebných pomôcok.

Patria medzi nich aj experti z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) pri ČVUT, ktorí na tlačiarni z portfólia HP vyvinuli špeciálny typ respirátora. Budú ho využívať zdravotníci pri starostlivosti o nakazených pacientov.

– Respirátory (polomasky):  Diely z technológie 3D tlače pre zjednodušený respirátor umožňujú vyrobiť robustnú a menej zložitú zdravotnícku pomôcku. Výhodou je rýchla výroba a montáž. Účinný respirátor pomocou technológie 3D tlače Multi Jet Fusion vyvinuli odborníci z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) pri pražskej ČVUT, ktorí teraz v spolupráci s HP pracujú na rozšírení výroby aj mimo ČR.

CIIRC ČVUT, RESPIRATOR, vývojová řada, 16.3.2020-23.3.2020

– Bezdotykový otvárač dverí:  Kľučky dverí patria medzi najzamorenejšie objekty v domoch, nemocniciach, továrňach a domovoch pre seniorov. Táto pomôcka umožňuje jednoduché a hygienické otvorenie lakťom, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.
– Úchyty masky: Veľa nemocničných pracovníkov musí nosiť ochranné masky po dlhú dobu. Špeciálna spona pomáha zvýšiť pohodlie a zmierňuje pridružené bolesti uší.
– Celotvárové kryty:  Tvárové štíty sú jednými z najdôležitejších osobných ochranných pomôcok. Spoločnosť HP Inc. očakáva vydanie overeného konštrukčného súboru a diely pre tvárový štít potom vstúpia do výroby.
Niekoľko ďalších výrobkov je vo fáze testovania a overovania. Patria medzi ne aj technológiou 3D vytlačené diely pre masku s mechanickým vakom, ktorá je určená na použitie ako krátkodobá núdzová ventilácia pacientov s COVID-19.