PTZ kamera veľkosti dlane s bezdrôtovým pripojením

Spoločnosť Axis uvádza na európsky trh otočnú IP kameru AXIS M5065 o veľkosti dlane a príslušenstvo pre bezdrôtové pripojenie I/O s použitím Z-Wave Plus, bežne používaného štandardu v oblasti domácej automatizácie. Vďaka flexibilnej bezdrôtovej komunikácii kamery až so šiestimi Z-Wave zariadeniami je inštalácia bezpečnostného systému jednoduchšia a súčasne menej nákladná, hodí sa tak napríklad pre menšie firmy alebo obchody. Diskrétna sieťová kamera AXIS M5065 má 5x optický zoom, automatické zaostrovanie a vstavanou analytiku.

Ak zvažujete inštaláciu bezpečnostného systému, súčet cien samotných komponentov netvorí celkové náklady na jeho zaobstaranie. Kvôli dodatočným nákladom, napríklad na inštaláciu káblov, na prácu a prevádzku, môže byť investícia do systému zabezpečenia nad možnosti majiteľov malých obchodov alebo firiem. Tam, kde záleží na dizajne interiéru a estetike, môže byť zas problém viditeľná káblová infraštruktúra. Spoločnosť Axis Communications, svetový líder v oblasti IP kamier, preto uvádza kameru AXIS M5065 a vybrané bezdrôtové príslušenstvo. Vstupy aj výstupy kamery AXIS M5065 sa pripájajú bezdrôtovo a možno tak vytvoriť flexibilný systém s vysokou úrovňou bezpečnostného dohľadu vo vnútornom prostredí, ktorý majiteľom obchodov a firiem umožní mať svoje priestory a majetok pod kontrolou.

Kamera AXIS M5065 má rozlíšenie HDTV 1080p a je vybavená analytickými nástrojmi, ako napríklad AXIS Video Motion Detection, detekciou premiestnenie objektu, ale aj detekciou zvukov určitej hlasitosti. U modelu AXIS M5065 sa vstupy a výstup kamery pripájajú bezdrôtovo a je tak možné používať príkaz pre vypnutie a zapnutie až šiestich bezdrôtovo pripojených zariadení, ak podporujú štandard Z Wave Plus. Vďaka tejto technológii si môžu majitelia obchodov a firiem ľahko a cenovo výhodne navrhnúť systém presne ako sami potrebujú – môžu kombinovať kameru a jednotlivé príslušenstvo podľa svojich potrieb. Rovnako ľahko možno zariadenia v systéme meniť a vykonávať jeho aktualizáciu.

Spoločnosť Axis zároveň predstavuje štyri bezdrôtové I/O kompatibilné zariadenia:

• AXIS T8344 Power On/Off Plug – modul pre zopnutie a vypnutie

• AXIS T8342 Door/Window Sensor – dverný/okenný senzor

• AXIS T8341 PIR Motion Sensor – PIR pohybové čidlo (infračervené)

• AXIS T8343 Alert Button – tlačidlo na spustenie poplachu

Kent Fransson, globálny produktový manažér v spoločnosti Axis Communications vysvetľuje: „V spoločnosti Axis sa vždy snažíme využívať najmodernejšie technológie, aby bezpečnostný systém majiteľov firiem zaťažoval čo najmenej. Zavedením bezdrôtového pripojenia I/O v kontexte zabezpečenia umožňujeme zákazníkom nastaviť aktívny systém sledovania a zabezpečenia tak, aby vyhovoval potrebám jednotlivých firiem, bez toho aby podiel investície za inštaláciu a prevádzku tvoril podstatnú časť rozpočtu. Môžu napríklad používať kameru AXIS M5065 bezdrôtovo pripojenú ku dvernému senzoru, aby mohli monitorovať alebo byť upozornení, keď niekto otvorí dvere vitríny s drahým tovarom. To je len jeden z príkladov toho, ako by kamera s bezdrôtovou I/O konektivitou mohla tvoriť jednoduchšie a nákladovo efektívnejšie systém a očakávame, že bude v budúcnosti používaná vo väčšej miere.“

Sieťová kamera AXIS M5065 a zariadenia, ktoré sú s ňou kompatibilné, boli na trh v Spojených štátoch, Kanade a Japonsku uvedené už v roku 2018. Na trhu v Európe, vrátane Českej republiky a Slovenska je kamera dostupná od februára 2019 prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis.