Neviete si rady s darčekmi? Máme tu pár tipov

Ak stále váhate s výberom darčeka alebo chcete tieto sviatky blízkym dopriať niečo delikátne, venujte im darčeky s príbehom. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi:

Už 400 ročná tradícia výroby na Valašsku a mimoriadne vhodné klimatické podmienky sa pretavili do jedinečného destilátu – unikátneho zberateľského kúska v podobe Vizovickej slivovice. Je vypálená výhradne zo sliviek z vlastných sadov spoločnosti RUDOLF JELÍNEK a vybrať si môžete zo Slivovice zlatej, ktorá vzniká kupážou jednotlivých odrôd a dozrieva na sušených slivkách, čím získava krásnu zlatú farbu. Alebo môžete siahnuť po jednoodrodových, čírych slivoviciach či po poslednom prírastku v tejto ojedinelej kolekcii, ktorou je Vizovická slivovica 2017 Valjevka. Je to skutočný unikát – vyrobilo sa jej len 1894 kusov. Lahodná chuť i nezameniteľná vôňa Vizovickej slivovice sa dokonale rozvinie pri izbovej teplote. Celý zážitok z degustácie pozdvihne pridanie sušenej vizovickej slivky.

V posledných rokoch narastá obľuba delikátnej a voňavej Hruškovice Williams R. Jelínek  – tento prvotriedny jednoodrodový destilát z vyzretých hrušiek sa vyznačuje plnou ovocnou a lahodnou chuťou. Odporúča sa podávať s kúskom kompótovej hrušky na špáradle.Slivovicu aj Hruškovicu Williams R. JELÍNEK je možné aktuálne kúpiť v širokej sieti predajní v darčekovom balení s dvoma pohárikmi R. JELÍNEK, takže sa hodia aj ako zaujímavý darček.

Ak však chcete venovať niečo skutočne výnimočné, siahnite po Kosher destilátoch, napríklad po päťročnej KOSHER SLIVOVITZ 5YO, ktorá stála na začiatku výroby kóšer destilátov spoločnosti RUDOLF JELÍNEK a to už od 30. rokov minulého storočia. Po ukončení prohibície sa úspešne rozbehol jej export do USA, vďaka čomu sa táto slivovica stala svetoznámou a je dodnes najznámejším kóšer destilátom v ponuke R. JELÍNEK. Slivovica je balená do plechovej dózy, ktorá jej dodáva punc exkluzivity. Okrem čírej slivovice je dostupný aj jej zlatý variant, ktorý získava svoju farbu vďaka zreniu v dubových sudoch.

Belostné vápencové Pavlovské vrchy sú zo všetkých strán obklopené úrodnými vinicami a ovocnými sadmi. Pestovanie marhúľ patrí k tunajšej krajine odnepamäti a marhule vypestované v týchto lokalitách patria medzi najkvalitnejšie. A práve Starovická Marhuľovicaprináša kúsok južnej slnkom zaliatej Moravy v podobe voňavého ovocného destilátu. V tomto roku uviedol R. JELÍNEK aj na slovenský trh prvú edíciu Starovickej Marhuľovice vyrobenej z ručne pozbieraných marhúľ v Staroviciach. Vyznačuje sa nádhernou vôňou a jemnou sladkou chuťou. Svoju krásnu zlatú farbu, pripomínajúcu tunajší slnečný kraj, získava táto marhuľovica v sudoch z marhuľového dreva, ktoré sú vyrobené z dreva starých stromov práve zo Starovíc.

Špecialita pre znalcov whisky – to je limitovaná edícia GOLD COCK X SERIES 61,5% whisky. História, súčasnosť a budúcnosť majú určité priesečníky – vo firme RUDOLF JELÍNEK hľadali dlho taký, ktorý by bol ideálnym začiatkom uvažovaného experimentálneho radu. Voľba nakoniec padla na tri úplne rovnaké diely single malt whisky z rokov 1999, 2008 a 2016 zmiešané do jednej whisky – Gold Cock X Series. Ročník 1999 predstavuje tradičný a historický pôvodný Gold Cock zrejúci v sudoch v pôvodnom mieste výroby, v Dolanoch pri Olomouci. Ročník 2008 je výsledkom prvej destilácie vo Vizoviciach a nadviazaním na tradíciu výroby českej whisky, ročník 2016 je zasa prvou lastovičkou nových ciest, ktoré sa snažia u Jelínkov pre Gold Cock hľadať. Ide totiž o prvú tak silne nadymenú whisky v portfóliu.


A posledným tipom je Family Reserve R. JELÍNEK – klenot medzi destilátmi.
Výnimočná slivovica, ktorá bola destilovaná v roku stého výročia založenia firmy R. JELÍNEK, potom dvadsať rokov zrela a na trh sa dostala ako dvadsaťročná, má unikátnu chuť blízku koňaku, zrenie v sudoch je v nej cítiť oveľa viac, ako je pri zlatej slivovici zvyčajné. Dlhé zrenie v dubových sudoch sa tiež prejavuje nezvyčajne tmavou až jantárovou farbou, ako aj silnou drevitou vôňou. Chuť je slivková, nie však typicky slivovicová, so silným a hrejivým dozvukom so suchosťou dreva. Všetky uvedené produkty sú dostupné v značkovej predajni R. JELÍNEK v Starom Smokovci a tiež na vybraných eshopoch, napríklad na www.mabo.sk.