Rozpoznajte svoje ťažkosti s nohami

Každá bolesť je subjektívna a rovnako aj prah bolesti máme rozdielny. Platí však, že jestvujú podobné až rovnaké prejavy pri ťažkostiach s nohami a je dobré vedieť ako na ne.

Nie všetky znamenajú zdravotný problém

Aj keď začiatok prejavov alebo ich priebeh môže byť podobný, nemusí ísť zakaždým o nejaký zdravotný problém. Príkladom je napríklad nevhodná obuv či zlá klenba obuvi, ktoré dokážu taktiež spôsobiť rôzne nepríjemnosti – od pichania chodidiel až po tŕpnutie prstov na nohách. Dobrou radou teda je, aby ste eliminovali všetky možné vonkajšie faktory na odstránenie alebo zmiernenie nepríjemných pocitov. Zdanlivo bezvýznamná výmena papúč alebo topánok môže byť ozajstnou úľavou pre nohy.

Dlho stojíte, sedíte, veľa chodíte a cestujete?

Či chceme, či nie, s pribúdajúcim vekom a vplyvom dlhého státia, sedenia alebo cestovania sa kondícia našich nôh zhoršuje. Príčinou väčšieho nepohodlia dolných končatín môže byť napríklad aj ich nedostatočná výživa, na ktorú mnohí z nás zabúdajú. Aj vy vnímate pri týchto činnostiach nepohodlie? Podľa online prieskumu Mobivenal pociťuje takmer každý druhý Slovák nepohodlie týkajúce sa nôh, no väčšina ho nerieši.

Neprehliadajte tieto najčastejšie prejavy

Ak neviete s istotou, kedy by ste mali spozornieť, po prečítaní najčastejších prejavov by ste v tom mali mať jasnejšie:

  • Únava a bolesť nôh (pocit tlaku, šklbanie, pichanie)
  • Nedostatočné prekrvenie dolných končatín (studené nohy)
  • Časté tŕpnutie nôh
  • Kŕče v nohách (najmä v noci)
  • Opuch nôh a ťažoba (problémy s obutím topánok)

V prípade, že pociťujete niektorú alebo viacero týchto ťažkostí, bolo by vhodné navštíviť odborného lekára. Dovtedy však môžete dopriať nohám dostatok výživy. Konzumujete vyváženú stravu bohatú na ovocie a zeleninu, alebo si potrebné vitamíny a iné látky dopĺňate formou výživových doplnkov? A čo vaše nohy? Myslíte a dbáte na ich výživu? Ak ste niekedy počuli o diosmíne, hesperidíne a escíne, tak viete, že ide o cielenú výživu najmä pre ľudí, ktorí dlho stoja, sedia či cestujú.

Najčastejšie predávané výživové doplnky s obsahom účinných látok diosmín a hesperidín sú prípravky MOBIVENAL micro a MOBIVENAL micro Simple, pričom Mobivenal micro je navyše obohatený o 30 mg escínu v jednej tablete (prírodný výťažok z Pagaštanu konského). Flavonoidy diosmín a hesperidín majú antioxidačný účinok, takže pôsobia protizápalovo. Escín má schopnosť redukovať zápal a opuch

Chcete vedieť viac? Sledujte nás na stránkach www.mobivenal.sk a www.mojenohy.sk, nájdete nás aj na Facebook stránke Mobivenal.