Upečte si na grile langoše so smotanovo – uhorkovým dipom

Jemné kysnuté cesto, horúci spenený olej a mimoriadne rýchle tempo praženia. Tak vyzerá klasická príprava langošov, ak sa do nich pustíte v kuchyni. Vymeňte však sporák za gril, nahraďte panvicu horúcim roštom a zrazu je všetko inak. Uvidíte, pochutná si aj vaša rodina. 

Tempo nepopustí, výsledok je však veľmi podobný. Čakajú vás nadýchané a mäkké langoše, ktoré zostanú svieže i do druhého dňa. Tajomstvo sa ukrýva nielen v ceste samotnom, ale aj v spôsobe pečenia. Prudký žiar uzavrie póry na povrchu a olej zachová mäkkosť a pružnosť striedky.

S cestom pomôže robot i slnko

Tam kde je cesto, tam je vždy aj kuchynský robot. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Vlejete do misky 350 mililitrov vody, rozpustíte v nej kocku droždia, pridáte rascu, 100 ml oleja a keď dnu vsypete 600 gramov hladkej múky, miesenie sa môže začať. Čo by ste vy robili dobrých 20 minút, robot stihne so silným motorom a veľkým hákom spracovať za tri. Hladké cesto s vyťahaným lepkom je v záverečnej fáze miesenia troška lesklé a práve tak to má byť. Drobné kvapôčky oleja vyhladzujú jeho povrch. Kým robot zastal miesenie, s kysnutím pomôže teplý slnečný deň. Ponechajte prikrytú misu na stole terasy a uvidíte, ako sa objem cesta v krátkom čase strojnásobí.

Dip tomu dodá šmrnc

Výrazná chuť dipu, mierne pikantného a slaného, výborne doplní chuť langošov. Na terase to chce zmenu, hoci ani cesnak, kečup a strúhaný syr nie sú zlou kombináciou.Nastrúhate si na jemnom struháku šalátovú uhorku, zlejete z nej vodu, vsypete do nej balíček korenín na tzatziky a pridáte 400 gramov dobre vychladenej pochúťkovej smotany. Vo chvíli, keď všetko premiešate, máte dip hotový.

Hor sa na pečenie

Ak si pripravíte gril na pečenie langošov, urobíte dobre. Olej, ktorý by do seba nasiakli pri klasickom pražení, je už zamiesený v ceste, takže si nerobte si žiadne starosti, viac ho do seba pri grilovačke nevpijú.

Dajte si záležať na tom, aby ste horúcu pahrebu roztiahli po celej ploche a to tak, že medzi jednotlivými kúskami budú rovnomerné medzery. Naložte na gril rošt, aby sa rozpálil na maximum, zakryte ho poklopom prieduchy ponechajte otvorené len na slabú štvrtinku. V tejto fáze nejde o to, aby ste dostali teplotu na maximum. Ide o to, aby sa grilovacia mriežka nahriala. Vo chvíli, keď sa pustíte do pečenia na rošte, všetko prebehne bez poklopu a spodného prísunu vzduchu. Spodný prieduch jednoducho uzavriete.

Ako sa porátať s cestom? Natrhajte z neho guľky vo veľkosti marhule, roztiahnite ich na tenké placky a okamžite ukladajte na rozpálený rošt. Budete vidieť ako sa nafukujú a po okrajoch začínajú meniť farbu. To je ten správny čas pre ich otáčanie. Cesto sa na horúci rošt nelepí, musíte však byť obozretní a rýchli. Pečenie je naozaj svižné. Každý otočený langoš sa dopečie na druhej strane oveľa rýchlejšie ako na prvej. To preto, že cesto je už plné bublín, ktoré ho prevzdušnili. Odložíte upečenú dávku bokom a idete na druhú. Je fajn, ak ste na to dvaja. Jeden vyťahuje cesto a ukladá na rošt, druhý zasa otáča a zbiera hotové langoše.

Ak siahnete po grile Weber Master-Touch® GBS Premium, neoľutujete. Možno na ňom grilovať, piecť, ale aj údiť a pripravovať jedlo metódou low & slow. Nekonečnú rozmanitosť grilovania tiež zaručuje už integrovaný delený grilovací rošt Gourmet BBQ Systém. Môžete do neho umiestniť veľa rôznych komponentov, či už wok, vafľovač , pizza kameň alebo panvicu. Možnosť pripravovať jedlo za nízkych teplôt po veľmi dlhú dobu umožňuje difuzér v spojení s Char-Ringom. Pre ľahšiu manipuláciu so žeravým palivom je každý Mater-Touch GBS Premium vybavený palivovými nádobami Char-Baskets, ktoré umožňujú pohodlne prestavať gril na požadovanú metódu grilovania. Vy sa potom už len usaďte na terase a v kľude si vychutnávajte domácu pohodu, ktorú vám prináša táto hviezda v prevedení 3 v 1 pre fanúšikov grilovania na drevenom uhlí skrývajúca v sebe celú kuchyňu.