Optimalizujte si spálňu pre lepší spánok

Máte svoj tréningový cyklus, chladničku plnú zdravého jedla a dokonca i ergonomickú pracovnú stoličku a stôl. Je však vašim potrebám prispôsobená aj vaša spálňa? Nehovoríme vôbec o prehnane drahých obliečkach ani dokonalo nastavenom osvetlení, hoci ani to by určite neublížilo. Jednoduché vylepšenia však môžu byť súčasťou cesty k tomu, aby ste si zabezpečili viac spánku a aby bola vaša noc energizujúca. Nejde len o čas, ktorý strávite v posteli, ale taktiež o kvalitu spánku. Ponúkame vám preto niekoľko rád, ktoré by vám mohli pomôcť zlepšiť spánkové návyky.

Zožeňte si budík

Počas noci by ste vo svojej blízkosti nemali mať technológie, ktoré vyžarujú modré svetlo. To totiž môže narúšať cirkadiánny rytmus. Ani pred spánkom by ste sa už nemali sústrediť na stávkovanie či si prehliadať ponuky pre futbal, napríklad na https://extra.bet365.com/news/sk/Futbal 
Budík (alebo aj päť budíkov, ak sa obávate, že na prvý by ste sa nemuseli zobudiť), ktorý nevyžaruje žiadne svetlo, by v tomto smere mohol byť riešením. Pre istotu si môžete nastaviť budík aj na vašom mobilnom telefóne o niekoľko minút neskôr, aby ste mali istotu, že ráno nezaspíte do práce.

Zatemnite okná

Pre ideálny spánok je najlepšie mať v spálni zatemňujúce závesy. Dostatok tmy totiž napomáha telu produkovať spánkový hormón melatonín. Dobrým riešením by mohla byť aj očná maska, najmä pre tých, ktorí majú problém zabrániť všetkým zdrojom svetla dostať sa ráno do ich spálne.

Neberte si do postele domáce zviera

Podľa novej štúdie spia ľudia horšie, pokiaľ majú vo svojej posteli psa. Mať ho však len v spálni by samotný spánkový režim narúšať nemalo. Zviera v posteli je problémom len vtedy, pokiaľ kvôli nemu nemôžete spať alebo sa v noci budíte. V takom prípade zvážte pre vášho štvornohého priateľa kúpu pohodlného pelechu, ktorý môžete umiestniť vedľa postele.

Vyčistite vzduch

Ak sa budíte s bolesťou hrdla alebo upchatými dutinami, alergickými reakciami a myslíte si, že za to môžu alergény nachádzajúce sa u vás doma (napríklad prach, spóry), možno by pomohol čistič vzduchu. Aj suchý vzduch môže spôsobovať ťažkosti s prehĺtaním či bolesti hrdla. V takom prípade zvoľte zvlhčovač vzduchu.

Skontrolujte teplomer

Ak je v izbe príliš chladno alebo príliš teplo, taktiež to môže vstupovať do spánkovej kvality. Optimálna teplota by mala byť medzi 15,5 až 19,5 stupňa. Hoci mnohí z nás v noci na nohách neznesú ponožky, aj to by mohlo byť prínosné v otázke kvality spánku, nakoľko práve prítomnosť ponožiek rozširuje cievy, čo pomáha telo lepšie pripraviť na spanie.