Poctivé veľkonočné pečenie

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme predstaviť. Baranček, mazanec, judáše, ale napríklad aj plnka. Okrem týchto vyložene klasických pokrmov si ale môžete upiecť aj niečo modernejšie, čo si napriek tomu s tradíciou nijako neprotirečí a múky Babičkina voľba vám prácu navyše trochu uľahčia.
Aj v dnešnej dobe, kedy je možné si mnoho výrobkov kúpiť v obchodoch, veľa rodín stále pečie svoje poctivé domáce koláče. Najmä ak máte deti, je to skvelý spôsob, ako s nimi aktívne stráviť  čas, niečo ich naučiť a navyše si na výsledku ešte pochutnať. Čo si teda tento rok všetko upiecť? 

Mazanec zo špaldovej múky

INGREDIENCIE

·      300 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba

·      200 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto

·      110 g zmäknutého masla

·      2 žĺtky+ 1 vajce na potretie

·      120 g cukru  krupice

·      1 vanilkový cukor

·      250 ml vlažného mlieka

·      30 g droždia

·      štipka soli

·      1 lyžička citrónovej kôry

·      2 lyžice rumu

·      hrsť hrozienok

·      hrsť mandlí

 

POSTUP

  1. Do misy nasypte múku, cukor a vanilkový cukor, premiešajte a do stredu urobte jamku.
  2. Do jamky nalejte mlieko a rozdrobte droždie. Nechajte asi 10 min odstáť, kým kvások nevzíde.
  3. K múke pridajte všetky zvyšné suroviny okrem mandlí a zamieste hladké pružné cesto. To vložte do čistej misy, prekryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  4. Rúru zapnite na 150 ° C. Po vykysnutí vytvarujte z cesta mazanec, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte pokrájanými mandľami. Nechajte asi 10 minút nakysnúť. Pečte asi 60 minút dozlatista.