Menej odpadu v kuchyni

Možno sa vám zdá, že je náročné tvoriť menej odpadu, ba dokonca žiť úplne „zero waste“. Pozrite sa, že to nie je také zložité, ako si myslíte. Stačí vymeniť zopár vecí a môžete žiť s vedomím, že ste spravili malý krok pre seba a veľký krok pre čistejšiu Zem.

Z obchodov vymizli igelitky, v susednom Rakúsku už dokonca platíte aj za igelitové vrecko na zeleninu a ovocie. Bezobalové predajne s „čapovanou“ drogériou a sypaným tovarom pribúdajú ako huby po daždi. Udržateľnosť sa skloňuje vo všetkých pádoch a ekofriendly životný štýl už nie je hipsterčina, ale vec úcty k životnému prostrediu a zodpovednosti voči našim potomkom.
Každý vie, že najjednoduchším spôsobom, ako prispieť k čistejšiemu životnému prostrediu je triedenie odpadu. Doma ho najviac vzniká v kuchyni a preto sa aj my zameriame na kuchynské tipy, ako minimalizovať negatívny dopad na životné prostredie.

Pite vodu z vodovodu

Možno ste z generácie, ktorá keď bola smädná, napila sa tečúcej vody priamo z vodovodu. Dnes si deti kupujú plastové fľaše s ochutenými nápojmi. Pritom voda z vodovodu je stále rovnako kvalitná, chutná a rozhodne aj zdravšia, ako presladené malinovky. Aby ste ju mali vy alebo vaše deti vždy poruke a nemuseli sa skláňať k vodovodu, stačí vám jedna fľaša, do ktorej nalejete vodu a prípadne pridáte sirup alebo ovocnú šťavu.
Extra tip: Kúpte si v Tchibo sklenené slamky aj s kefkou na čistenie. Je s nimi oveľa viac zábavy a oveľa menej odpadu ako s plastovými.

Baľte do obrúskov

Spýtajte sa generácie 40+, do čoho im mamy balili desiate. Buď to bola papierová servítka alebo vrecúška, prípadne oboje. Dnes všetko balíme do síce veľmi praktickej, ale neekologickej igelitovej fólie, prípadne ešte do igelitového vrecka. Vymeňte ich za klasické servítky, papierové vrecká alebo skúste obrúsky impregnované včelím voskom. Veľmi jednoducho si ho vyrobíte aj doma, návodov sú plné internety. Udržiava sa ľahko a vydrží až rok.

Baľte do dóz

Pokiaľ neveríte voskovaným obrúskom, ešte stále je tu možnosť vyhnúť sa igelitu. Potravinové dózy nájdete vo všetkých možných tvaroch, dokonca aj špeciálnu dózu na jablká či banány. Prenesiete v nich do práce celý obed vrátane polievky, šalátu a aj dezert. Na rozdiel od igelitu neskončia v smetiaku, ale v umývačke riadu, aby ste ich mohli použiť znova a znova a znova a znova…

Na zeleninu a ovocie používajte látkové vrecúška

Vrecúško na zeleninu a ovocie si ušijete doma zo starej záclony za hodinku, aj keď sa s ihlou nejako zvlášť nekamarátite. Alebo stavte na istotu a za 7,99 € si kúpte v Tchibo rovno štyri hotové vrecká rôznych veľkostí, ktoré vám v kabelke zavadzať nebudú a tak ich budete mať poruke aj pri náhodnom nákupe.

Nakupujte s čistým ekosvedomím

Každá štvrtá káva od Tchibo pochádza z programu Tchibo Joint Forces!®, v rámci ktorého sa malopestovatelia kávy zoznamujú s udržateľným spôsobom pestovania kávy, podporujúcim úrodnosť pôdy a ochranu klímy.

Oblečenie z biobavlny šetrí pôdu – až 86 % textilného tovaru z Tchibo je vyrobené z bavlny z ekologickej produkcie, pri ktorej sa dbá na minimalizovanie škodlivého dopadu na pôdu, životné prostredie, ale aj na dobré pracovné podmienky pestovateľov bavlny. V Tchibo nájdete aj domáce potreby z recyklovaných plastov. Ich kúpou sa podieľate trebárs aj na tom, aby naše deti mohli piť čistú vodu.

Foto: Tchibo