Kingston IronKey D300 – mobilný trezor pre dáta

Už na prvý pohľad je zrejmé, že tento USB disk nie je len tak obyčajný. Jeho hmotnosť a celokovové telo vás ohromia už pri prvom dotyku a pochopíte, že toto je mobilný trezor pre vaše dáta. USB flash disk je vode odolný, nárazu vzdorný a šifrovaný disk, takže sa cenné dáta z neho nedostanú do rúk nikomu inému a ani nezničia bežným mechanickým poškodením disku.

Disk IronKey D300 je certifikovaný podľa normy FIPS 140-2 Level 3 a má hardvérové šifrovanie na úrovni 256 bitov v režime XTS. Vonkajšie prevedenie disku tvoria zinkový kryt, ktorý znesie ponorenie do vody až do hĺbky 1,2 metra, zatiaľ čo vnútorné súčasti sú za účelom fyzického zabezpečenia zapuzdrené do epoxidového tela, na ktorom by boli viditeľné akékoľvek známky neoprávneného zásahu. K čipom sa teda nedostanete ani keby ste sa pokúsili otvoriť kovové telo a fyzicky prečítať dáta z nich.

 

USB flash disk IronKey D300 má digitálne podpísaný firmware, vďaka čomu je imúnny proti malwaru  BadUSB, a uplatňuje zložitý protokol pre heslá s minimálnymi charakteristikami na zabránenie neoprávneného prístupu. Šifrovanie a dešifrovanie sa uskutoční priamo na disku a nezanecháva žiadne stopy na hostiteľskom počítači, disk sa navyše uzamkne a preformátuje po 10 neplatných pokusoch o zadanie hesla pre ochranu pred tzv. „brute force“ útokmi.

Pri prvom spustení sa aktivuje sprievodca, v ktorom si používateľ vytvorí heslo (musí kombinovať veľké a malé písmená s číslicami a byť minimálne šesť znakov dlhé) a môže zadať informácie o vlastníkovi a kontakt pre prípad straty. Obsah disku je chránený tak, že ak desaťkrát zadáte nesprávne heslo, dáta sa automaticky vymažú.

IronKey D300 je mobilný trezor, v ktorom môžete bezpečne prenášať aj veľmi citlivé dáta bez strachu z ich odcudzenia.

Hoci pri zápise a čítaní prebieha vnútri disku v reálnom čase šifrovanie dát prostredníctvom 256-bitovým štandardu AES XTS, disk je pri kopírovaní dát príjemne rýchly. Pri zápise väčších súborov dosahuje v praxi disk priemernej zápisové rýchlosti okolo 31 MB/s, rovnaké súbory číta rýchlosťou cez 120 MB/s. Trochu pomalšie funguje v benchmarkoch, ktoré pracujú s veľkým množstvom malých súborov. V teste AS SSD dosiahol pri zápise iba priemernej rýchlosti 4,56 MB/s. Pri práci s malými súbormi sa negatívne prejavuje dlhšia prístupová doba, ktorá pri zápise činí dokonca 1,649 ms (čítanie 0,428 ms). Nami namerané hodnoty výrazne prevyšujú oficiálne údaje výrobcu, ktorý v špecifikáciách udáva rýchlosť zápisu 12 MB/s a čítania 80 MB/s. Disk je naformátovaný na súborový systém FAT32 a dostupná je aj verzia Managed, ktorá povyšuje bezpečnosť ešte o level vyššie a najnovšie aj model s čiarovým kódom, či virtuálnou klávesnicou, ktorá bráni odchytávaniu hesla cez keyloggery.

USB disk IronKey D300 Managed vyžaduje pre nasadenie systému riadenia na podnikovej úrovni IronKey EMS spoločnosti DataLocker, ktorý umožňuje centrálnu správu prístupu a používania diskov na úrovni tisícov kusov súčasne. IronKey EMS je flexibilné riešenie správy, pretože môže byť založené na využití cloudu alebo ho možno používať priamo v organizáciách. Vynucuje dodržiavanie zásad používania pre konkrétne disky, napríklad silu hesla a limit pokusov o jeho opätovné zadanie, a umožňuje administrátorom na diaľku zablokovať stratené alebo ukradnuté disky, obnoviť zabudnuté heslá a mnoho ďalších funkcií.

USB disky IronKey D300 a IronKey D300 Managed ponúkajú rýchly prenos dát vďaka rozhraniu USB 3.0 a sú k dispozícii v kapacitách 4, 8, 16, 32, 64 a 128 GB. Oba disky majú päťročnú záruku, bezplatnú technickú podporu a vyznačujú sa chýrnou spoľahlivosťou značky Kingston.

Technické údaje:
Kapacita: od 4 GB
Rozhranie: USB 3.0 kompatibilné s 2.0
Šifrovanie: 256-bitové AES XTS
Certifikát: FIPS 140-2 (Level 3)
Prenosová rýchlosť (čítanie / zápis): 120MB/s a 31MB/s
Rozmery a hmotnosť: 78 x 12 x 22 mm, 50 g
Cena: od 90€