Európske ženy sa ujímajú vlády nad rodinnou technológiou a elektronikou

Nové prieskumy spoločnosti D-Link v Európe odhalili zmenu trendu v tom, kto zvyčajne vlastní, nakupuje a používa spotrebnú elektroniku a elektronické pomôcky v modernej chytrej domácnosti – viac ako polovica žien (55%) naprieč Európou totiž uvádza, že vo svojich rodinách „preberá velenie nad technikou“.

Prieskum spoločnosti D-Link, svetového lídra v oblasti chytrých domácností a sieťových technológií tiež zistil, že používanie inteligentných reproduktorov s hlasovým ovládaním ako sú Amazon Alexa, Google Home alebo Apple HomePod, podporil kladný vzťah k technologickým vymoženostiam u milióna ľudí po celej Európe. Asi 67% žien aj ich rodín na celom kontinente vraj vďačí svojim hlasom ovládaným šikovným reproduktorom za zvýšenie dôvery v užitočnosť nových technológií.

Spoločnosť D-Link sa pýtala viac ako 8 000 ľudí vo Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku, Nemecku a Španielsku, vďaka čomu sa podarilo zistiť, že viac než 480 000 000 Európanov (65%) dnes už vlastní alebo má v pláne kúpiť do svojej domácnosti reproduktor s hlasovým asistentom. Z uvedeného počtu takéto zariadenie už vlastní alebo ho v blízkej budúcnosti plánuje kúpiť viac než 61% európskych žien.

Štúdia spoločnosti D-Link tiež zistila, že v priemere asi polovina žien v celej Európe (55%) je vo svojich rodinách osobami, ktoré budú nakupovať a používať tieto šikovné pomôcky najviac. Medzi najväčších priaznivcov techniky patria ženy v Taliansku, keďže viac ako 62% z nich uvádza, že moderné technológie nakupuje a používa zo všetkých členov domácnosti najviac. Za nimi nasledujú ženy v Nemecku a Španielsku (59%), Francúzsku (54%) a vo Veľkej Británii (37%).

Spolu s rastúcou dôverou v technológie drvivá väčšina asi tri štvrtiny (72%) ľudí v celej Európe hovorí, že im šikovný reproduktor s hlasovým asistentom nejakým spôsobom obohatil život – vrátane 70% žien na celom kontinente.

Celkom polovica Európanov (50%) vďačí šikovným reproduktorom s hlasovým asistentom za to, že im ušetrili čas, pričom rovnako veľká časť (50%) sa tiež domnieva, že im ich zariadenie pomohlo uľahčiť každodenné úlohy. Približne tretina (33%) Európanov si taktiež pochvaľuje pokojnejšie domáce prostredie a vyhlasuje, že Amazon Alexa, Google Home Assistant alebo Apple HomePod majú podiel na tom, že pre nich boli niektoré situácie menej stresujúce.

Pri skúmaní najbežnejších spôsobov použitia chytrých reproduktorov s hlasovým ovládaním sa ukázalo, že väčšina Európanov (71%) využíva tieto zariadenia hlavne na počúvanie hudby, rádia alebo podcastov. Potom nasledujú informácie o počasí (57%), funkcia budíka alebo časovača (52%), zisťovanie najnovších správ a aktuálnych udalostí (52%) a kladenie vtipných otázok (41%).

Výskum ďalej zistil, že viac ako dvaja z piatich ľudí v Európe (42%) používa reproduktor s hlasovým asistentom v spolupráci s ďalšími chytrými domácimi zariadeniami ako sú chytré zásuvky, routery, domáce bezpečnostné kamery a rôzne senzory.

Kevin Wen, prezident spoločnosti D-Link Europe, to komentoval takto: „Z týchto zistení vyplýva, že je zaujímavé a dôležité sledovať vplyv stále dostupnejších technológií a spotrebnej elektroniky na modernej domácnosti. Tieto technológie – od chytrých zariadení pre bezpečnejšie a lepšie chránený domov, cez aplikácie umožňujúce kontrolu domácnosti z ľubovoľného miesta, až po hlasové ovládanie zariadení – skutočne mení dynamiku života doma, aj mimo domu k lepšiemu.“

Spoločnosť D-Link už viac ako tri desaťročia zaujíma predné pozície pri vytváraní a vývoji technológií na zlepšenie pripojenia k internetu v domácnostiach a v kanceláriách na celom svete. Výsledkom tohto úsilia je aj tohtoročné spustenie  predaja najnovšieho radu chytrých domácich mesh Wi-Fi routerov D-Link EXO (DIR-1960, DIR-2660 a DIR-3060), ktoré sú vybavené sofistikovanou ochranou od spoločnosti McAfee.