Vydať sa do USA: Splnený americký sen, alebo nočná mora?

Láska nepozná hraníc. Toto pravidlo však nutne neplatí v Spojených štátoch amerických, kde snúbenice a snúbenci, ktorí nemajú americké občianstvo, musia podstupovať náročný byrokratický proces, aby do vysnívaného manželstva vôbec mohli vstúpiť. Pre záujemcov o sobáš s Američanom je kľúčovým dokumentom vízum K-1. Prečo kladie krajina, ktorá sa vyhlasuje za najslobodnejšiu krajinu na svete, zamilovaným do cesty také prekážky? A aké má vízum dôsledky pre tých, čo ho dostanú? Svoje o tom vedia protagonisti reality šou 90-dňoví snúbenci (90 Day fiancé), ktorú vysiela káblová stanica TLC už šiestym rokom. Vydržala ich láska tieto prekážky?

Takzvaná „ká jednotka“ oprávňuje jej držiteľa na vstup na americkú pôdu. Ako taká sa vydáva občanom iných štátov, ktorí chcú uzavrieť manželstvo s americkými občanmi. Všetci tento dokument poznajú ako zelenú kartu. Od okamihu, keď ju získajú, sa s jej držiteľmi zaobchádza ako s občanmi USA. Oficiálne štatistiky tvrdia, že Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov každoročne vydá viac ako 35 000 kariet žiadateľom z rôznych krajín.

Udelenie K-1 so sebou nesie záväzok pre oboch snúbencov – dňom, kedy cudzinec kartu dostane, začína plynúť 90-dňová lehota, počas ktorej musí skutočne vstúpiť do manželského zväzku. Americký snúbenec navyše podpisuje čestné prehlásenie, ktorým potvrdzuje, že sa jeho partner nestane záťažou pre štátny rozpočet a že je schopný zarobiť si na seba sám. Snúbenci musia preukázať, že sa v čase dvoch rokov pred podaním žiadosti aspoň raz stretli osobne. Toto tvrdenie musia podporiť nejakým hmotným dôkazom, postačia však fotografie alebo video. Potom sa ešte musia popasovať s úmorným byrokratickým kolotočom.

A priznajme si, nie každý ustojí strmý pád z romantického obláčika do krutej byrokratickej reality.

Rómeo a Júlia dnešnej doby

Pamätáte sa napríklad na Chantel a Pedra zo štvrtej série? Pôvodne sa zoznámili vďaka lektorovi, ktorý mladú Američanku učil španielsky. Chantel odvtedy začala čoraz častejšie navštevovať Dominikánsku republiku, kde trávila čas s Pedrom. Pri jednej z návštev ju fešný Dominikánec požiadal o ruku. Týmto, bohužiaľ, radostné udalosti skončili a nadišiel čas na riešenie drsnej reality. Chantel zo začiatku klamala svojej rodine, že Pedro je v USA ako študent na výmennom pobyte, aby si nemysleli, že hlavným dôvodom zásnub je práve získanie zelenej karty. Obe rodiny spolu ale nikdy nevychádzali – Pedrovi príbuzní dokonca poslali Chanteliným rodičom kuraciu nohu, ktorá je podľa dominikánskych zvykov považovaná za symbol pohŕdania. Pár, ktorý sa vzal v Amerike, mal neskôr ešte jeden obrad v Dominikánskej republike. Pedrova rodina však od svojho syna očakávala, že im bude prispievať na živobytie, čo vyvolalo ďalšie vleklé hádky medzi manželmi. Aj vďaka tomu patrí ich príbeh medzi najobľúbenejšie z 90-dňových snúbencov– až natoľko, že sa im TLC rozhodlo venovať vlastnú reláciu nazvanú The Family Chantel, ktorý bude mať premiéru tento rok v lete. Na nové informácie o ich manželstve však fanúšikovia nemusia čakať tak dlho – ich peripetie budeme sledovať práve v 4. sérii 90-dňových snúbencov: Šťastní až na veky?

Týraný manžel

V tej sa opäť stretneme aj s Coltom a Larissou, ktorí sa fanúšikom predstavili v 6. sérii pôvodného programu. Ich príbeh dokazuje, ako tiež môže vyzerať láska 21. storočia. 33-ročný programátor, ktorý stále býva u mamičky, sa zoznámi cez online zoznamku s exotickou kráskou z Mexika. Bezmyšlienkovite sa za ňou vypraví a po pár dňoch spoločne stráveného času ju požiada o ruku. Svadba nasleduje krátko potom a spoločne sa usadia v Las Vegas. Príbeh ako z rozprávky, že? Bohužiaľ má smutnejšiu dohru – v januári 2019 požiadal Colt o rozvod z dôvodu domáceho násilia a opakovaných fyzických útokov na jeho osobu zo strany horkokrvnej manželky. Tá ho naopak opakovane obviňovala, že ju podviedol. To všetko sa dialo prostredníctvom sociálnych sietí. O mesiac neskôr sa navyše Larissa na Instagrame pýšila novým priateľom. Má ich manželstvo ešte nejakú nádej na prežitie?

Nová séria reality šou 90-dňoví snúbenci: Šťastní až na veky? (90 Day fiancé: Happily Ever After?), ktorú môžu fanúšikovia sledovať od 3. mája 2019o 22:00na stanici TLC, ponúkne odpovede na tieto otázky. Nielen na ne – zameria sa aj na ďalšie obľúbené páry, ktoré spolu čelia nástrahám, ktoré ž