Trpíte syndrómom suchých očí?

Suché oči sa najčastejšie prejavujú pálením, svrbením, začervenaním a niekedy, paradoxne, nadmerným slzením. Na syndróm suchých očí vplýva množstvo faktorov. Najčastejšie ho spúšťajú hodiny strávené za počítačom, prašné prostredie, alebo napríklad aj čítanie pri nedostatočnom osvetlení. Čo vám v tomto stave pomôže?

Príčinou je aj prostredie

Faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik alebo zhoršenie syndrómu suchého oka, je veľmi veľa. Zaraďujeme tam ako vonkajšie vplyvy, tak aj vnútorné procesy, ktoré obmedzia alebo úplne zastavia tvorbu sĺz. Preto si dávajte pozor na klimatizáciu, vykurovanie, prašné prostredie, dlhodobú prácu s počítačom so zlým osvetlením a ďalšie. Syndróm suchého oka môže zhoršovať aj užívanie niektorých liekov napríklad hormonálneho charakteru, alebo aj konkrétne ochorenia.

Ak nateraz opomenieme ochorenia oka, ktoré majú priamy vplyv na tvorbu sĺz, so syndrómom suchého oka sa môžu stretnúť napríklad diabetici, reumatici, ďalej tí, čo trpia vírusovými alebo bakteriálnymi infekciami, ochoreniami kože či štítnej žľazy.

Umelé slzy

Na úľavu od nepríjemných príznakov suchého oka slúžia umelé slzy, ktoré zvlhčia jeho povrch. Svrbenie, škrabanie či pocit cudzieho telesa v oku sa okamžite zmierňuje. Rozumnou voľbou sú kvapky Hyal Drop multi bez konzervačných látok, ktoré vám aj napriek tomu vydržia otvorené až 6 mesiacov. Obsahujú okrem iného aj roztok kyseliny hylaurónovej, ktorá zabezpečí optimálne zvlhčenie a hydratáciu. Zároveň sú k povrchu oka veľmi šetrné, preto sú vhodné aj pre citlivé oči. Ak ich upokojujúci účinok odznie, môžete ich znovu použiť aj niekoľkokrát za deň. Viac na www.hyal.sk. Pokiaľ sa príznaky použitím umelých sĺz dlhodobo nezlepšujú, vyhľadajte lekára.

Ako si ešte pomôcť

Strava má vplyv na oči rovnako ako na žalúdok, srdce, či ďalšie orgány. Uistite sa, že je váš jedálniček bohatý na omega 3 mastné kyseliny, ktoré nájdete napríklad v ľanových semienkach, orechoch, ale aj listovej zelenine, rybách či avokáde. Napríklad orechy sú veľkým prínosom nielen pre dobré videnie, ale aj správne fungovanie mozgu. Na škodu nie sú ani výživové doplnky, ktoré sa dokážu postarať o váš zrak komplexne.

Cvičte, cvičte, cvičte očami

Kto dnes nepracuje na počítači, alebo sa aspoň nepozerá do smartfónu? Pri práci s počítačom myslite na správne osvetlenie, čím šetríte svoj zrak. Za tmy by v miestnosti, v ktorej pracujete, okrem obrazovky malo svietiť aj mäkké svetlo. Okrem očí, ktoré si zvlhčujete slzami si zvlhčite aj pracovné prostredie. Obklopte sa vhodnými zelenými rastlinami, ktoré vytvárajú kyslík a tým zmierňujú suché ovzdušie. Pomôže vám aj klasický zvlhčovač vzduchu. Oči by si mali od dlhého pozerania na obrazovku pravidelne oddýchnuť. Často napríklad zabúdame žmurkať, čo tiež našim očiam neprospieva. Vyskúšajte sa každú hodinu vzdialiť od monitora aspoň na 10 minút. Zapozerajte sa cez okno do diaľky a kto chce, môže si očné svaly precvičiť ľahkými cvikmi. Očami sledujte obdĺžnik veľkosti 1 x 0,5 metra, pozrite sa do všetkých krajných polôh pomyselného obdĺžnika. Potom si zavrite oči a jemne si ich prstami pomasírujte.