Aj vy ste doma? Takto pomôžete vašim nohám!

Karanténne opatrenia kvôli koronavírusu COVID-19 zariadili, že väčšina z nás je doma. No vieme, že dlhodobé sedenie či státie môže zhoršiť kondíciu dolných končatín, a preto nezabúdajme na pohyb.

Pravidelná fyzická aktivita je prospešná pre ľudský organizmus v každom veku, a to bez rozdielu, či máme alebo nemáme ťažkosti s nohami. Cvičenie nám totiž môže zmierniť príznaky či dokonca zabrániť zhoršeniu aktuálneho stavu. Je však potrebné vedieť, aký pohyb a aké cviky zaradiť do svojho denného programu, keďže nie všetky sú vhodné pre každého. Na začiatok si treba uvedomiť dôležitú vec, že cieľom cvičenia je predovšetkým zlepšenie krvného obehu. Z toho dôvodu mnoho odporúča aspoň 30 minút fyzickej aktivity denne, ktorú si možno rozdeliť na desaťminútové sekcie trikrát denne.

Krok sem, krok tam

V aktuálnej situácii to možno nie je úplne jednoduché, ale dostatok chôdze by sme mali mať aj počas týchto dní. Výhodu majú tí ľudia, ktorí bývajú v rodinnom dome, pretože sa vedia poprechádzať po záhrade, ale aj ostatní majú možnosť vyjsť von a prejsť sa po okolí (zodpovedne s rúškom na tvári). Polhodinová prechádzka na čerstvom vzduchu padne dobre každému, možno striedať ležérnu a rýchlejšiu chôdzu. Ak to počasie alebo okolnosti nedovoľujú, možno si vymyslieť plán aj v domácom prostredí. Desaťminútové vysávanie a následne umývanie dlážky sa počíta tiež, počítanie krokov pri hudbe (a chodenie po byte, dome), alebo aj voľnejšie tancovanie – to všetko ocenia vaše nohy. Pamätajte, že hýbať sa je určite lepšie, ako strnulo sedieť pred televíznou obrazovkou.

Po schodoch

Ak vymeníte schody za výťah, chránite sa tak nielen pred vírusom, ale robíte tak aj prospešnú vec pre svoje nohy. Spravte tak zakaždým, aj keď pôjdete vysypať odpadky do kontajnera.

Cvičíme so stoličkou

  • Postavte sa za operadlo jedálenskej stoličky a chyťte sa ho rukami, aby ste mali oporu. Stojte vzpriamene, nohy majte naboso. Zdvihnite päty zo zeme tak, aby ste stáli len na prstoch na nohách, potom päty položte na zem. Urobte dve série s 10 až 15-timi opakovaniami. Môžete vyskúšať rovnaký postup aj pre každú nohu jednotlivo, na striedačku.
  • Základom ďalšieho cviku je zmena polohy zo sedu do stoja a ich striedanie. Odporúčame 10 až 15-krát, 2 minúty odpočinku a zopakovať rovnakú sériu.
  • Chytíme sa v stoji operadla jedálenskej stoličky opäť kvôli opore. Stojíme pevne na zemi, nohy máme naboso. Pravú nohu mierne podvihneme tak, aby sa dotýkala podlahy iba pätou, prsty aj zvyšok nohy majte zhruba v 5 až 10 cm výške. Skrčíme prsty na nohách smerom dole a opäť vystrieme, opakujeme 15-krát a rovnaký postup zvolíme aj pre ľavú nohu.

Domáce bickylovanie

Nie každý ma bicykel (hoci aj stacionárny) a nie vždy je vhodné počasie. No aj tak si môžete dobre zabicyklovať. Neveríte? Stačí si ľahnúť na chrbát, ideálne na zem na mäkkú podložku (mäkký koberec, karimatku, deku…). Ruky si dáme vedľa tela, dlane smerujú na podložku. Zdvihneme nohy tak, aby boli stehná vo zvislej vzpriamenej polohe, nohy pokrčené v kolenách. Zľahka začneme bicyklovať vo vzduchu aspoň 5 minút, po krátkej prestávke znova zopakujeme.

Krúženie chodidlami

Zostaneme ležať na chrbte na podložke. Ruky opäť vedľa tela, dlaňami k podložke. Zdvihneme vystreté nohy do pravého uhla tak, že spravíme sviečku. Krúžime chodidlami – najskôr smerom k sebe, opakujeme 20-krát a rovnaký postup zvolíme aj pri krúžení opačným smerom. Po krátkom oddychu nôh na podložke sériu zopakujeme.

Čo môžete ešte spraviť pre nohy?

Dodať im cielenú výživu, pretože si ju zaslúžia. Ako? Pomocou výživových doplnkov s obsahom aktívnych látok diosmín a hesperidín, medzi ktoré patria aj  MOBIVENAL micro a MOBIVENAL micro Simple, pričom Mobivenal micro je navyše obohatený o 30 mg aescínu v jednej tablete (prírodný výťažok z Pagaštanu konského). Flavonoidy diosmín a hesperidín majú antioxidačný účinok, takže môžu napomáhať tlmiť zápal. Aescín môže napomáhať redukovať zápal a opuch.

Chcete vedieť viac? Sledujte nás na stránkach www.mobivenal.sk a www.mojenohy.sk, nájdete nás aj na Facebook stránke Mobivenal.