Americký pár radí, ako prežiť pôrod pätorčiat a nezblázniť sa

Danielle a Adam Busbyovci ​​môžu na prvý pohľad vyzerať ako priemerný americký manželský pár. Zasvätenci však vedia, že táto sympatická dvojica rozhodne obyčajná nie je. Busbyovci ​​sú totiž jedinými rodičmi preživších pätorčiat v celých Spojených štátoch amerických. Každodennú realitu tohto početného (dominantne ženského) klanu môžu diváci už piaty rok sledovať na televíznych obrazovkách v reality šou Obklopení dcérami: pätorčatá Busbyové (OutDaughtered). Piata séria, ktorá je akýmsi pomyselným rodinným albumom obyčajných ľudí, ktorí sa dostali do niekedy viac, niekedy menej radostnej situácie, bude mala premiéru 16. júna 2019 o 20.00 hod. na TV stanici TLC.

Ich osud sa začal písať v obchodnom dome Target, kde obaja pracovali. Aj napriek počiatočným nezhodám sa nakoniec dali dohromady a čoskoro sa z nich stal pár, ktorý začal premýšľať smerom do budúcnosti. V tej dobe pravdepodobne ani jedného z nich nenapadlo, že ich rodinný život bude zahŕňať 6 malých dievčatiek. A to zďaleka nielen kvôli zdanlivej absurdite takejto situácie, ale predovšetkým kvôli tomu, že sa museli „stretávať“ s metlou svetovej pôrodnosti – neplodnosťou.

O prvé počatie sa snažili bezmála rok, a keď všetka snaha stále prichádzala navnivoč, dostali sa k slovu lekári. Tí odhalili, že problém je obojstranný – Danielle nemohla otehotnieť kvôli nepravidelnej ovulácii, čo bolo podporené zistením, že Adam vykazuje nízke hladiny testosterónu a jeho telo neprodukuje dostatok spermií, ktorých pohyblivosť je taktiež obmedzená. Busbyovci ​​sa však svojho sna nevzdali a rozhodli sa absolvovať niekoľko kôl umelého oplodnenia. Po nájdení vhodného lieku prišli lekári so skvelou správou – budú mať dievčatko! Tú po narodení pomenovali Blayke a založeniu plnohodnotnej rodiny nič nestálo v ceste.

Keď sa rozhodli, že Blayke bude mať dvoch ďalších súrodencov, museli zopakovať celý kolobeh. Ten mal tentoraz šokujúci záver – Danielle a Adam sa mali stať rodičmi ďalších piatich dcér! Lekárov však taká správa nenadchla, Danielle sa neskôr zverila, že tvrdohlavo odmietala všetkých, ktorí sa ju snažili presvedčiť k redukcii počtu plodov. To museli špecialisti, aj napriek svojim racionálnym výhradám, rešpektovať. Keď Danielle porodila cisárskym rezom, bola s pätorčatami ešte len v 28. týždni tehotenstva. K úžasu všetkých pôrodníkov boli všetky ich dcéry zdravé a okrem klasických problémov spojených s mnohonásobnými pôrodmi dievčatá nevykazovali žiadne viditeľné zdravotné riziká. Týchto päť zázrakov prírody sa volá Ava, Olivia, Hazel, Riley a Parker.

Život rodičov a ich doteraz jedinej dcéry sa tak obrátil hore nohami. Danielle má však vzor vo svojej babičke, ktorej sa podarilo úspešne vychovať 7 vlastných potomkov. „Moja babička bola vždy neskutočne obetavá osoba, ktorá kládla dobro všetkých blízkych pred jej vlastné. To, že jej deti i vnúčatá boli pripravené na všetky možné nástrahy, bolo pre ňu absolútne najdôležitejšie. Nikdy nebola ďaleko s radou alebo pravdou o živote, Bohu alebo životnej ceste,“ spomína na svoj idol matka šiestich dcér. Busbyovci ​​si však museli zvyknúť na úplne odlišný režim – preplakané noci, absolútne vyčerpanie, osvojenie úplne nových „superschopností“. To všetko je teraz ich denným chlebom. Už len nájdenie spôsobov, ako od seba jednotlivé ratolesti rozoznať, si vyžiadalo nejaký čas. Danielle musela nenávratne zmeniť svoj životný štýl, vzdať sa pravidelného športu a zmieriť sa s údelom ženy v domácnosti. Na Adamových pleciach tak spočinula nemenej náročná úloha – zabezpečiť celú rodinu finančne. Do toho sa navyše musel vysporiadať aj s vlastnými démonmi.

Adamov súboj s popôrodnou depresiou môžeme považovať za posolstvo, ktorým sa TV stanici TLC a programu Obklopení dcérami: pätorčatá Busbyové (OutDaughtered)podarilo otvoriť jedno z veľmi pálčivých tém v konzervatívnej americkej spoločnosti. Väčšina ľudí si myslí, že táto psychická porucha postihuje výlučne matky, čo je podporené mnohými hlboko zakorenenými, no značne šovinistickým stereotypmi. Tento typ depresie sa údajne v nejakej forme prejavuje u 4 % otcov. Depresívne príhody trvajú najmenej dva týždne a objavujú sa v rozmedzí medzi pôrodom a dosiahnutím prvého roku života dieťaťa. Pre osobu s touto psychiatrickou diagnózou sú typické nálady intenzívneho smútku, neschopnosť sa z niečoho radovať, únava, nechutenstvo a poruchy spánku. Na vine je predovšetkým mix rôznych faktorov, od genetiky až po náchylnosť k stresu. Adam sa rozhodol, že svoju indispozíciu pred kamerami skrývať nebude: „Keby som sa to rozhodol ignorovať, zachoval by som sa k fanúšikom nadmieru neúctivo a sebecky. Je to niečo, s čím bojujú oteckovia novorodeniatok po celom svete. A aj napriek tomu málokedy počujete, že by o tom hovorili otvorene.“ Popôrodná depresia u mužov je skutočný a závažný problém, ktorý by jednotlivec mal riešiť a spoločnosť by jeho existenciu nemala ignorovať. Lifestylový TV kanál TLC sa vďaka svojmu programu stal v istom slova zmysle pionierom, ktorý vyniesol túto tému na svetlo.

Ponuka účinkovať v reality šou prišla v ten pravý čas na záchranu rodinného rozpočtu. Danielle však svoje rozhodnutie neľutuje: „Myslím, že som dojatá a plačem zakaždým, keď pozerám na nejakú z epizód. Vidím v nich totiž, ako sa všetko tak rýchlo zmenilo – a všetky dôležité okamihy máme zaznamenané v skvelej kvalite. Je to ďaleko lepšie, než keby som sa to pokúšala natáčať na iPhone.“ Kamery nie sú zapnuté 24/7, aj napriek tomu ide však o zásah do súkromia. Busbyovci ​​sa ich rozhodli vnímať ako dokumentaristov ich vlastných životov, ktorí im vlastne suplujú albumy rodinných fotiek a vlastných domácich videí. Čo sa týka všetkých dievčat, pokiaľ práve nechcú byť pred kamerami, štáb musí ich priania rešpektovať a má zakázané ich k tomu nútiť. Zatiaľ si však, s výnimkou Blayke, neuvedomujú, akú úlohu filmári v ich životoch hrajú.

Život v dome Busbyovcov určite nie je čierno-biely a nové zážitky prichádzajú s tým, ako ich dcéry rastú ako z vody. Ich fanúšikovia môžu byť svedkami toho už piaty rok v reality šou Obklopení dcérami: pätorčatá Busbyové(OutDaughtered) na lifestylovej stanici TLC– tento rok od 16. júna 201920.00 hod.