Kto podľahol vega-dňom?

Letné dni lákajú nielen vybehnúť von, ale dopriať si aj niečo zdravšie a prospešnejšie pre naše telo. A zdá sa, že odľahčenejšiemu dňu podľahli aj známe celebrity, ktoré sa rozhodli do svojej stravy zaradiť jeden rastlinný deň.

V dnešnej dobe sa silne apeluje na obmedzenie konzumácie mäsa s cieľom pozitívne ovplyvniť zdravie a zmierniť ekologické dopady vysokej spotreby živočíšnych zdrojov. Vegánstvo a vegetariánstvo je stále populárnejším spôsobom životného štýlu, ide ale o veľmi špecifické spôsoby stravovania. Kampaň Rastlinný pondelok, ktorá v rôznych podobách existuje už viac ako 100 rokov, nepresadzuje vegetariánstvo alebo vegánstvo ako také, ale väčšie množstvo jedál z rastlinných zdrojov tak, aby bol jedálny lístok vyvážený. Na začiatok zaradením jedného vega-dňa.

Do tejto kampane sa zapojili aj slovenské a české tváre – naša obľúbená speváčka Mária Čírová si rada pripraví chutný a zároveň zdravý rastlinný obed. Modelka Taťána Kuchařová si zase nevie vynachváliť jeden celý rastlinný deň. Ako sama hovorí: „Hneď sa po ňom cíti lepšie a ľahšie.“ Pre svojich fanúšikov pridala na sociálne siete rovno aj dva recepty – na Buddha bowl a Tempeh s quacamole.

Známa youtuberka Naty Kernysa svojim fanúšikom na instagrame zverila, že vo svojom živote zrealizovala výraznú zmenu, ktorú dosiahla postupnými krokmi. Práve cez zmenu svojho životného štýlu dosiahla nielen zdravé telo, ale tiež myseľ. Aj svojich sledovateľov nabáda, aby sa nebáli a skúsili vo svojom živote niečo zmeniť. Napríklad zaradiť do svojho jedálneho lístka viac rastlinnej stravy. Pretože aj malý krok sa počíta.

Čo jeden deň zmôže? Naštartuje zmenu!

Vďaka tomu, že budete jesť viac rastlinnej stravy, vám v jedálnom lístku zostane menej miesta na nezdravé potraviny. Pokiaľ sa zapojíte do rastlinných pondelkov, začnete viac uvažovať o svojom jedálnom lístku. A tým sa priblížite k zdravému životnému štýlu. Informácie, ako začať s rastlinnými pondelkami, nájdete na slovenských webových stránkach www.rastlinnypondelok.sk, kde sú k dispozícii nielen inšpiratívne jedálne lístky, ale tiež informácie o benefitoch rastlinnej stravy.

Mimochodom – kampaň Rastlinný pondelok má už viac než 100-ročnú tradíciu. Do znovuzrodenej vlny kampane sa aktívne zapojila Veľká Británia (za projektom Meet Free Mondays stojí rodina speváka Beatles Paula McCartneyho), USA (napr. the Humane Society of the US), Argentína (argentínsky prezident Mauricio Macri) alebo Nemecko (Spolkové ministerstvo životného prostredia). Na Slovensko prináša túto kampaň pod názvom „Rastlinný pondelok“ značka Flora, ktorá sa dlhodobo venuje edukácii v oblastiach zdravého životného štýlu.