Pripravte dom, záhradu a terasu na príchod zimy

Polovica októbra je za nami a v posledných dňoch sme sa tešili z krásneho teplého počasia. Babie leto k nám zavítalo a majiteľom rodinných domov sa vyskytla možnosť pripraviť dom, záhradu a terasu na príchod chladného ročného obdobia – zimy. Pripravte dom, záhradu a terasu na príchod zimy.

Čistenie komína

Ak ste ešte nekúrili a plánujete pomaly začať, vyčistite si komín od sadzí. Upchanie komína práve v zimnom období vám môže skomplikovať život. Viete si predstaviť ísť na strechu a čistiť si komín sami?

Využite pekné jesenné počasie a vyčistite si komplet celý komín. Čas využite aj na upratanie kotolne a pripravenie paliva potrebného na vykurovanie – brikety, koks, drevo, či čierne uhlie.

Umývanie dlažby na terase a uloženie dreveného nábytku do šopy

Ak máte pri dome terasové priestory, na ktorých máte drevený nábytok a dlažbu, poumývajte celý nábytok a preneste ho na suché miesto, ideálne do šopy. Je potrebné tento drevený nábytok chrániť pred nadmernou vlhkosťou, ktorá bude cez zimu vysoká. Ideálne, ak budete nábytok v šope chrániť aj bavlnenými plachtami.

Pri umývaní dlažby si všímajte, či dlažba alebo škárovacia hmota nie je prasknutá. Ak praská škárovacia hmota, starú popraskanú vyberte a použite epoxidové špárovačky.

Keď zaschne škárovacia hmota, potom môžete poumývať komplet celú terasu.

Ochrana koreňov rastlín a drevín 

Ak máte na záhradke okrasné dreviny, či rastlinky, ktorých by prvý veľký mráz úplne zničil, prikryte korene rastlín a drevín netkanou textíliou, či vetvičkami ihličnatých stromov, ktoré korene dostatočne ochránia pred mrazmi a zároveň umožnia rastline dýchať 

Vývoz odpadových vôd

Kým ešte nenapadne prvý sneh, využite pekné jesenné počasie na vývoz odpadových vôd. Dávajte však pozor, aby vám auto, ktoré vyváža odpadové vody, nezničilo okrasné rastlinky a dreviny. V prípade, že nemáte kanalizáciu a chcete raz a navždy vyriešiť problémy s častým vývozom odpadových vôd, objednajte si betónové žumpy Čadca a zbavte sa raz a navždy týchto problémov.

Konkrétne dvojkomorové žumpy vás zbavia problémov s častým vývozom odpadových vôd.