Bezrealitky už aj na Slovensku

Bezrealitky, najväčší český portál zaisťujúci priamy predaj a prenájom nehnuteľností, spúšťa po mesiacoch príprav svoju službu aj na Slovensku. Služba je dostupná od polovice mája a podobne ako v Českej republike, aj tu sa Bezrealitky chcú stať výhodnejšou alternatívou k službám realitných kancelárií. V Česku majú Bezrealitky zhruba pätinový podiel na celom realitnom trhu. Na Slovensku sa chcú dostať na rovnakú úroveň do 3 rokov. Pomôcť im má okrem iného aj rekordný rast cien slovenských nehnuteľností.


Slovenským majiteľom sa tak otvorí portál s možnosťou bezplatnej realitnej inzercie s absolútnym rešpektom k súkromiu inzerenta a vysokou rýchlosťou zabezpečenia jednotlivých transakcií. K dispozícii je kompletná funkcionalita webu vrátane sprievodných služieb, akými sú napríklad automaticky generované nájomné zmluvy, právny či finančný servis. Aj na Slovensku budú z inzercie striktne vylúčené ponuky realitných kancelárií a maklérom bude zakázané majiteľa kontaktovať.

„Rovnako ako u nás, aj na Slovensku z cien nehnuteľností úplne zbytočne ukrajujú realitní makléri, ktorých pridaná hodnota je v dnešnej dobe prinajmenšom sporná. Rast cien nehnuteľností zároveň neopodstatnene zvyšuje ich provízie, hoci odvádzajú stále menej reálnej práce,“ myslí si Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „Ešte tento rok by sme ľuďom na províziách radi ušetrili niekoľko miliónov eur a zasadili sa o vyššiu transparentnosť podmienok predaja a prenájmu na slovenskom trhu.“

Aj na Slovensku ceny nehnuteľností atakujú historické maximá. Podľa slovenskej centrálnej banky NBS rástli ceny bytov medziročne o 7,6 percent, priemerná cena v súčasnosti je 1 494 eur za meter štvorcový . Ceny predovšetkým v hlavnom meste majú aj naďalej rásť. To je podľa predstaviteľov Bezrealitky ideálny moment pre vstup na trh.

„V budúcom roku by sme radi mali najmenej desaťpercentný podiel na realitnom trhu a do troch rokov jeho pätinu. Medzi portálmi, ktoré sprostredkovávajú predaj a prenájom nehnuteľností, s vylúčením realitných kancelárií a maklérov, sa chceme pochopiteľne stať jednotkou,“ uvádza Meyer.

Vstup Bezrealitky na Slovensko a s ním predpokladané oživenie takzvaného priameho realitného trhu podporila aj celá séria lokálnych partnerov, ktorí pre Bezrealitky zaisťujú sprievodné služby. Medzi ne patrí napríklad UPC, Innogy alebo Sconto. V rámci spolupráce Bezrealitky ponúka klientom aj hypotéky od Slovenskej sporiteľne.

„Trh hypoték za posledný rok výrazne ovplyvnili regulácie. Ako zodpovedný líder trhu s financovaním bývania robíme všetko pre to, aby sme aj v čase sprísňujúcich sa podmienok dokázali ľuďom pomôcť. K tomu môže patriť aj služba Bezrealitky, kde si ľudia predávajú nehnuteľnosti jednoducho medzi sebou,“ uvádza Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. „Sami sa snažíme naše služby zjednodušovať tak, aby po dohode o predaji online nasledovalo rovnako jednoduché dohodnutie hypotéky.“

Slovenský trh považujú Bezrealitky za veľmi dôležitý. Aj preto chcú svoj vstup na trh podporiť kampaňou, ktorá predstaví službu ako takú a tiež výhody predaja a prenájmu svojpomocne. Slovenskí klienti sa zároveň dočkajú rovnakých noviniek, aké sú naplánované pre tých českých. Ešte tento rok tak napríklad získajú možnosť využiť platformu pre majiteľov prenajímajúcich nehnuteľností alebo automatické ocenenie nehnuteľnosti.