Do obchodu choďte len po najnevyhnutnejšie veci

Okrem ochranného rúška vás pred koronavírusom chráni aj spôsob nakupovania potravín. Je vhodné nakupovať len to, čo skutočne potrebujete, v obchode stráviť čo najmenej času a zamerať sa len na nevyhnutné veci.

Oproti mnohým krajinám, postihnutým rýchlo sa šíriacim koronavírusom, máme na Slovensku obrovskú výhodu – ešte stále kvalitnú pitnú vodu. Dokonca dostupnú bez toho, aby sme vyšli z domu, stačí len otočiť kohútikom. Rovnako sa vyjadril aj Úrad verejného zdravotníctva SR vzhľadom na množiace sa otázky týkajúce sa možnej kontaminácie pitnej vody novým koronavírusom, ktorý uviedol, že „na základe stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie, skúseností z epidémií z posledných rokov (napr. epidémia SARS z roku 2003) a spôsobu zásobovania pitnou vodou na Slovensku (dominantné využívanie podzemných zdrojov) nie je potrebné mať na obavy z používania pitnej vody z verejných vodovodov“.

Na situáciu okolo koronavírusu reaguje aj spoločnosť SodaStream. „Balená perlivá voda určite nie je komodita, kvôli ktorej treba chodiť do obchodu. Voda tečie z vodovodu, prístroj na perlivú vodu si objednáte online, novú bombičku do SodaStreamu kúpite dokonca aj v rámci bežného nákupu. Navyše je načase prestať používať jednorazové plasty, ktoré je možné nahradiť opakovane využiteľnými materiálmi bez zľavenia na nárokoch na pitný režim,“ hovorí Attila Forgon, brand manažér značky SodaStream.

Šetríte peniaze aj prírodu

V súčasnosti vírus Covid-19 ohrozuje zdravie ľudí, jednorazové plasty však ohrozujú prírodu už mnoho rokov. Iba na Slovensku sa každoročne predá vyše 345 miliónov nápojových plechoviek a takmer miliarda PET fliaš. Zrecyklovať sa podarí len 62 percent, zvyšok končí na skládkach a v prírode, kde sa môžu rozkladať až 500 rokov. Pritom jednu fľašu SodaStream môžete používať až tri roky, čo v prepočte znamená odľahčenie životného prostredia o približne 2500 jednorazových PET fliaš a plechoviek. Systém SodaStream vyrobí 1 liter domácej perlivej vody v závislosti od intenzity perlivosti len za 0,09 – 0,13 €. „Ak máte radi perlivú vodu, nemusíte teda vôbec zľavovať zo svojich nárokov, práve naopak. So SodaStreamom si spravíte vodu jemne alebo intenzívne perlivú, kedykoľvek na ňu máte chuť a keď sa vám minie bombička, máte možnosť si ju vymeniť v rámci bežného nákupu vo vybraných potravinových reťazcoch ako je Kaufland či Tesco,“ poukazuje Attila Forgon na jednoduchý prístup aj počas zavedených prísnych preventívnych opatrení pred Covid-19. Jedna bombička poslúži až na 80 litrov perlivej vody. Ak sa vám minie, stačí zájsť k niektorému zo 650 autorizovaných predajcov, z ktorých veľkú časť tvoria obchodné reťazce, a bombičku vymeniť.

Kde vymeniť bombičku do SodaStreamu počas koronavírusu?

„Vzhľadom na nariadenie vlády je výmena bombičiek možná aktuálne len v potravinových reťazcoch ako Kaufland, Tesco, alebo v niektorých malých potravinách,“ vysvetľuje Attila Forgon. Ubezpečuje však, že zásoby na skladoch sú a nie je problém expedovať ich do reťazcov, ktoré si ich objednajú. „Sú to systémové kroky, ktoré nemožno obísť a preto chcem poprosiť všetkých zákazníkov o trpezlivosť,“ dodáva brand manažér značky SodaStream a pridáva aj jeden smart tip: „Ak potrebujete novú bombičku a nemáte inú možnosť si ju vymeniť, objednajte si online v známych a overených e-shopoch tzv. „rezervnú bombičku“. Stane sa len to, že budete mať doma ďalšiu bombičku k existujúcej, ktorú ste dostali spolu s prístrojom.“ SodaStream prístroje, fľaše, sirupy aj bombičky si môžete kedykoľvek objednať aj online. Privezú vám ich napríklad kuriéri z PLANEO Elektro, Nay, Alzy a ďalších overených internetových obchodov.